(SIDE2): Den 17.oktober 2000 døde Joachim Nielsen etter en overdose heroin hjemme hos en venn. Han var 36 år gammel og var på permisjon fra Tyrelikollektivet for å lage et nytt album. I ett av de siste intervjuene han gjorde for sin død, med Dagbladet i 1999 uttalte Joachim Nielsen følgende:

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

- Jeg har bestemt meg for at jeg vil leve. Mange av vennene mine er døde, av kjøret eller selvmord. Mange andre venner har blitt streite. Det er den delen av vennegjengen jeg vil tilhøre.

Valentinerne
Joachim Nielsen dannet Jokke & Valentinerne i 1982 sammen med Lars Lothe, Christian Ellingsgård, Trygve Johansen og May Irene Aasen. Før deres første album kom ut, i 1986, gikk Lothe, Ellingsgård og Johansen ut av bandet, og Håkon Torgersen kom inn på bass. I 1990 ble han byttet ut med Petter Pogo. I 1985 var også tidligere Mad og Pyton-redaktør Waldemar Hepstein med i gruppa (han spiller også på sangen «Nederlag» på bandets første utgivelse).

Det første albumet kom altså i 1986. Under går vi igjennom de totalt fem platene til Jokke & Valentinerne. I tillegg til disse fem har det kommet to samleplater: «Spenn!» og «Prisen for Popen.»

Alt kan repareres (1986)

«Hvis noen sparker og spytter på meg

legger meg ned og slår meg

Spretter meg opp og flår meg

så løfter jeg ikke en finger

jeg løfter ikke en finger for jeg er feig»

Joachim Nielsen og kompani slet for å få råd til studioinnspilling av denne platen, som ble gitt ut på plateselskapet VEPS (Vårt Eget PlateSelskap) i vinylutgave. CD-utgaven ble gitt ut på JEPS (Jokkes Eget PlateSelskap). Skal man tro historiene, hvilket man skal, så forsvant mastertapen etter første pressing av vinylutgaven slik at alle senere utgivelser er opptak fra en vinylutgave.

Platen inneholder spor som «Hvis jeg var deg,» «Action,» «Hvor er du nå,» «Nederlag,» «Søvnløse netter» og øl. Coveret var, som senere, tegnet av Christopher Nielsen. Som et totalprodukt er platen en upolert perle av en rockeknyttneve, og er et av de beste debutalbumene noen norsk gruppe har gitt ut.

Et hundeliv (1987)

«Jeg har alt jeg trenger, jeg får det gratis

av hjernedøde fans som trur jeg er fattig

Og bare på grunn av en eneste sang

går jeg gratis på fylla hver jævla gang

A hare ding dang»

Året etter debuten kom «Et hundeliv» med sanger som «Tida er inne,» «Sola skinner,» «Spenn,» «Alt kan repareres» og den så smått legendariske «To fulle menn.» Selv om platen har sporet mang en forvirring siden den har tittelsporet fra den første utgivelsen er det ingen tvil om at kvaliteten fra første utgivelse holder seg i den andre. Musikken sitter noe tettere og det er generelt høyere kvalitet, jevnt over, over sporene.

III (1990)

«Ja så sitter vi her igjen

som om vi var noen gamle menn

Vi lever av øl og sprit og dop

og gamle historier

Som alle har hørt fra før»

I 1989 skrev Jokke & Valentinerne platekontrakt med Sonet, og kom inn i sannsynligvis bedre studiofasciliteter og mer produksjon. Sangene fra platen er «Når du ligger der i mørket,» «Sitter på en bombe» og «Koteletter.» På mange måter preges bandet noe av at bittelitt av det rølpete er borte, men det hele reddes inn med klassikeren «Gutta.» Uten at det sier noe var dette det svakeste albumet fra Joachim Nielsen den gang.

Frelst! (1991)

«Sørgelig hvor kjedelig livet er trist at man må ty til stimulanser

Sørgelig når alle misforstår dine gode intensjoner, og plasserer deg på institusjoner

Og fyller hjernen din med hallsioner»

For mange regnes «Frelst!» som Jokkes beste plate. Ikke minst skyldes det nok sanger som «Kleggen & Knugern» og «Her Kommer Vinteren.» Platen fikk også Spellemannsprisen for rock i 1992. Det er nok slik at dette er det nærmeste Joachim Nielsen og kompani kom til å være mainstream, og platen er kanskje også den lettest tilgjengelige. Samtidig er det flere svake spor på denne platen enn på de foregående. Likevel, det blir litt som å lete etter kviser på Megan Fox.

Alt kan repeteres (1994)

«Det blåser hardt på toppene

Særlig etter de siste floppene

Penga du hadde blitt så vant til

Plutselig så bare forsvant de

Du skylder fortsatt masse spenn

Men beløpet er litt, litt større enn

I de gode gamle dager

Da du kunne betale dem igjen»

Det som ble den siste platen med Joachim Nielsen og Valentinerne ble en mulighet for Petter Pogo og May-Irene Aasen til å få litt mer av et fortjent spotlight. Det er en del gode sanger på platen, og kanskje er det «Ta meg med» som Aasen synger på som er den sterkeste. Sangen «Invitert» er også en rockeklassiker. Ikke minst fordi den handler om en fest som Joachim Nielsen var på hos Lars Lillo-Stenberg. Lytt til sangen igjen, og le. En god plate, men den femte beste til Jokke & Valentinerne.

Nykter (1996)

«Jeg er nykter på 11. dan, et levende lik

Denne tilstanden er i sannhet helt unik

Og helt uten tvang, ja det går an

Bare vær blakk nok, og drikk masse vann

Men bakdelen med dette livet er at det er jævla kjedlig»

Det første soloalbumet til Joachim Nielsen kom i 1986, hvor han fikk god hjelp av Backstreet Girls. Platen har sanger som på mange måter kunne ha sklidd rett inn på et hvilket som helst album med Jokke & Valentinerne, dog muligens med et mer slepent sound.

Det er uansett ingen tvil om at albumet fortjener en plass i hyllen over utgivelser med sanger som «Aldri stol på en fyllik,» «Mine pupiller» og det nærmeste Joachim Nielsen har vært delillos med sangen «For Pen.»

Joachim Nielsen og The Tourettes.
Det ble en ny gruppe i 1997, hvor den egentlige forskjellen var ny trommis i Ola Snortheim (som også har vært med i Cirkus Modern, De Press og Sterk, Naken og Biltyvene) og Jørgen Wang på bass. Petter Pogo spilte gitar. Runar Johanesen tok over på trommer på bandets andre album, og Petter Baarli spilte gitar istedenfor Pogo.

Trygge Oslo (1997)

«Hele mitt liv

har jeg vært så negativ

aldri et ekte smil

bare et sarkastisk flir

jeg har vært for enkel

på grensen til primal

men nå har jeg tenkt litt

jeg er helt normal og jævla sentimental»

Kanskje med unntak av den så smått klassiske «Positiv kjærlighetssang» er dette det svakeste albumet Joachim Nielsen var med på. Det er få svært gode sanger og platen har ikke et lydspor som sitter igjen. Muligens kan man dra fram sanger som «Trygge Oslo» og «Komplottet» i tillegg, men dette er dessverre ingen klassiker.

Billig Lykke (1999)

«ingen har skylda ikke engang fylla

Det er ingen du kan klandre ingen du kan banke

Gitt bort alt du eier, pælma dine venner

mista den du elsker, hvor skal du ta veien nå?»

To år senere ble det derimot tilbake til røttene for Joachim Nielsen, og lovte godt for fremtiden. Her var det sanger som «Misforstått,» «(Da har du) driti deg ut igjen,» «Prisen for Popen» og «Verdiløse menn» som alle som en påle i Joachim Nielsens diskografi.

Jokke & Valentinerne - Levende (så lenge det varer) - konsertopptak fra 1996 (Sentrum Scene)
Årets utgivelse av en konsert fra 1996 er det første arkivmaterialet fra det som forhåpentligvis må være enda større. For skal man dømme etter dette bør man finne mer. Jokke er muligens en rølpete scenartist uten særlig mulighet for å holde styr på alt som skjer der oppe, det synges feil og det er ikke alt som låter liker gjennomført.

Og det er nettopp hele sjarmen med dette albumet. Med sine introer og sine feilsteg er dette et livealbum av de sjeldne. Der man ellers får en gjennomøvet framføring av gruppenes studioutgivelser hvor interaksjonen med publikumet er fjernet fra albumet, og sjelen befinner seg igjen i konsertlokalet er den her med. Med 21 spor (inklusive lydsjekk og introduksjon, samt pause) er dette en strålende liveplate de aller fleste fans av Jokke bør invester i. Hør bare på «Oldiser,» eller «Gutta» eller egentlig alle de andre sporene.

Det beste av Jokke
Hvilke sanger er egentlig de beste Joachim Nielsen kom med? En diskusjon kan muligens ta lenger tid enn å høre igjennom alt han noensinne spilte inn. Uansett har undertegnende journalist valgt å lage en liten oversikt basert på personlige favoritter.

Sangene som er valgt er følgende:

«Gutta» fra albumet «III» med Jokke & Valentinerne
«Narkoman» fra EP-utgivelsen «Late Barter» med Jokke & Tourettes
«Positiv kjærlighetssang» fra singelen «Positiv kjærlighetssang» med Jokke & Tourettes
«(Da har du) driti deg ut igjen» fra «Billig lykke(remastered)» med Jokke & Tourettes
«Aldri stol på en fyllik» fra «Nykter» med Joachim Nielsen
«Sola skinner» fra «Et hundeliv» med Jokke & Valentinerne (som de resterende sangene)
«To fulle menn» fra «Et hundeliv»
«Hvor er du nå» fra «Alt kan repareres»
«Øl» fra «Alt kan repareres»
«Nederlag» fra «Alt kan repareres»
«Paranoid» fra «III»
«En perfekt dag» fra «III»
«Koteletter» fra «III»
«Her kommer vinteren» fra «Frelst!»
«Kleggen & Knugeren» fra «Frelst!»
«Eller var det en drøm» fra «Frelst!»
«Oldiser» fra «Levende (så lenge det varer)»
«Suksess» fra «Levende (så lenge det varer)»

Spotify-spilleliste (mangler «Narkoman»)
Wimp-spilleliste (klikk for å høre preview av alle sangene)

Video

Jokke & Valentinerne - «Ikke gå» fra «Midt i smørøyet»

HTML EMBED

Jokke & Tourettes - «Positiv kjærlighetssang»

HTML EMBED

Jokke får Spellemann i 1991

HTML EMBED

Jokke & Valentinerne - «Sitter på en bombe» (liveopptak)

HTML EMBED

Jokke & Valentinerne - intervju og sangen «Øl» (liveopptak)

HTML EMBED

Jokke & Valentinerne - «Alt kan repeteres» (musikkvideo)

HTML EMBED

Jokke & Valentinerne - «Paranoid» (musikkvideo)

HTML EMBED

Jokke spiller på utdrikningslag - «Paranoid» 1990

HTML EMBED

Jokke & Valentinerne - «Når du ligger der i mørket» (musikkvideo)

HTML EMBED

Arnies hyllest til Joachim Nielsen:

HTML EMBED