(SIDE2:) Gifteklare Hans-Erik Dyvik Husby, best kjent som Hank von Helvete i Turboneger, er ikke den første man tenker på i rollen som Jesus. Men på Det Norske Teatret er det nettopp rockevokalisten som skal spille verdens mest kjente skikkelse.

Moderne versjon
«Jesus Christ Superstar» er en rockeopera skrevet av Andrew Lloyd Webber og Tim Rice. Den handler om Jesu siste dager, hvor han hylles av dispilene, men forredes av Judas. Dette er en av verdens mest kjente musikaler og inneholder sanger som «Jesus Christ Superstar», «I Don't Know How to Love Him» og «Gethsemane». Da musikalen kom på 1970-tallet, fikk Webber og Rice mye kritikk fra kristne fordi de presenterer et forhold mellom Maria Magdalena og Jesus.

I Det norske teatrets oppsetning har de satt historien til vår tid og blant menneskene nederst på rangstigen. Likevel synes ikke Husby det er noen stor forskjell på Jesus da og nå.

- Han er ikke stort annerledes enn den historiske Jesus, som man vet svært lite om fra han var 13 til han ble 30 år. Han var villig til å konfrontere ondskapen, ikke bare den kroppslige, men også den åndelige ondskapen, sier han til Side2.

Husby tror Jesus visste hva som ventet ham.

- Han var totalt villig til å oppleve forferdelige ting. Han visste at dette var et eksempel for verden, han var klar over at det ville bli skrevet musikaler om ham, tror han.

Unik historie
Hovedrollen i en av verdens mest kjente musikaler, er ikke bare lett å takle. Det har vært en lang vei å gå for å komme dit Husby er i dag - to uker unna premiere og klar til å spille Jesus.

- Vi har tatt en 24 år lang kamp som har vært nytteløs, løst alle problemer på tre måneder og startet med «Jesus Christ Superstar». Det er mirakuløst for mange - for meg selv, for familien min, for hele Norge, sier han, og utdyper:

- At en narkoman som skulle dødd sakte på hospits spiller selve etikkoffiseren i nasjonen Norge ... Det er ikke mange slike historier i verden, sier han.

Han mener at det gir verden et budskap.

- Det er en vekker om at man kan gjøre noe. Man kan kurere sykdommer hvis man er villige til å tro på hverandre, sier han.

- Kjærligheten kan overvinne alt
For å komme inn i rollen som Jesus, var det ikke først og fremst stemme- eller skuespillertrening som var den største utfordringen.

- Hovedsaken var å slutte med Subutex, ha konfronteringer, finne ut hva jeg gjør galt, hva som er vondt i livet og stille «fit for fight», sier han.

I sommer fikk Husby mye oppmerksomhet for sin uenighet med psykiatrien. Han er fremdeles opptatt av at medisiner ikke er løsningen på noe.

LES OGSÅ: - Vi er ikke enige med Hank

- Vi kan få løst problemene i samfunnet uten medisiner, men med konfrontasjon og kjærlighet. Kjærligheten kan overvinne alt, sier han.

«Jesus Christ Superstar» har premiere på Det Norske Teatret 3. september.

Les mer på deres nettsider.

2273