(SIDE2:) Espen Sandberg og Joachim Rønning er ettertraktede navn i Hollywood for tiden etter suksessen med «Kon-Tiki». Selv om filmen ikke vant Golden Globe for beste fremmedspråklige film natt til mandag, er den fremdeles nominert til Oscar. Timingen for ordinært slipp på amerikanske kinoer er også upåklagelig. Den har premiere to dager før selveste Oscar-utdelingen.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Å gå ut med filmen nå med en Oscar-nominert-lapp på er som natt og dag, sa produsent Aage Aaberge til Side2 da nominasjonen var et faktum.

Overjordisk action
Sandberg og Rønning er ikke helt ukjente navn i Hollywood. De har jobbet med flere amerikanske reklamer og skapte også i sin tid filmen «Bandidas». Nå skal de være nær å signere kontrakt for filmen «Spectral», melder Deadline.com.

Filmen beskrives som en overnaturlig «Black Hawk Down», altså en film der amerikanske «soldater» er på et oppdrag. Ifølge Deadline kan «Spectral» være første film i en såkalt franchise.

Det er ikke god tone å snakke om prosjekter før de er en realitet, men Sandberg og Rønning har vært i møter siden «Kon-Tiki» hadde norsk premiere og ble vist på filmfestivalen i Toronto. Det har imponert amerikanske studiosjefer at de har klart å få en 15 millioner dollar dyr film til å se ut som den kostet 50 millioner og at de har klart å kombinere det episke med et godt drama.

LES OGSÅ:

- Fikk trøst av Salma Hayek
- Trodde ikke mine egne øyne
Kon-Tiki seiler mot den gylne klode
Liv Ullmann: - Helt fantastisk

Beatles?
Ifølge Deadline skal «Spectral» i gang med produksjonen senere i år. Samtidig er regissørduoen knyttet til den norske storfilmen «Beatles» etter Lars Saabye Christensens roman. Den skal etter planen gå i opptak i vår. Spørsmålet er selvfølgelig om Rønning og Sandberg klarer begge deler eller om ett prosjekt må vike. «Beatles» har vært et drømmeprosjekt for dem og produsent Jørgen Storm Rosenberg i mange år.

I desember valgte regisslør Morten Tyldum å trekke seg fra storproduksjonen om «Tordenskjold» fordi han fikk jobb i Hollywood. Dermed måtte Filmkameratene måtte da etter reglene betale tilbake millionene de fikk i støtte fra Norsk filminstitutt. Nå leter de etter en ny regissør.

Jørgen Storm Rosenberg opplyser imidlertid til Dagsavisen at opptaksstart våren 2013 fremdeles står ved lag.