Gå til sidens hovedinnhold

Nå skygger de andre banen

Jo Nesbøs «Politi» har 270.000 i opplag.

Med en lansering Harry Potter verdig og det største opplaget for en norsk forfatter noensinne, er Jo Nesbø ved midnatt klar til å slippe den tiende boken om Harry Hole.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Støvsuger markedet
Ikke bare skal han ha midnattslansering i Oslo, på Tanum bokhandel, en begivenhet som før har vært forbeholdt Harry Potter og Dan Brown.

Torsdag skal det være stor sleppfest på Rockefeller der boken blir feiret med musikk, blant annet av The Yum Yums, Vibeke Saugestad, Tuva Syvertsen, Lars Lilo Stenberg og Robyn Hitchcock for å nevne noen.

Sleppedatoen til Nesbø har vært kjent lenge. Det er også godt kjent at de andre store forlagene unnlater å lansere andre norske forfattere når støvesugeren Nesbø ankommer markedet. Da Aschehoug forlag slapp «Gjenfjerd» måtte de trykke og trykke flere bøker for å imøtekomme interessen fra norske lesere. I løpet av en uke var det rykket oppunder 200.000 eksemplarer.

Denne gangen er de mer føre var.

Terningkast seks
Og Nesbø leverer nok en gang til en god kritikersalutt. VG anmelder boken til terningkast 6, og kaller den Nesbøs beste.

Dagbladet er meget begeistret, Dagsavisen likeså og Adresseavisen , selv om anmelder Ole Jacob Hoel sier «Politi» ikke er den mest litterære, ambisiøse boken Nesbø har skrevet i Harry Hole-serien. NRK skriver at Harry Hole holder ut - hele veien.

Aftenposten mener «Politi» oppveier for mye dårlig krimlitteratur der ute.

Kimer i klokker
Det er 17 år siden Jo Nesbø, den gang kjent som musiker i DiDerre, sendte inn et manus til Aschehoug forlag. Det gjorde han under pseudonymet Kim Erik Locker, alså Kimer i Klokker.

Redaktør Trygve Åslund i Aschehoug sier til Dagsavisen at de ikke tok det vittige pseudonymet, men at de ante at det sto en relativt kjent person bak. Boken var svært lovende, men ikke utgivelsesklar. Det kunne den bli, skrev forlaget tilbake til Kim Erik Locker, med litt finpuss, og hvis forfatteren ville stå frem.

Og en dag sto Jo Nesbø på døren. Og da var han «bare» vokalisten i DiDerre. Ingen, selv ikke Nesbø, ante det som skulle komme av forfattersuksessen, spesielt ikke internasjonalt. Den lot da også vente på seg.

Lokal suksess
Det var nemlig ikke før Nesbø og Harry Hole returnerte til Oslo-gatene at han fikk brus i seilene på det engelskspråklige markedet. Harry Hole i Thailand («Kakkerlakkene») eller Australia («Flaggermusmannen») gikk ikke hjem, men da han begynte å støve rundt på Oslo vest, øst og i marka i «Rødstrupe», ble det andre boller.

- Det var ikke før jeg hentet ham hjem at han vakte oppmerksomhet utenlands, det overrasket meg, sa Jo Nesbø i et tidligere intervju med Nettavisen.

Suksessen, blant annet på det engelskspråklige, skyldes langvarig jobbing fra den kanten, og en oppmerksomhet gitt av Stieg Larssons store internasjonale suksess. I 2011 kunne man se i alle britiske bokhandlere Nesbø omtalt som «den nye Stieg Larsson».

Samtidig er det alltid en fordel å ha en bakkatalog når du slår gjennom internasjonalt. Det hadde Nesbø da «Snømannen» slo gjennom med et brak både i USA og i Storbritannia.

Working Title jobber fremdeles med filmatiseringen, selv om Martin Scorsese ikke lenger skal være tilknyttet prosjektet.

Innspillingen av Snømannen:- Hvor skal jeg søke?

Men først er det bok nummer 10 som skal ut. Den er nå under oversettelse i en rekke land. Det internasjonale opplaget for Nesbø samlet er i millionstørrelsen, et sted mellom 15 og 20 millioner.

LES OGSÅ: - Skulle ikke skrive en førsteelsker

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken