(SIDE2:) Likestillingsminister Jo Swinson har skapt stor debatt i hjemlandet Storbritannia etter at hun gikk ut i The Telegraph og sa at man ikke burde gi barn positiv oppmerksomhet for utseendet deres.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Rose ferdigheter
Swinson mener det gir barn følelsen av at utseendet er viktigere enn noe annet for å lykkes i livet.

- Isteden bør de gi komplimenter når de mestrer en ferdighet eller stiller spørsmål, sier Jo Swinson.

En av fire ikke fornøyd
Årsaken til uttalelsen skyldes at britenes nylig publiserte en undersøkelse der de sammenfatter hvordan britiske barn oppfatter kroppene sine. Der fant forskerne at en av fire barn ikke er fornøyd med hvordan de ser ut og 72 prosent av jentene syntes at kjendiskvinner fikk for mye oppmerksomhet om hvordan de ser ut og hva de har på seg.

Dette samsvarer med norske undersøkelser.

LES OGSÅ:Norske 15-åringer føler seg tykke

Likestillingsministerens uttalelser har skapt kraftig debatt i Storbritannia, der noen også innvender at utseendet er og blir viktig. Og at det er viktig å fortelle barn at de er pene å se på for å bygge selvtilliten der også.

- Gjør som vi gjør
Bloggeren Susanne Kaluza tar opp temaet i sitt siste blogginnlegg, et innlegg som umiddelbart også vakte følelser hos leserne her hjemme.

- Jeg er SÅ enig! Tror det prinsippet som har hjulpet meg mest gjennom mine år som forelder er følgende: Barna gjør ikke som jeg sier, de gjør som jeg gjør. Dersom man vil at ungene skal takke for maten, så må man gjøre det selv. Dersom man vil at ungene skal føle seg trygge i seg selv, så må man være det selv.skriver en.

En annen leser skriver at det ikke er lett;

- Dette er noe vi tenker mye på hjemme hos oss om dagen. Jenta vår på 3,5 år er nemlig svært bevisst på hva hun har på seg, og hun har begynt å planlegge hva hun skal ha på seg for å få oppmerksomhet i barnehagen. Vi styrer selvsagt hva hun kan velge å ha på seg, men hun er veldig opptatt av å vise fram kjoler/bukser/t-skjorter i barnehagen. Det første hun blir møtt med av flere av de kvinnelig ansatte i barnehagen når hun kommer om morgenen, er «Ååå så fin kjole du har i dag», eller «så fin flette du har»¿ Dette er ikke nødvendvis negativt, men jeg skulle ønske hun oftere ble møtt med «så koselig å se deg!», Skriver en mor.

- Ubevisst forhold
Kaluza innrømmer også overfor Side2 at hun gjerne faller i fella.

- Jeg tror de fleste av oss har et ganske ubevisst forhold til hvor ofte vi kommenterer utseendet til jentebarn. Det er ikke vondt ment, vi vil bare ha noe hyggelig å si. Da er det lett å ty til: «Så fine fletter du har i dag», eller «Så fin kjole! Er den ny?» Jeg vet i alle fall at jeg selv lett glipper ut med sånne kommentarer til tantebarn og andre barn som kommer på besøk. Det kommer helt automatisk, sier Kaluza til Side2.

Hun sier det viktigste er å bli bevisst på at vi faktisk kan si hyggelige ting til barn som ikke dreier seg om hvordan de ser ut.

Kaluza sier det ikke er noe i veien med å si til barna at de har fin jakke en gang i blant.

- Det blir først et problem når vi ser på hvor ofte jentebarna våre hører at de er søte og pene og har fine klær, sammenliknet med hvor ofte vi sier det samme til gutta. Da er det vanskelig å argumentere troverdig for at «utseende ikke betyr noe» når døtrene våre er kommet i tenårene og er misfornøyd med kroppen sin.

Ikke klag over egen kropp
Susanne Kaluza sier hun lener mer mot likestillingsminister Swinson, som også advarer foreldre mot å fokusere for mye på utseende og kosthold foran barna.

- - Det viktigste vi kan gjøre er å være gode forbilder selv. Hvis barna har sett oss stå foran speilet og klage over at vi «ser tjukke ut i buksene våre» eller at «armene henger», kan barna lett internalisere budskapet om at kroppen er vår fiende. Hovedbudskapet blir derfor: Vær raus med deg selv, og snakk pent om egen kropp!

Jo Swinson tar også for seg fedrene.

- Kanskje de burde tenke over hva de sier om kvinner når deres døtre er tilstede, sier hun.