Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg vil ha en pandabjørn

Olav Thon ønsker å importere en kinesisk pandabjørn.

Olav Thon ga denne uken bort hele sin formue på over 25 milliarder kroner til en veldedig stiftelse, «Olav Thons Stiftelsen».

Som en del av Thon-imperiet finner man Bjørneparken i Flå i Hallingdalen.

For litt over ett år siden, hadde Thon med seg Kinas nye ambassadør til Norge, Zhao Jun, til sin bjørnepark. Det Thon var mest interessert i å høre, var om ambassadøren kunne skaffe han en pandabjørn.

Eksportforbud

- Du tok opp med ambassadøren at du ønsket en pandabjørn?

- Stemmer det. Jeg skulle gjerne ha importert en pandabjørn fra Kina, men det er eksportforbud for pandaer fra Kina. Det visste jeg ikke da, sier Thon.

- Så hadde det ikke vært det, så hadde bjørneparken din hatt en pandabjørn i dag?

- Ja, ja. Jeg vil svært gjerne ha en pandabjørn. Det kan jo være at forholdet mellom Kina og Norge retter seg, og da tror jeg at jeg er først i rekken, foran noe annet europeisk land og få en pandabjørn, sier Thon.

Ønsker kinesiske turister

Hovedårsaken til at Thon fikk besøk av den kinesiske ambassadøren, skyldes at han ønsker flere kinesiske turister til Norge og selvfølgelig Thons ulike turistaktiviteter.

- Den voldsomme ekspansjonen av kinesiske turister som Europa har opplevd de siste årene, har ikke Norge fått, sier Thon.

Det har blåst mye rundt Olav Thon de siste dagene. Etter at han gikk ut med at han la hele sin formue i en nyopprettet stiftelse, har debatten rast i media og på sosiale medier.

Nettavisens sjefredaktør, Gunnar Stavrum, gikk ut og forsvarte Thons handling på sin blogg.

Stavrum skrev:

«Du tror det knapt før du får se det, men på sosiale medier er det altså mennesker som er så smålige og konspiratoriske at de ikke evner å glede seg over eiendomskongens storstilte gave.»

Les hele Stavrums blogg her: - Olav Thon er et forbilde

Ga bort 30 millioner

Selv var det en relativt sliten 90-åring Nettavisen snakket med tirsdag kveld.

- Jeg hadde ikke ventet denne voldsomme interessen. Det tok jo helt av i dag, sier Thon til Nettavisen NA24.

- Tror du det er noen av dine livsarvinger som er litt misfornøyd i dag?

- Det kan jeg ikke tenke meg. Jeg tror de er meget godt fornøyd med sin onkel. For noen år siden delte jeg ut 1 million hver til mine nieser og nevøer. Det ble fort 30 millioner, sier han.

LES HER: - Det tok helt av i dag

Olav Thon sysselsetter over 3.000 årsverk og har ifølge bladet Kapital, bidratt med mer enn 4 milliarder kroner i statskassen de siste 15 årene. Ifølge Kapital er, eller var, Thon Norges nest rikeste mann med en estimert formue på 27,7 milliarder kroner. Rikest er John Fredriksen med sine 90 milliarder kroner i formue.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken