(SIDE2): Regissør Erik Skjoldbjærg har nettopp satt skuespillere og stab i gang med storsattsningen «Okkupert».

De fire som har fått hovedrollene i TV-serien er Ane Dahl Torp, Thomas Eriksen, Vegar Hoel og Eldar Skar.

Henrik Mestad spiller statsminister Jesper Berg, ifølgeVG.

Inspirert av Stoltenberg

Under forberedelsene til rollene har Mestad tilbrakt tid med eksstatsminister Jens Stoltenberg. Det var fryktelig interessant, ifølge skuespilleren.

- Du har til enhver tid tilgang til de aller beste eksperter på alle områder. Når som helst på døgnet! Han lærte meg at du må være jævlig god på å stille spørsmål – men så må du ta avgjørelsene. Det er det som er presset, det er få av oss andre som trenger å gjøre det på samme måte. Rydd unna alt, noe må ha avgjørelse nå. Men så er du hjemme med familien – i et kvarter!, sier Mestad til VG.

Fremtidsfabel

«Okkupert» handler ikke som kanskje trodd om annen verdenskrig, men er en fremtidsfabel om hvordan nordmenn ville reagere om de blir okkupert, men får beholde alle sine goder. I serien blir Norge satt under administrasjon av Russland.

Handlingen er satt til Norge i fremtiden, etter en miljøkatastrofe, og like før et valg.

Nesbø har skrevet rammen, som han også har gjort på den amerikanske NBC-serien «I Am Victor».

Forfatter Jo Nesbø, er like spent som alle andre, og snakker beskjedent om sin egen rolle.

- Jeg kan ikke skryte av annet å ha hatt ideen om en historie som stiller spørsmålet om hvordan vi som samfunn og enkeltindivid hadde reagert på å bli okkupert uten å bli fratatt privilegiene i et rikt land. Hva frihet og selvstendighet egentlig betyr for oss, sier forfatteren til avisen.