Gå til sidens hovedinnhold

Jobbfrykt gruser børsen

Dårlig nytt fra USA er med på å gjøre børsfallet brattere.

Svake arbeidsmarkedstall fra USA er med på å senke børsene.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Fra før preget gevinstsikring etter flere dager med solid opptur aksjemarkedet onsdag. Dette gjelder både i Oslo og i store deler av Europa. Klokken 14.20 står hovedindeksen i 246,16 poeng en nedgang på 2 prosent. Det skjer til tross for at oljeprisen igjen har kommet over 51 dollar per fat.

Flere mister jobben
Sysselsettingen innen private sektor stuper i USA. I julemåneden desember forsvant 693.000 stillinger fra lønningslistene. Tallene fra analysebyrået ADP viser et langt større fall i sysselsettingen enn økonomene hadde fryktet. Ifølge Bloomberg News hadde økonomene ventet at ADP-rapporten ville vise en negativ sysselsettingsutvikling på 493.000.

Les mer: Skrekktall fra arbeidsmarkedet

De siste dagene har oljeprisen igjen vært en viktig bidragsyter til børsoppgangen. Så langt i 2009 har børsen i Oslo hatt en oppgang på drøyt 10 prosent og i samme periode har oljeprisen steget over 15 prosent, mens oppgangen allered ehadde begynt de siste dagene i 2008.

Meldinger fra konflikten mellom Ukraina og Russland tyder på at leveranse av all gass som skal til det europeiske markedet gjennom rørledningene i Ukraina er stanset. Dette er noe flere europeiske land reagerer på og har ført til en oppgang i energimarkedet med smitteeffekt til oljemarkedet. I tillegg er konflikten mellom Israel og Hamas med krigshandlinger på Gaza-stripen med på å skape forstyrrelser.

På råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i februar omsatt for 51,01 dollar per fat.

StatoilHydro faller 1,60 prosent til 128,80 kroner etter fem dager på rad med oppgang. Seadrill blir sendt ned 0,61 prosent til 65,20 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Uklart i Europa
- Resultatsesongen etter fjerde kvartal vil gi en stor bølge av dårlig nyheter. Et vedvarende oppsving i aksjemarkedet er ikke trolig i det korte bilde de neste to eller tre månedene. Jeg er ikke overbevist om at vi forlater bunnen snart, sier lederen for aksjestrategi Bernd Meyer i Deutsche Bank.

Under børshandelen i Frankfurt blir DAX-indeksen sendt ned 0,70 prosent etter fem dager med opptur. I London avbrytes seks dager med sammenhengende opptur på FTSE 100-indkesen med et fall på 1,4 prosent. Stemningen er noe bedre i Paris der franske aksjer gir CAC 40-indeksen en mer flat utvikling.

Ellers i Norden er utviklingen mer blandet der OMX-indeksen Stockholm peker seg positivt ut med en oppgang på 1,3 prosent. Det er hovedsakelig kjempene Ericsson og Astrazeneca som drar det svenske aksjemarkedet oppover. I København faller den danske OMX-indeksen 0,9 prosent og viser dermed en lik utvikling som Europa for øvrig. I Helsingfors stiger børsen 0,2 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken