Gå til sidens hovedinnhold

Jenny Skavlan sydde Anne-Malins brudekjole, se resultatet i filmen «Brura»

- Det er Norges første sy-komedie, ler Jenny Skavlan.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=d350520yo074uRzBUoI7gKBDec7mGJSDOOf2o1_I7UacBIgqg1KEKpasIXKup7OmmIwKNgC_c0p02HHxH9GBfVAErlWzqcE0&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

(SIDE2): Anne-Malin Aase og Jenny Skavlan møttes i Bergen i mai i 2014. Anne-Malin fra Nordfjordeid skulle gifte seg, og ville sy brudekjolen med utgangspunkt i brudekjolene til moren, bestemoren og svigermoren sin.

Så hun spurte Jenny om tips. Men for gjenbruksdronningen Jenny ble det vanskelig å legge fra seg et så spennende prosjekt, hun ville gjerne være med på hele prosessen.

- Anne-Malin hadde nok ventet seg noen tips på mail. I stedet troppet jeg opp i Nordfjordeid med kamerateam og målbånd, ler Jenny.

LES MER OM SY-PROSJEKTET HER: Jenny Skavlan skal sy Anne-Malins brudekjole

Se «Brura» øverst i saken.

- En enkel og pen kjole

Det var starten på det Jenny nå omtaler som «Norges første sy-komedie». For hele prosessen ble nemlig filmet og filmen kan du se her, eller på Jenny Skavlans hjemmeside.

- Vi ble jo litt venninner, det vil jeg si. Vi var jo i bryllupet, og det å dukke opp i Nordfjordeid med et kamerateam byr absolutt på mye gøy. Folk snakket jo om det. «Jenny Skavlan er her og skal filme,» sa de, og pekte på huset jeg bodde i. Noen av de kom og banket på også, ler Jenny.

De tre kjolene representerte hvert sitt ti år (60-, 70- og 80-tallet), og sammen kom jentene frem til hvilke deler de skulle bruke fra hvilken kjole.

Svigermorens kjole ble brukt som base. De strippet den helt og sydde om armene, og heldigvis satt kjolen veldig fint på Anne-Malin. De brukte blomster og blonder fra morens kjole, mens de brukte skjørtet fra bestemorens kjole.

- Den lange kjolen hun brukte under vielsen var veldig enkel og ren. Den passet henne godt som person. Hun er så pen at man ikke trenger for mye stæsj. Senere trakk vi opp kjolen og festet på det andre skjørtet, så hun fikk på en måte to kjoler, forteller Jenny.

- Unik og full av historie

Anne-Malin var også veldig fornøyd med det endelige resultatat. På bloggen sin beskriver hun det hele som «en fantastisk reise», og skriver at hun har opplevd mer enn hun kunne drømme om.

- Kjolen kunne ikke blitt mer personlig og spesiell. Den er unik, og full av historie.

Da hun hentet kjolen i Oslo en måned før bryllupet, var hun derimot ikke like sikker. Anne-Malin skulle sy det siste selv, og følte at hun ikke hadde kontroll.

- Jeg sto på dag og natt i et pra uker for å sy kjolen ferdig, men det er stunder jeg ikke ville vært foruten. To uker før bryllupet klipte jeg også av litt på armene, og sydde på nye skråbånd, så det var litt drama i forkant.

Både moren, bestemoren og svigermoren synes det var stor stas å se Anne-Malin i en kjole som også var litt deres.

- Jeg fikk inntrykk av at de var veldig stolte over at jeg ønsket å bruke deres gamle kjoler, i alle fall deler av dem. De ble veldig overveldet av resultatet. For min del var det også en stor ære å kunne bruke kjolene, som alle bærer på fantastiske historier. Å kunne bruke tre kjoler, fra tre vellykkede ekteskap og fra tre forbilder, var veldig spesielt. En drøm gikk i oppfyllelse, sier Anne-Malin.

- TV-underholdning kan være ganske kynisk

Under selve bryllupet passet Jenny og kamerateamet på å holde seg i bakgrunnen.

- Det verste som kunne ha skjedd var jo om Anne-Malin hadde følt at vi tok for mye plass, at hun hadde tenkt at det var kjipt at vi var der. TV-underholdning kan jo være ganske kynisk, men det er viktig å ivareta menneskene underveis. Heldigvis gikk det kjempebra, og jeg synes det var et utrolig fint bryllup, smiler Jenny.

Anne-Malin og Anders hadde en uforglemmelig dag, og Anne-Malin ønsker Jenny og kamerateamet hjertelig velkommen tilbake i Eid.

- Det er jo ikke hver dag det kommer kamerateam til Eid, men jeg har fått mange positive tilbakemeldinger fra folk som synes det var et flott og spennende prosjekt, med god reklame for den vesle bygda.

Vil hjelpe andre

Nå drømmer Jenny om å gjøre flere gjenbruksprosjekt med mennesker som Anne-Malin.

- Jeg får jo veldig mange forespørsler, men jeg har jo ikke tid til å hjelpe alle. Men jeg håper filmen om "Brura" kan åpne tankedøren til de som sitter med gamle kjoler. Hvis du ikke kan sy selv, så har du kanskje noen som kan hjelpe deg?

Materialmessig kom Anne-Malins kjole på rundt 5.000 kroner, altså er det ofte langt billigere å bruke gamle kjoler som utganspunkt enn å kjøpe en helt ny kjole.

- Jeg blir trist av å tenke på at gamle kjoler henger på loftet og forblir ubrukt fordi folk tenker det blir stress å sy de om. Jeg håper derfor at alle kan lære litt av historien om Anne-Malin avslutter Jenny.

Se filmen om Jenny Skavlan sin egen brudekjole her

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=0cJ5ZSDQzDUgLav9Do5Frigaz_hH7dNMBYSxUrqhAOa2H2KHYpx-nvZAF9uQ3SlsV1sqi0PmLosCCBkiPlAzcQc2avs787fn&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

LES OGSÅ: 7 brudekjoler som tok pusten fra oss

Kommentarer til denne saken