Gå til sidens hovedinnhold

Johnny Haglund premiert i fotografenes Oscar

- Har jeg fått pris? Nå ble jeg sjokkert!, var Johnny Haglunds umiddelbare reaksjon på sin 2. plass i den prestisjetunge fotokonkurransen World Press Photo 2012.

Mannen som har reist verden rundt og laget reportasjer og tatt utallige unike bilder hovedsaklig for Vi Menn, har nå bevist at han kan hamle opp med de store gutta i fotoverden.

Han kom nylig hjem fra India og har vært to uker uten nett. Derfor var det en meget overrasket mann som fikk overlevert nyheten via Foto.no.

Eneste nordmann

Haglund ble som eneste norske fotograf tildelt en andreplass i kategorien Daily Life for bildet «A Mouthful». Sist en nordmann vant en pris i konkurransen, var Espen Rasmussens 1. og 3. plass i 2006.

Bildet er tatt i Kongo og viser en kvinnelig fisker. Hun har en fisk i munnen, noe som beskrives som «en vanlig praksis blant mennesker der, fordi sjansen for å miste den er mindre enn ved å holde den i hånda».

- Jeg ønsket å lage en sak som ikke omhandlet alt det negative ved Kongo. Det skrives nok om vold, krig og overgrep. Jeg ønsket heller å fokusere på noe litt lysere og positivt, sier globetrotteren.

Ikke akkurat full kontroll

- Husker at det var veldig gøy å fotografere disse jentene. Strømmene i vannet gjorde det vanskelig for meg å holde balansen, til stor glede og latter fra fiskerne. Jentene hadde full kontroll. Dessuten var det jo veldig gode motiver. En herlig opplevelse i et land som er kjent for det motsatte, skriver Haglund videre.

Bildet ble tatt med en Canon 5D Mk II innpakket i en Ewa-Marin-pose.

Haglund har jobbet som reisefotograf og skribent siden 1994, og har gitt ut fem bøker.

I fjor fikk han også hederlig omtale i to kategorier i konkurransen Travel photographer of the Year 2011 med et bilde fra Kongo og et fra Sudan.

Les flere av Johnny Haglunds unike reportasjer her:

Kommentarer til denne saken