(SIDE2): I Joanne K. Rowlings Harry Potter-bøker betyr det ikke så mye hvilken hudfarge du har, men hva slags stamtavle du har.

Vil utrydde gompefødte
Flere, deriblant de onde dødseterne, mener at fullblods er det eneste som duger, selv om Lord Voldemort er såkalt halvblods - det vil si at han er barn av en magisk person og en som ikke har magiske evner - en gomp.

Det verste er å være gompefødt - det vil si å være en heks eller trollmann født av helt ikke-magiske foreldre.

Harry Potters mor, Lily, er en slik, mens Harry selv er halvblods (hans far var fullblods). I bøkene blir det etter hvert klart at Lord Voldemorts mål er å utrydde alle gompefødte fordi de «ikke er verdige i å fremføre magi».

Magi er arvelig
Forskerne Sreeram Ramagopalan, Dr. Marian Knight, professor George Ebers og Dr.Julian Knight ved Oxfords Wellcome Trust Centre for Human Genetics fant ut at de skulle ta Harry Potter-bøkene og forske i rasismen rundt fullblods, halvblods og gomp og om arveligheten av magiske evner.

Konklusjonen på deres rapport, publisert i det anerkjente British Medical Journal, er at det er sterke bevis på at magiske evner er arvelig.

- «Harry Potter og dødstalismanene» gir oss mye informasjon om magiske familier som sterkt understreker at magi nok har med genetiske faktorer å gjøre, sier Dr. Knight.

Forskerne har spesielt tatt for seg familien til Harrys avdøde gudfar, Sirius Svaart (sju generasjoner av magikere) og Malfoy-familien som alle er fullblods. De fant at noen gener måtte være dominante, men at det var et såkalt gen som kunne skru seg av og på. I Rowlings verden kan nemlig de magiske evnene plutselig hoppe over en generasjon.

Dermed får du mennesker som har evnen til å se den magiske verden, men de kan ikke utføre magi selv.

LES HELE TEORIEN HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!