(SIDE2:) Det er lenge siden Jerry Bruckheimer var aktivt medlem av frimerkeklubben på college. Siden 1980-tallet har denne mannen heller samlet suksessrike filmtitler i boka, og er per i dag verdens mest innbringende filmprodusent. Nå skal Hollywoods mektigste uavhengige mann være sjefen til Espen Sandberg og Joachim Rønning og «Pirates of the Carribean 5».

- Vet hva vi skal gjøre de neste to årene
- Dette er en stor mulighet for oss til å jobbe med de største skuespillerne og produsentene i Hollywood. Nå vet vi hva vi skal gjøre de neste to årene – og vi gleder oss, sier Joachim Rønning til NTB.

Det er nesten en underdrivelse.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Bruckheimer er kjent for sin profesjonalitet, men aller mest for sin ekstremt gode nese for gedigne actionfilmer, enten det er i sci fi-sjangeren, actionthrillere eller drama.

Bruckheimer har en helt unik evne til å se hva som fungerer for den store hop og har ofte valgt regissører og skuespillere som appellerer mer til den vanlige kinogjenger enn til filmkritikerne. For å si det mildt. I mange år har han laget filmer kritikerne elsker å hate. Svulstige, pompøse, gedigne, klissete og tordnende actionfilmer som får kinogjengerne til å strømme til kinomørket for å la seg overvelde av til tider dårlig dialog og fantastisk bruk av musikk.

Helt til «Pirates of the Carribean» kom, som alle simpelthen elsket.

Verdt milliarder
- Om jeg skulle lage filmer for kritikerne, ville jeg ha bodd i en liten hybelleilighet i Hollywood, har Bruckheimer bemerket tørt. Isteden er han milliardær og verdt nesten fem milliarder kroner, om vi skal tro Forbes.

Kanskje blir du da heller ikke redd for å forvalte budsjetter på oppunder milliarden.

Mr. Outside
Visste du at Jerry Bruckheimer sto bak 80-talls suksessene «Cat People», «American Gigolo» og «Flashdance»?

Det var de filmene som gjorde reklamemannen bemerket i Hollywood. Men Bruckheimer kjente få i glitterbyen. Det gjorde derimot hans etter hvert produsentpartner Don Simpson. De to var ikke bare en profesjonell produsentduo, de var også gode personlige venner og veldig ulike som typer.

Simpson ble kalt Mr. Inside mens Bruckheimer ble kalt Mr.Outside. Don Simpson kjente den som var verdt å kjenne i Hollywood-systemene og ga Bruckheimer innpass. Han var kjent for sin utagerende festing og sin utagerende personlighet. Hollywoods bordellmamma Heidi Fleiss kalte ham en personlig venn, noe han ikke skal ha vært så glad for, men Simpson var kjent for sin sine eksperimenter, spesielt innen dop. Han pratet mye med store ord og store fakter, og ved siden av satt Jerry Bruckheimer ganske så stille.

- Jeg så hele min karriere ramle sammen foran meg da vi skulle begynne å skyte «Bad Boys». Don kom inn med et 40 siders diktat, slo manuset i bordet og brølte at de tok sine navn av prosjektet. Jerry sa bare «Ta de med ro, vi fikser det»., fortalte Michael Bay om produsentduoen. Bay kan for øvrig takke Bruckenheimer for at han er det regissørnavnet han er i dag.

HTML EMBED

Varemerke
Sammen lagde Simpson og Bruckheimer filmer som «Top Gun» og «Beverly Hills Cop», «Bad Boys» og «The Rock». Simpson/Bruckenheimer ble et varemerke. De inngikk samarbeid med Disney.

Men Simpson og Bruckheimers samarbeid var ikke bare fruktbart. Flere store navn som Jeffrey Katzenberg og andre forsøkte å få Don Simpson til å slutte med et utstrakt dopmisbruk. Da dette kom helt ut av kontroll, satte Bruckheimer foten ned. I 1995 delte de produsentrollen på «The Rock», men så takket Jerry Bruckheimer pent for samarbeidet. Han skal rett og slett ikke orket å forholde seg mer til den stadig mer ustabile Simpson.

I 1996 ble Don Simpson funnet død på badegulvet. Han skal ha hatt 21 ulike typer dop i blodomløpet. Han ble 52 år gammel.

Det ble en lei tid for Bruckheimer, ikke minst fordi noen hvisket om at Simpson ikke tålte at han avsluttet samarbeidet, og dødsfallet kom rett før «The Rock» med Sean Connery skulle opp på kinoene.

- Jeg er sjokkert over dødsfallet. Don var som en bror for meg, sa Bruckheimer, og det var alt han ville si da. I etterkant har han sagt at det var en tung tid. Tross at de hadde avsluttet suksessamarbeidet, forsvant også vennen han hadde sparret med gang på gang om filmideer.

Eksperter debatterte hvordan det ville gå med Bruckheimer nå som elleville Simpson ikke lenger var blant oss. Onde tunger ville ha det til at Simpson var den kreative sjel som gjenkjente en suksess.

Suksess for Cage og Depp
Kritikerne kunne ikke tatt mer feil. Året etter viste Bruckheimer at han var nettopp verdens største uavhengige filmprodusent da han lanserte «Con Air» med Nicolas Cage og John Malkovich.

Siden har han befestet posisjonen med «Pirates of The Carribean»-filmene, som altså nå Joachim Rønning og Espen Sandberg skal regissere nummer fem i rekken av.

- «Pirates of the Caribbean» er av den type film vi vokste opp med og som inspirerte oss til å bli filmskapere. Ekte eventyrfilmer laget av regissører som Steven Spielberg og Robert Zemeckis. Vi har jobbet hardt og lenge for å komme i posisjon og det føles godt at vi nå endelig skal i gang, sier Joachim Rønning i en kommentar til NTB.

Jerry Bruckheimer har skapt store navn av ukjente skuespillere og regissører. Han har samarbeidet en rekke ganger med Michael Bay, han lanserte Josh Hartnett, relanserte Nicolas Cage og han sto bak Johnny Depp da Disney omtrent ville sparke ham for hvordan han skapte Jack Sparrow. Deres neste samarbeid er «Lone Ranger» som har premiere nå i sommer.

På 2000-tallet gikk han inn i TV-produksjon med «C.S.I»-franchisen som den mest suksessrike.

Men selv Bruckheimer har smakt på hva det vil si når ting ikke fungerer.

- Andre Pirates-film var en katastrofe. Etter testvisningen ble det klart at ungene likte den ikke. Vi sto klare til å kutte pulsårene og tilkjennegi at karrieren var over, sier han til ABC News.

Løsningen: Å forenkle slutten.

- Om du ikke har med deg publikum når du snur i handlingen eller de ikke forstår hvorfor hovedrollen gjør som de gjør, har du tapt, sier han. Å unngå det komplekse er Jerry Bruckheimers oppskrift på suksess.

HER ER NOEN AV JERRY BRUCKHEIMERS SUKSESSER

HTML EMBED
HTML EMBED


HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED