Gå til sidens hovedinnhold

Beskylder Jens for folkemord

Førstekandidaten for De Grønne i Oppland mener Jens Stoltenberg har medvirket til folkemord.

- Ja, det er sånn jeg leser norsk rett. Det er ikke noen grunn til å mene noe annet om det, sier Ola Tellesbø til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han mener regjeringen – med statsminister, utenriksminister og forsvarsminister i spissen – har begått brudd på folkeretten ved å gå til krig mot Libya i strid med FN-pakten og norsk rett.

Statsminister Jens Stoltenberg finner det ikke naturlig å kommentere disse påstandene.

Usikker på hva du skal stemme? Prøv Nettavisens valgomat her!

FN-rapport
Toppkandidaten til Miljøpartiet de Grønne, som selv er advokat, skrev allerede i mars en kronikk i Klassekampen der han støttet en anmeldelse av Jonas Gahr Støre og forsvarssjef Harald Sunde.

Tellesbø viser til en rapport fra FNs menneskerettighetskommisjon som påviser at sivile mål ble bombet av NATO, og at krigsforbrytelser ble begått av deres allierte på bakken.

- Det som kommer fram her, gir grunnlag for å anmelde også statsminister Jens Stoltenberg for å ha medvirket til brudd på straffelovens paragraf om folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sier han.

Kronikken i Klassekampen skrev Tellesbø sammen med Marielle Leraand fra Rødt og Aslak Storaker fra «Bevegelsen for Sosialisme».

Facebook
Førstekandidaten fra Oppland, som kan komme inn på Stortinget gjennom et utjevningsmandat hvis Miljøpartiet De Grønne, kommer over sperregrensa, havnet også nylig i medienes søkelys etter uttalelser på Facebook om Assad.

Det var stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) som tok opp meldingene Tellesbø kom med på Facebook.

«Veldig bra. Balansert» skrev Tellesbø blant annet 30. desember, under en link som omhandler en tale av Bashar Al-Assad.

Førstekandidaten har også uttrykt håp om at Norge og Sverige intervenerer på Assads side for å få slutt på «denne krigen», og at han ikke har sympati med den syriske opposisjonen.

Han innrømmer at han føler seg litt i klemme over det han selv kaller «svært dårlige uttalelser».

- De ble skrevet på en lukket Facebook-side og var ikke ment som de ble skrevet, sier Tellesbø.

- Jeg skjønner at jeg blir litt skviset når dette med anmeldelsen for folkemord kommer ut i tillegg. Men det står jeg fullt og fast på. Jeg har ingen grunn til å gjøre noe annet. Jeg er advokat og ble kontaktet med tanke på denne anmeldelsen, og har selv vært med på å utforme kronikken, sier Tellesbø.

Politisk skille
Snorre Valen ønsker ikke å bruke mer tid på uttalelsene, men uttrykker tilfredshet over at De Grønne tydelig har gått ut med sterk avstandstaken til kommentarene.

Valen anser ikke Miljøpartiet de Grønne som noen hovedmotstander i valget.

- Jeg registrerer at det er store politiske skiller på vår politikk, men også at det er store forskjeller mellom de kandidatene som stiller til valg for De Grønne. Personlig er jeg likevel mer opptatt av partiprogrammet til Høyre, som viser at det vil bli betydelige forandringer hvis de borgerlige får regjeringsmakt, sier Snorre Valen.

(ANB)

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken