Gå til sidens hovedinnhold

Slik døde de

Hva var det egentlig som tok knekken på rockeheltene?

27 år. Den nærmest magiske alderen for mange av verdens mest kjente rockestjerner. Det er da mange av dem tok kvelden og sa takk for seg for godt.

Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin og nå sist Amy Winehouse. De døde som de levde - voldsomt og plutselig.

Jim
I år er det 40 år siden Doors-frontmannen Jim Morrison døde i Paris. James Dopuglas, som han var døpt, tok sine siste åndedrag i badekaret i leiligheten han hadde lånt av modellen Elizabeth Lariviere den 3. juli 1971.

Et rent lik med andre ord - men konspirasjonsteoriene rundt hans død har vært mange, blant annet har CIA fått skylden. Andre hevder at han slett ikke er død, men lever inkognito et eller annet sted der ingen kjenner han igjen. Dødsårsaken ble i alle tilfelle fastslått å være hjerteinfarkt - et resultat av mange års hard narkotika og -alkoholbruk.

Jimi
Også mytene rundt Jimi Hendrixs har vært mange. Blant annet fikk manager Michael Jeffery i 2009 skylden for å ha tatt livet av sin klient - drapet skal ha vært del av en forsikringssvindel.

Omstendighetene rundt hva som skjedde den 18. september 1970 er ikke klare, men Hendrix tok i løpet av natten han tilbrakte sammen med Monika Dannemann på et hotellrom i London ni sovepiller av typen Vesparex og drakk vin. Rommet var leid av Dannemann, en kvinne han hadde blitt kjent med noen dager tidligere.

Han ble kvalt av sitt eget oppkast.

Janis
Bare noen uker etter at Hendrix rystet en hel rockeverden med sin død, var det Janis Joplins tur. Også det ga konspirasjonsteoretikerne blod på tann.

4. oktober 1970 hadde hun blitt avvist av flere personer hun hadde følelser for. trist og nedfor tok inn på rom et hotellrom, der hun satte en stor dose heroin i venstre arm. Hvorvidt det var snakk om selvmord er ikke bekreftet, men mye tyder på det ut fra hva hun kort tid før fortale venner.

Albumet Pearl var på det tidspunktet ennå ikke utgitt, men har i ettertid vært blant Joplins mest populære, inkludert låta «Me and Bobby McGee».

Kurt Cobain
Grønsj-sjefens legendariske album Nevermind er 20 år i disse dager, men selv får han ikke oppleve hvilken betydning musikken skulle få for ettertiden.

Kurt Donald Cobain hadde en uke i forveien stukket av fra en rehabiliteringsklinikk i Los Angeles, da han 8. april 1994 ble funnet død i sitt hjem i Lake Washington. Store doser heroin og noe valium ble funnet i blodet, og han skal ifølge obduksjonsrapporten ha skutt seg rundt tre dager før han ble funnet.

Amy
23. juli i år ble den britiske sangerinnen funnet død i sitt hjem i London. Hun hadde da ligget der i seks timer alene, til tross for at hun hadde folk som passet på henne og eiendommen.

Dødsårsaken var hjertestans, men hva som førte til det er ennå ikke kjent. En overdose narkotika var manges heteste tips til å begynne med, men den foreløpige obduksjonsrapporten viser at det ikke var medikamenter eller narko i blodet hennes.

Det man vet er at hun lenge hadde slitt med et stort forbruk av dop og alkohol, og at hun hadde lagt seg inn på avvenning uker før, for å kvitte seg med alkoholmisbruket. Ifølge hennes far, hadde hun sluttet med narkotika flere måneder i forveien.

Drikker seg til døde
Spy, piller, alkohol og nåler er ikke forbeholdt de på 27 år selvsagt.

Led Zeppelins trommeslager John Bonham døde 25. september 1980, etter å ha helt innpå 40 enheter med sprit i løpet av et døgn. Også han døde av væske i lungene, etter å ha kastet opp i bevisstløs tilstand.

Han er ikke den eneste hardtfestende trommeslageren. Mannen med pinnene i bandet Stereophonics, Stuart Cable, døde den 7. juni 2010. Han hadde da drukket tett i dagevis, og ble funnet død - druknet i sitt eget oppkast - på stuegulvet i parets hjem.

AC/DCs Bon Scott, som 19. februar 1980 ble funnet død i en bil, hadde blitt kvalt etter å ha sovnet i en noe unormal stilling. Ifølge sykehuset var lungene hans fylt av hans eget spy.

Den barmfagre Playbunnyen Anna Nicole Smith døde av en pillemiks på et hotellrom i 2007 - ryktene skal ha det til at også hun druknet i sitt eget oppkast.

Kongen er død, leve kongen
Også kongen, Elvis Presley, var glad i piller.

Elvis spiste angivelig yndlingsmaten sin like før han forlot bygningen 16. august 1977 - feite sandwicher av ristede loffskiver med peanøttsmør, banan og bacon, før han knelte ned fra dassen på Graceland og trynte i sitt myke gulvteppe.

Dødsårsaken ble fastslått å være hjertestans, mens funn i blodet av det som var en pillecocktail på 10-15 forskjellige medikamenter forteller sitt. Enkelte hevder han sågar døde av forstoppelse.

Atter andre mener han ble myrdet av mafiaen, mens noen altså har valgt den lykkeligere slutten - at Elvis lever fremdeles.

(Kilder: Wikipedia, NRK)

Kommentarer til denne saken