Av Veronica Karlsen, NTB

Jo Nesbø er klar med blodferske «Blod på snø». Her klarer han blant annet å skape dyp sympati for en yrkesdrapsmann.

Juridisk vanskelig mann

Bakgrunnen for «Blod på snø» er ganske artig. Nesbø har i sine Harry Hole-bøker referert til denne kultkrim-klassikeren av norsk-danske Tom Johansen. Som altså ikke har eksistert i virkeligheten. Før nå.

– Jeg hadde i utgangspunktet tenkt at «Blod på snø» skulle slippes av Tor Johansen, altså skulle vi late som om han var en virkelig forfatter. Jeg var til og med i gang med å lage wikipedia-sider og bildemateriale. Men så fikk jeg beskjed om at dette er juridisk veldig vanskelig. Å selge et produkt under falske premisser er ikke lov. Så da ble det en ny Jo Nesbø-bok, forteller forfatteren til NTB. Og har klart det igjen. Han har laget en krimroman som overrasker og snor seg som en ål – helt til siste slutt.

- Det er min jobb å lure deg, sier han lurt.

- Kan trygt gi vekk litt penger

– Dagens krimlesere er veldig drevne. Det blir en slags høk over høk-lek, hvor jeg hele tiden må ligge foran, sier krimsnekkeren som er oversatt til 50 språk og kan skilte med 23 millioner solgte bøker på verdensbasis.

Inntektene av «Blod på snø»-salget skal gå til Harry Hole-stiftelsen. Men forfatteren forsikrer oss om at han har til smør på maten.

– Jeg kan trygt gi vekk litt penger, jeg klarer meg godt, smiler han.

Etter kort tid så Aschehoug seg nødt til å trykke opp nye 30.000 bøker – og det totale opplaget på Jo Nesbøs nye bok runder dermed 170.000 bøker.

Boken er også allerede solgt til 22 land.

Dermed kan Nesbø skilte med nok en bestselger, denne gangen uten Harry Hole i hovedrollen.

Narkopenger – og fisk

I sentrum for begivenhetene i den nye boken er leiemorderen Olav.

Han jobber tett med byens store narkobaron og handlingen er satt til 70-tallets Oslo. Nesbø har tegnet fram et mørkt, kriminalisert og forurenset portrett av byen, hvor kampen mellom to narkobaroner – den ene med base i en fiskebutikk på Youngstorget – skaper spenning.

Men det som virkelig gir handlingen fremdrift er når vår mann får i oppdrag å uskadeliggjøre sjefens kone. Han forelsker seg nemlig hemningsløst i henne, og da er det duket for en rekke forviklinger.

For den som trodde vi hadde å gjøre med en enkel og følelseskald person, må nemlig tro om igjen. Olav er noe så sjeldent som en leseglad og amorøs drapsmann. Han tråler klassikerhyllene på Deichmanske bibliotek. Blant favorittene er «De elendige», filosofi av David Hume – samt talløse titler og skildringer fra dyreriket.

– Det med dyreriket var for å få fram ensomheten. Du kan se Olav for deg, sittende i den store lesesalen i dunkelt lys, mens han leser om edderkopper og sebraer, sier Nesbø.

Sympatisk drapsmann

Nesbø er etter hvert blitt kjent for ganske brutale utspill i sine krimbøker. Og i «Blod på snø» finner det blant annet sted et famøst skistav-mord. Men krimforfatteren synes volden i denne boken skiller seg svært fra den du får servert i Harry Hole-universet, og han mener Olav-skikkelsen er mer i slekt med Roger Brown fra «Hodejegerne».

– De har begge en litt forvridd måte å se virkeligheten på, som plutselig fremstår som sann og troverdig. Og så har de begge denne evnen og viljen til selvbedrag. I teksten foregår det en veksling mellom rosemaling og feiltolkning av informasjon.

På spørsmål om hvordan han klarte å skape en så sympatisk leiemorder (vi heier faktisk på Olav hele veien), svarer Nesbø:

– Boken er skrevet i jeg-form og han forteller oss sin historie på en slik måte at vi blir innforstått med– og forstår reglene. Videre har han jo fått utdelt ganske dårlige kort, noe som gjør at vi føler med ham. Det skal mye til for at ikke løpet er kjørt for en slik karakter. På den måten kan dette leses som et ganske tungt skjebnedrama.

Mere blod

Til høsten kommer «Blod på snø II: Mere blod». Deretter vil det komme en liksomdokumentar om Tom Johansen.

På spørsmål om hvordan det ligger an for filmprosjekter basert på Nesbøs bøker, sier han:

– Det vet jeg faktisk ikke noe om. At man selger filmrettighetene betyr ikke nødvendigvis at det blir film. De ringer meg vel om det skjer noe.

Han har heller ikke noe svar på når den neste Harry Hole-boka kommer:

– Det er for tidlig å si noe om. Det jeg kan si er at «Blod på snø»-prosjektet opptar meg nå og at dette blir den lengste pausen fra Harry siden jeg starta opp.