Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er ingen laksefisker

Men ekstremfiskeren Jeremy Wade utelukker likevel ikke Norge.

(SIDE2:) - Jeg har dessverre aldri vært i Norge. Men jeg har en veldig god venn, en av de første personene som jeg pleide å fiske med, som har fisket mye norsk laks, sier Jeremy Wade til Side2.

Han er mannen som jakter på de største og skumleste monsterskapningene under overflaten i Discovery Channels «Elvemonstre».

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Wade kommer på at han kjenner to personer til som har fisket mye laks i Norge.

- Men jeg har aldri gjort det selv. Jeg er egentlig ikke en stor laksefisker. Faktisk så fisket jeg etter laks for første gang da vi spilte inn sesong to av «Elvemonstre». Men det var i Alaska. Så jeg er lei meg for min uvitenhet om Norge, men kanskje jeg får rettet det opp i fremtiden.

Tenner som hvithai
Vi har tatt en prat med den britiske biologen Jeremy Wade som er spesialist på ferskvannsfiske – og er blitt verdenskjent for sine vågale fiskereiser.

Han har vært verden rundt for å fange monsterfisk, og for å finne ut hva som er fakta og fiksjon rundt sagnomsuste fisker. Pirajaer, menneskeetende fisk, og Candiru, den såkalte penisfisken er bare et knippe skapninger Wade kan fortelle historier om. Selv om han har fanget monstre som er større enn ham selv, er det likevel ikke fisken som er det skumleste – man må jo bare ta forholdsregler, mener han.

- Noen av de mest skremmende tingene jeg opplever har faktisk ikke med fisken å gjøre. Jeg mener, noen av fiskene er ganske skumle, men... for eksempel er det en fisk i elven Kongo kalt Goliat tigerfisk, som er en gigantisk piraja. De har tenner som er over 2,5 centimeter lange, som er samme størrelse som tennene på en stor hvithai. Det ser ganske skummelt ut, men i og med at du kan se den så er du forsiktig og passer på å ikke gå for nær slik at du skader deg på tennene.

Wade tar en pause. Han tenker seg om for å prøve å forklare hva som egentlig er det mest uhyggelig han har opplevd, og det handler ikke om fisking:

- Jeg tror noe av det skumleste må være da vi filmet i Amazonas i 2002. Vi filmet i luften over skogen da motoren eksploderte i vårt enmotors fly, og vi krasjet inn i skogen. Jeg trodde ikke at jeg kom til å dø, men jeg trodde jeg ville bli hardt skadet. Vi var fem personer i flyet, og ingen av oss ble skadet. Det var mirakuløst. Men pulsen min var høy, veldig høy!

Jaktet i flere år
Elva i Sør-Amerika står ikke bare bak en av Wades mest ubehagelige opplevelser, det er også et av stedene han har brukt lengst tid på å spore opp en fisk.

- Det er faktisk to fisker som er uavgjort i den posisjonen. Den ene er første gangen jeg hørte om Goliat tigerfisken i Kongo. Jeg reiste dit for første gang i 1985, da var jeg der i to måneder uten å fange noe. Jeg dro tilbake i 1990 og fanget heller ikke noe da. Først i 1991 hadde jeg hell. Så det tok meg seks år, tre ekspedisjoner over seks å før jeg endelig fanget Goliat tigerfisk. Det er en av artene vi viser i sesong to.

Den andre fisken Wade har brukt lang tid på er Arapaima. Den er en av verdens største ferskvannsfisker, og kan bli over tre meter lang og veie opptil 200 kilo.

- Noen sier at Arapaimaen i Amazonas er den største ferskvannsfisken i verden. Vi omtalte den i sesong en. Jeg brukte tre måneder i året i seks år før jeg fanget en.

Hans første fiskestang
Wade vokste opp i en landsby i Øst-England. Gjennom landsbyen renner det en elv, og det er vanlig at foreldre gir sine barn en fiskestang når de kommer i 7-årsalderen, forteller Wade.

- Det er en fin måte å holde en gutt i aktivitet på. Du holder gutten opptatt hele dagen, og unna bråk. Første gangen jeg fisket fikk jeg ingenting, og det virket bortkastet. Men det var en kamerat på skolen som kunne fiske, og han viste meg hvordan man skulle gjøre det. Som med alle ting så ser du ikke poenget med det før du får det til. Og jeg tror at i det øyeblikket jeg fikk en fisk, jeg vet ikke, men det gjorde noe med meg og jeg vill fiske igjen.

Dermed var Wade hekta. Og mange år senere har han vært borti det meste! Likevel er det et par arter monsterfiskeren fremdeles ikke har fått fatt i.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lista er nesten slutt
- Nå som vi er i gang med å filme sesong tre er jeg kommet til det punktet hvor jeg nærmer meg slutten av lista. Men det er fremdeles en eller to igjen. Det er en fisk som heter Taimen, som lever i Mongolia. Det er en type laks, men den svømmer ikke ut i havet. Den gyter og blir i elva. Jeg er blitt fortalt at folk bruker sluk som skal se ut som hunder som svømmer i vannet, og fisken vil da komme for å spise dem. Dette er noe jeg bare har hørt, men det ville vært interessant å prøve og fange den. Også er det en del av verden jeg ikke har vært i før.

Mannen som virker iskald og fryktløs når det gjelder hva som skjuler seg under vann, innrømmer at selv han har en grense. Han ville for eksempel aldri ha kastet seg ut i ferskvann hvor oksehodehaien holder til. Det er en av de mest aggressive haiartene som finnes. Den er også den eneste haien som kan svømme i ferskvann.

- På Gullkysten finnes det noen innsjøer hvor oksehodehaien svømmer opp fra sjøen. Også er det noen steder i Amazonas som jeg ikke ville padlet. Det er fordi ferskvannspiggrokke er veldig vanlig i noen deler der. Det er ikke dødelig å tråkke på en, men ifølge folk jeg har snakket med er det ekstremt smertefullt.

Wade forteller da ivrig at i sesong to så lette han etter store rokker i ferskvann i Thailand, selv de som er større enn dem som finnes i Amazonas.

- I Thailand er det snakk om rokker som kan veie opptil 400 kilo, og som gar pigger på halen som er over 30 centimeter lange. Det er omtrent som en kjøkkenkniv på halen. Disse dro vi for å undersøke, sier Wade, og kommer tilbake til spørsmålets opprinnelse igjen:

- Men når det er sagt, så ja, jeg ville ikke padlet i noen av de elvene i Brasil som har piggrokke.

Helt stille!
Så til slutt, hva er mesterfiskerens beste fisketips?

- Jeg tror mange glemmer at fisk er ville dyr, og slår for eksempel opp telt langs elvebredden eller en innsjø. Det skaper forferdelig mye støy – også lurer de på hvorfor de ikke får fisk! Du må være svært stille når du skal fange fisk, og snike deg innpå dem. Selv det å kravle seg fram på magen er noen ganger ikke å overdrive. De kan ikke bare se omrisset av kroppen din, men de er følsomme for vibrasjoner. Nummer en er derfor å huske at fisk er ville dyr, og du bør være veldig, veldig stille!

«Elvemonstre» har sesongpremiere 9. september klokken 21:30 på TLC Norge.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller