Lege Kaveh Rashidi har tidligere meldt seg på i kjønnsdebatten med et budskap om at kjønn er mer komplisert enn mann og kvinne. I Aftenposten skrev han: «For hva er egentlig kjønn? Det er fristende å tenke at det er det samme som våre ytre kjønnsorgan. At penis er mann, og vagina er kvinne, med tilhørende hormonerr (...) Så enkelt er det ikke. Å være en mann er mer enn å ha en penis, og en kvinne er mer enn fravær av penis.»

Mandag kveld la Kaveh Rashidi ut en gladmelding på Instagram: Han var blitt spesialist i allmennmedisin.

Gratulasjonene strømmet inn. Blant annet fra justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) gratulerte ikke, men skrev:

«Er det eit krav for å bli lege at ein veit at mennesket har to kjønn og at menneske ikkje kan skifte kjønn? Tydelegvis ikkje. (...) det er ein fordel om legar har biologikunnskapane i orden og ikkje finn opp variantar som ikkje eksisterer, slik Rashidi dessverre har gjort»

Kommentaren høstet storm. Rashidi selv mente at Klinge oppførte seg som et nettroll. Andre kommenterte også kritisk.

«Kjønnsidentitetdiskusjonen og forplantning er da to forskjellige ting. Dette slår bare tilbake på deg selv. Hele utspillet ditt fremstår som smålig og lite intelligent.»

«alle vet du plager og mobber folk. Hadde vært flott om du fikk bare et snev av selvinnsikt slik du til stadighet forpester hele samfunnsdebatten med ditt hat …»

Men Klinge fikk også støtte: «det er rimelig fantastisk at en i dag kan få tyn for å «mene» at det finnes bare to kjønn og at en ikke kan skifte kjønn. Monty Python var en gang hysterisk morsom pga sine absurde sketsjer, i dag er den absurditeten den nye normalen.»

– Jeg burde ha gratulert ham, sier Jenny Klinge i den ferske podkasten Ness. Se hele over eller lytt under.

Men det er også den eneste selvkritikken hun tar.

Hun mener det er et lavmål å bli beskrevet som nettroll kun fordi hun stiller et spørsmål. Hun mener dessuten at det er viktig at leger ikke sår tvil om at det biologisk kun finnes to kjønn.

Å kalle henne for transfob er like dumt som å kalle henne for nazist.

– Det er et element av sosial smitte her.

Slik svarer kjendislegen

Kaveh Rashidi ble spurt om å delta i podkasten, men hadde ikke mulighet til å stille. Han er forelagt påstandene fra Klinge.

– Dette var litt av et oppstyr Klinge ville lage ut av det blå fra en Instagram-post om at jeg har sendt inn papirer til Helsedirektoratet for godkjenning av spesialitet. Dette finner jeg underlig av en stortingspolitiker, det må da være andre problemer i landet å jobbe med som er viktige for folket?, skriver Rashidi til Nettavisen i en e-post.

Bekymret for unge

Hun er bekymret for at unge som allerede sliter med sine identitet, kan få tilleggsproblemer når leger setter spørsmålstegn ved kjønnet deres. Særlig for hva dette kan bety for unge jenter på sikt. Et storstilt eksperiment er i gang. Unge menneskers helse er i fare.

Klinge undres dessuten over feigheten til sine medrepresentanter på Stortinget. Mange der gir henne støtte i smug, men ellers viker de unna hele debatten.

I Dagsavisen får Jenny Klinge støtte av professor i evolusjonsbiologi Glenn-Peter Sætre. Rashidi sauser sammen kjønnsidentitet og objektive, vitenskapelige kriterier for hva som definerer hunkjønn og hankjønn, mener professoren.

– Det han sier er galt. Leger har ikke tatt feil. Det er to kjønn, sier Sætre, til Dagsavisen. Hør for øvrig Glenn-Peter Sætre i en tidligere podkast hos Ness.

Det eneste som gjør Jenny Klinge usikker på sitt eget kjønn er en ting:

Her og hører du uttalelsen:

Hør hele den frispråklige samtalen her.