Gå til sidens hovedinnhold

- Du reiser hjem ganske skadet om du har opplevd noe sånt

Johanna Grønneberg Mesa om mammalivet, hollywoodlivet og livet i Norge.

OSLO/(Side2): En dag i mai 2006 befinner den da 27 år gamle Johanna Grønneberg seg på MTVs hovedkontor i New York. Blondinen er hentet inn til verdensmetropolen for å overta jobben til Jenny McCarthy, som akkurat har forlatt den internasjonale musikkanalen.

- I MTV er det en imagesjef som bestemmer hvordan programlederen skal passe inn i produktplasseringen. Det fungerer slik at hvis de allerede har en programleder som er høy, tynn og blond så trenger de ikke en til, sier Johanna Grønneberg Mesa (33), til Side2.

Siden den amerikanske silikonbaben hadde skiftet beite var det nå rom for en ny blondine, men Johanna får raskt erfare at en blond manke lang ifra er det eneste kriteriet for å overta jobben til McCarthy.

- De pekte på bildet av Jenny og sa til meg; Det er slik du må bli.

- Får veldig god greie på hva som feiler deg
De strenge kravene, fra de høye herrer i New York, kunne utvilsomt ha jaget enhver lettskremt nordmann i retningen av en plastisk kirurg. Johanna legger heller ikke skjul på at hun ønsket å oppnå suksess i Statene, og at hun var forberedt på å få beskjed om hvilke kroppsdeler hun burde fikse på før hun fikk lov til å vise seg fram på skjermen.

- I Hollywood får du veldig god greie på hva som feiler deg, og det er ikke til å unngå at du hører på noe av det som blir sagt om deg, sier Johanna, som har blitt hardhudet etter sitt lange opphold i USA.

- Jeg tar jo på en måte inn over meg det jeg hører, men jeg blir ikke såret av det. Om du reiser til Hollywood og gråter hver gang noen kaller deg feit så har du ikke gjort hjemmeleksen din, for du vet at noen kommer til å kalle deg feit og du vet at noen kommer til å peke ut alle dine mangler. Man må være veldig klar over at man får passet sitt påskrevet, sier Johanna.

- Folk får være med på fødselen
Etter flere år som programleder i både Stockholm, North Dakota, New York og Hollywood er den unge kvinnen nå tilbake i Norge. Sammen med ektemannen, Vince Mesa, flyttet 33-åringen hjem da hun fant ut at hun ventet sitt første barn. I TLC-serien «Johanna: Prosjekt baby» skal hun nå guide vordende mødre og andre interesserte gjennom jungelen av fødemetoder.

- Jeg ville ha en buffet av valgmuligheter, men buffeten kan bli for stor. Når jeg selv skulle føde visste jeg om for mange alternativer og hva jeg kunne få. Jeg ble først storforlangende, men etter hvert tenkte jeg bare på å overleve, sier Johanna som nedkom, med Savannah Kanay Vincentdatter Mesa, for knappe tre uker siden.

- Jeg hadde egentlig tenkt å dele veldig lite av fødselen, og det er heller ikke sånn at folk får se hva som skjer der inne. Men folk får være med på fødselen likevel, både før, etter og lydmessig under selve forløsningen - så det er ganske heavy, smiler Johanna, og rister litt på hodet som om hun vil påpeke at hun er litt vel vågal når hun lar det norske TV-publikummet bivåne den intime stunden.

- Her skal du være en jæklig urkvinne
Uten å avsløre for mye forteller Johanna at hun fikk smake på store deler av den såkalte fødselsbuffeten da hun selv nedkom. Hadde hun vært i Hollywood innrømmer programlederen at hun ville valgt en helt annen tilnærming - hun ville rett og slett gått for den tradisjonelle pakkeløsningen.

- Jeg har alltid opplevd veldig mye press i Hollywood med kropp og sånne ting, og folk rundt meg har hele tiden sagt til meg at det må være så deilig for meg å komme hjem til Norge og føde naturlig. Men det er ikke så rent lite press her i Norge heller, for her skal du være en jæklig urkvinne, sier Johanna og påpeker at man på en måte har tapt om man velger å ta i bruk smertestillende under fødselen.

- Og du skal heller ikke klage for da er du feig, og så skal du amme til tross for at det er vondt og du ikke har noe melk. Dette urkvinnepresset er mye hardere enn det man opplever når man føder i Hollywood. Der går alle for pakkeløsningen og bestiller keisersnitt og mageplastikk på samme dag, og så kommer de ut som den gudinnen de er. Det er ikke så veldig vanskelig det, påpeker Johanna.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- De mente jeg burde pumpe silikon inn i leppene
Blondinen innser at hennes meninger og oppfatninger er farget etter flere år i et område hvor svært mange velger å legge seg under kniven til plastiske kirurger. Dette var da også noe Johanna visste da hun sammen med sin manager hørte på hva MTVs imagesjef mente hun burde fikse på før hun stilte seg foran kameraene til den populære kanalen.

- De fortalte meg at Jenny hadde tatt masse Botox, så det måtte jeg også, så ga de meg veldig klar beskjed om at håret mitt var altfor tynt og at jeg måtte gjøre noe med nesen min. De mente jeg burde pumpe silikon inn i leppene mine og at siden jeg har brede skuldre og en stor ryggtavle måtte bli tynnere - mye tynnere enn det som er normalen, minnes Johanna.

- Jeg har alltid klart å sette opp en maske
Johanna hadde nettopp fått jobb i Entertainment News da hun fant ut at hun ventet barn. I gledesrus avslørte hun sine lykkelige omstendigheter for sine sjefer, men responsen var ikke helt som forventet.

- Jeg trodde jeg skulle få kake på jobben, men det ble det ikke noe av. De sa bare; Det er kjempesøtt, men det vil ikke funke. Vi ses om 9 ½ måned, ler Johanna, som forklarer at det på den andre siden av Atlanteren er vanlig at mødre er tilbake i full jobb et par uker etter de har født.

Et besøk hos legen, hvor det gikk opp for Johanna at hun ikke engang kunne det engelske ordet for morkake, var spikeren i kista og den verdensvante journalisten pakket både boaen og de høye hælene og satte seg på flyet med en enveisbillett,

- Jeg ville være blant det trygge, gode i Norge. Det var så ukjent å være gravid i Hollywood. Jeg har gjort mye research i Hollywood og jeg vet at jeg kan jobbe som programleder der og jeg vet hvordan jeg skal takle det livet. Men jeg vet ikke hvordan jeg skal takle det å få barn i Hollywood. Det klarer jeg ikke. Jeg innså at jeg var på helt ukjent terreng, sier Johanna.

Hun vugger den norskproduserte Stokke-vognen som den lille babyen hennes ligger og sover i, mens hun stirrer tankefullt ut i luften. Hennes sterke fremtoning glir sakte over i et noe mer sårbart uttrykk og den nybakte mammaen slipper ut et sukk før hun fortsetter.

- Jeg har alltid klart å sette opp en maske eller et skjold mot Hollywood. Men det er veldig vanskelig å sette opp en maske når man skal ha barn. Da blir man helt ærlig og så blir man veldig sårbar. Det og plutselig skulle være sårbar i Hollywood, det klaret jeg ikke helt. Det var derfor deilig å komme hjem, sier hun oppriktig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Er det ikke fint da?
Det er grunn til å tro at Johanna, da hun befant seg på MTVs hovedkontor i New York og hadde fått servert smørbrødlisten med de inngrep hun burde foreta seg for å ligne mest mulig på sin forgjenger, også da følte en viss grad av sårbarhet.

Selv minnes den rutinerte programlederen hvordan hun fortvilet forsøkte og overbevis MTVs imagesjef om at smilerynker er fint.

- Jeg sa; Mamma har masse rynker i ansiktet og det viser jo bare at hun har vært glad. Er ikke det fint da?

Svaret hun fikk var; Nei!

- Umulig å bli normal om du vokser opp i Hollywood
Kroppspresset er en av grunnene til at Johanna er usikker på om hun vil komme til å oppdra datteren i Hollywood.

- Om du vokser opp i Hollywood så vokser du opp i en boble og da er det nesten umulig å bli normal. Du kan ikke vokse opp bare i Hollywood - det går ikke. Men jeg vil ikke at hun skal vokse opp bare i Norge heller, for da blir hun ikke rustet for Hollywood.

- Alle mine kolleger i Hollywood har fire nannys, mens i Norge er presset helt annerledes. Det er veldig hardt å oppdra barn her for alt skal være så naturlig hele tiden. Det er veldig vanskelig det også, sier Johanna, som vet hva som skal til for å lykkes i underholdningsbransjen.

- Om du vil lykkes i Hollywood så kan du ta litt Botox, operere deg og slanke deg og det er ikke så veldig vanskelig egentlig. Men i Norge så skal du være naturlig pen, naturlig slank og du skal få til alt uten nannyer. Du skal være karrierekvinne og supermamma, samtidig som presset på å oppdra barnet riktig er kjempestort.

Johanna legger imidlertid ikke skjul på at det å oppdra barn i Hollywood langt ifra er en dans på roser.

- Jeg satt i bilen sammen med mannen min da jeg så en fyr i Hollywood som holdt på å farge gresset grønt. Vince forklarte at gresset hadde blitt misfarget av hundetiss og at det var derfor han sto der og farget gresset. Gresset er ikke grønnere i Hollywood, de bare farger det grønnere, sier den tidligere Side2 journalisten bestemt.

- Jeg kom til å miste masse jobber
Det var også med bestemthet i stemmen Johanna fortalte MTVs imagesjef at hun ikke ville fikse opp utseendet slik han befalte.

- Da fikk jeg beskjed om at jeg kom til å miste masse jobber, sier Johanna vemodig.

Men er det kroppspresset som er det vanskeligste med å bo i Hollywood?

- Det er veldig vanskelig å få venner i Hollywood fordi de er så falske og så går de ut fra at du er falsk også. Man klarer ikke å få de gode vennskapsbåndene. Jeg bor jo litt utenfor Hollywood nettopp på grunn av dette. Det tar litt tid å komme gjennom skallet fordi ingen stoler på hverandre. De synes jo nordmenn er veldig sure, og det er nok fordi vi ikke er falske, svarer Johanna, som avslører at det ikke er noe falskt på henne.

- Jeg har ikke fått utført noen inngrep, men jeg har tenkt på mange. Jeg har fått fortalt hva som er galt med meg, så jeg er veldig klar over de tingene jeg bør gjøre.

- Takk og lov
Hvilken reaksjon imagesjefen fikk da Johanna bestemt sa ifra at de måtte ta henne akkurat slik hun var vites ikke, annet enn at hun beholdt jobben i kanalen.

Den dag i dag takker Johanna sin egen mor for at hun ikke lot seg friste til å legge seg under kniven.

- Jeg tenkte; Takk og lov for at mammaen min har gitt meg litt for mye selvtillit for mitt eget beste. Tenkt deg de stakkars jentene som reiser over dit for å søke lykken uten å ha litt for mye selvtillit. Det er veldig, veldig farlig og veldig dumt. For selv om du reiser derfra og tror at den eneste ripen i lakken er at du ikke fikk deg jobb, så reiser du hjem ganske skadet om du har gått gjennom noe sånt.

Fikk din selvfølelse en ripe i lakken etter denne hendelsen?

- Nei, ikke i det hele tatt. Jeg ble mer fandenivoldsk. Jeg tenkte; Da skal jeg i alle fall spise hamburgere, og mer sånn at jeg ikke skulle gå ned en eneste kilo for da hadde jeg gjort akkurat slik som de sa, og dermed vært enig med dem. Med en gang jeg blir enig med dem så blir det jo på en måte riktig det de sier, og det vil jeg ikke, svarer Johanna, som innser at det er lett å la seg friste av botoxkjøret.

- Du kan velge hvordan du ønsker å se på det. Enten kan du tenke at alle rundt deg har fin, glatt hud, mens du er den eneste med rynker. Eller så kan man se litt morsomt på det, som jeg gjør, og tenke; Jeg har ikke begynt å fikse på mitt utseende enda. Jeg har masse jeg kan gjøre, mens de har brukt opp alt, smiler den nybakte mammaen.

«Johanna: Prosjekt Baby» sendes på TLC torsdager kl. 21:00.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken