John Taylor
Whirlpool
CAM Jazz/MusikkLosen

John Taylor har i løpet av sine 65 år rukket å framstå som en av denne verdensdelens aller mest ekspressive og personlige pianister. Han har aldri lagt skjul på at han har henta inspirasjon fra salige Bill Evans’ vidunderlige klangverden, men Taylors friere og mer aggressive måte å formidle personligheten sin på, gjør at han framstår som en forlenger av Bill Evans’ pianolyrikk.

På grunn av at Taylor er engelsk og ikke amerikansk, har han aldri blitt verdensberømt. Han har valgt å bli boende på fotballøya og har jobba med alt og alle der som John Surman og ikke minst Kenny Wheeler som han blant annet hadde bandet Azimuth med der også han daværende kone, vokalisten Norma Winstone, spilte ei viktig rolle. På 70- og 80-tallet var han også en viktig medspiller for Arild Andersen – «A Molde Concert» – og Jan Garbarek – «Places» og «Photo With...»

Senere har han jobba mer og mer i trioformat og med trommeslageren Peter Erskine i sjefsstolen kom det flere plater med svenskenes superbassist Palle Danielsson på ECM. Taylor etablerte også sin egen trio med Joey Baron på trommer og Marc Johnson på bass.

Med «Whirlpool» har han videreført samarbeidet med Danielsson og sammen med trommeslager Martin France, nok en undervurdert engelskmann, tar Taylor oss med på ei trioreise av meget høy standard.

På de tre originalkomposisjonene, samt tre av sjelsfrende Wheeler, «I Loves You Porgy» og den hymneliknende «In the Bleak Midwinter» av Holst, føres det så åpne, lyriske og frie samtaler som kun instrumentalister på enormt høyt nivå og musikanter med åpne ører og sinn kan føre. Danielsson spiller sjølsagt ei viktig rolle der han utfordrer både seg sjøl, Taylor og France og oss og Martin France etablerer seg som en fargelegger helt der oppe.

John Taylor nyter voldsom respekt i musikk-kretser. «Whirlpool» er nok et eksempel på at han fortjener oppmerksomhet også langt utenfor den harde kjerne.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!