HTML EMBED

Endringer i norske ferievaner tar oss til stadig fjernere tidssoner i øst og vest, og det er ikke bare bare. Lange flyreiser kan i seg selv være slitsomme, og når du lander kan hodet være innstilt på lyse dagen, selv om stjernene blinker og gatene ligger øde. Døgnvillhet er noe de fleste av oss har kjent på en eller annen gang.

– For de fleste er det verst å reise østover, og jo flere timer tidsforskjell, jo verre blir naturlig nok jetlagen, sier professor Bjørn Bjorvatn.

Han er forsker ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, og forteller at det er store individuelle forskjeller på i hvor stor grad folk blir angrepet. Høyde, vekt, søvnmønster og så videre, er faktorer som vil innvirke på i hvor stor grad du blir rammet.

– Vår innebygde døgnrytme ligger normalt på nærmere 25 timer. Det vil si at du ved en reise til New York, som har seks timers tidsforskjell, ikke opplever denne som mer enn fem timer, mens det ved hjemreise vil oppleves som sju timer, sier Bjorvatn.

De fleste av oss har erfaring med å forlenge døgnet, men det er verre å måtte gå og legge seg tidligere enn vanlig, og hvorvidt du er A- eller B-menneske, spiller inn. Undersøkelser viser at vi vanligvis klarer å korrigere døgnrytmen vår med mellom én og halvannen time hver dag, men siden B-mennesker generelt har en døgnrytme som kan være på godt over 25 timer, sliter denne gruppen mennesker ofte mindre med lange reiser.

6 råd mot jetlag

* Begynn å forberede deg på endringene på forhånd. Skal du reise østover bør du legge deg tidligere enn vanlig, mens du bør prøve å holde deg lenger våken om du skal vestover.

* Jo mer hvile, jo bedre. Er du uthvilt før reisen, er det lettere for kroppen å takle litt søvnmangel.

* Hvil deg så mye du kan på flyet. Sliter du ofte med å sove, kan det kanskje være en idé med sovemedisiner, men unngå å bruke alkohol til formålet!

* Ha på deg rene, lette og komfortable klær. Ta gjerne med et skift som du kan ta på når du er vel om bord i flyet.

* Drikk mye vann under reisen for å forhindre forstoppelse og dehydrering.

* Ta en liten gåtur ute i sola om det er lenge til lokal leggetid, og kickstart kroppen med koffein og sosial aktivitet.

* Er du veldig plaget av døgnvillhet, kan dette også behandles med lysbehandling og hormonet melanin, men da med veiledning fra helsepersonell.

App for døgnville

Det finnes apper for det meste, og JetLag Genie skal hjelpe deg med å omstille hode og kropp til det «nye døgnet». Skriv inn din destinasjon, reisedato og ditt vanlige søvnmønster, så kommer den digitale ånden med en personlig timeplan og tips som hjelper deg på vei.
21 kroner for iPhone

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir