Gå til sidens hovedinnhold

«Svennis» koblet til ettersøkt nordmann

- Plutselig dukket han opp på Skype, sier en nordmann som føler seg rundlurt for millioner.

Nettavisen NA24 skrev for en drøy uke siden om en 57 år gammel norsk statsborger som følte seg grunnlurt etter å ha kjøpt aksjer i selskapet Johnsen Oil.

Etter aldri å ha mottatt aksjene anmeldte han Stein Elling Wirum og en annen nordmann for grovt bedrageri.

Les mer her: Anmeldt for grovt bedrageri i Johnsen Oil-saken

Nå viser det seg at 57-åringen møtte ingen ringere enn den tidligere engelske landslagssjefen i fotball, Sven Gøran Eriksson på middag og fest i London for noen år siden.

Det viser seg at «Svennis» er en nær venn av nordmannen Jarl Moe som er mistenkt for økonomisk kriminalitet i millionklassen i England.

Nordmannen har nå også politianmeldt Jarl Moe.

Nordmannen forteller nå hvordan han føler seg lurt inn i en svindelverden som kan komme til å koste han så mye som syv millioner kroner.

- Etter at jeg hadde kjøpt Johnsen Oil-aksjene introduserte Wirum meg for et par norske venner av seg, sier mannen til Nettavisen NA24.

Den første han ble introdusert for heter Jarl Moe.

- Jeg og Jarl Moe begynte å ha en dialog med hverandre på Skype, sier nordmannen.

Les også: Alt om Johnsen Oil

DJ til pyramide
Jarl Moe er en tidligere DJ som først slo seg opp ved å starte musikksalg gjennom HS-records, en forkortelse for «House Spesialisten». Her solgte han importert musikk i egne butikker.

Så ble han med i pyramidekjempen The 5 Percent Community (T5PC). I forbindelse med T5PC er det anslått at så mange som 70.000 nordmenn deltok og flerfoldige millioner forsvant.

I pyramidekretser ble han imidlertid først virkelig kjent da T5PC-toppen Jørn Ronnie Tagge ansatte han som daglig leder i Owners Group Internationa, som var Tagges nystarting etter kollapsen i T5PC. Owners Group oppnådde en markedsverdi på 2,5 milliarder kroner før det gikk under. Underveis ble blant annet kjendiser, P4, en bank og et legemiddelfirma misbrukt.

Siden den gang har Moe flyttet til Kypros og blant annet livnært seg med å lære folk hvordan man skal slippe å betale skatt, gjennom selskaoet TaxWizards. Han har blant annet også holdt flere foredrag om temaet.

Moe ble arrestert i England i våres i tilknytning til saken.

Han er også politianmeldt i Sverige.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Her kan du se en video:

- Satt på innsideinformasjon
Nordmannen forteller at Moe etter hvert startet å presentere flere gode investeringsmuligheter.

- Han skrøt fryktelig av dette og sa at han satt på innsideinformasjon, som ville gjøre investeringene ekstremt verdifulle.

Blant disse var et selskap som heter UCI Global, som snart skulle bli notert på Nasdaq-børsen.

- Så en gang mens vi satt på Skype så dukket det plutselig opp et kjent fjes, noe som tok meg med en stor overraskelse. På skjermen dukket nemlig ingen ringere enn «Svennis», eller Sven-Göran Eriksson opp. Han var hjemme hos Moe på Kypros, sier nordmannen.

- «Svennis» gikk så god for Jarl Moe og sa at dette var gode investeringer. Jeg skjønte ingenting, hvorfor skulle den tidligere fotballtreneren til England snakke med meg? Men kult var det.

Nordmannen forteller så en tid etter dette ble introdusert for en ny nordmann, som var kamerat av Jarl Moe.

Hans navn var Kristian Helgesen.

«Kronisk blakk»
Kristian Helgesen er en av Norges mest kjente hvitsnippkriminelle og tidligere straffedømt. I hvitsnipp-miljøet er han kjent som en som bruker opp pengene så fort han får de mellom hendene og han betegnes som «kronisk blakk».

Etter det Nettavisen NA24 har Jarl Moe og Kristian Helgesen vært naboer på Kypros de siste årene.

Nettavisen NA24 har tidligere skrevet at Kristian Helgesen har vært koblet til salg av Johnsen Oil-aksjer.

Les mer her: Straffedømte nordmenn koblet til selskap verdsatt til seks milliarder og - Han skylder meg millioner

Heisatur i verdensklasse
For å bli bedre kjent med nordmannen får han et tilbud på telefon.

- De inviterte meg så til London en helg i 2011, hvor jeg skulle bli presentert for selskapene og vi skulle bli bedre kjent. I forkant av turen husker jeg at de lurte på når jeg landet, da de skulle plukke meg opp med limousin og greier. Jeg skjønte ingenting av dette, og sa at jeg absolutt ikke trengte noen limousin. Jeg var ikke «Svennis» heller.

Vel fremme i London forteller han om en tur han aldri hadde sett for seg.

- I tillegg til Helgesen og Moe var blant annet også «Svennis» og Michael Breines Oredam, som i sin tid startet kanalen Radio Tango, med. Da vi gikk i gatene bøyde folk seg for han, som om han skulle vært kongelig. Det var litt av en opplevelse.

- Vi dro først og spiste på en råflott restaurant før det bar videre til en ekstremt eksklusiv klubb. Jeg ble fortalt at klubben kun tillot 1.000 medlemmer og at det var umulig å slippe inn uten medlemskap. Kristian Helgesen var imidlertid en av disse 1.000, så han gjorde så vi alle slapp inn.

Klubben de dro på heter Les Ambassadeurs Club og er en av de mest eksklusive i jetsettbyen.

- Den var helt uhørt luksuriøs. I taket hang det de største lysekronene og alt var strøktent. Vel inne så bestilte Helgesen den dyreste champagnen og den dyreste konjakken. Det var ellevilt.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

En ting han imidlertid stusset på var hvor få mennesker det var som var tilstede.

- Jeg lurte på hvordan det kunne ha seg at dette gikk rundt. Mens jeg og Kristian Helgesen røkte hver vår sigar til 4.000 kroner stykket spurte jeg han om dette. Da tok han meg med bort til en trapp og pekte opp på andre etasjen. Vi gikk opp og så, og der var det et kasino hvor folk spilte for enorme beløp. Flere hadde nok millionsummer på bordet.

- Slik er det de tjener inn pengene sine, sa Helgesen til meg da.

Nordmannen husker også en annen ting som han syntes var spesielt.

- Sent den kvelden ringte «Svennis» opp det som skal ha vært en styrtrik russer og toppsjef i et stort foretak i Moskva og snakket forretninger. Tidspunktet virket veldig merkelig, og det var rart at dersom det var en så viktig person - at han ville ha snakket om slikt så sent. Det er jo en tidsforskjell på flere timer fra London og Moskva.

Les også: Alt om Johnsen Oil

- Hang ikke på grep
På byen i London med «Svennis»? Limousiner? Luksusklubb? De dyreste drikkevarene og svindyre sigarer?

Hele kvelden utformet seg surrealistisk for nordmannen.

- Dette hang ikke på grep. På hotellet vi bodde hadde vi så noen timer for oss selv. Der satt jeg med «Svennis» og spurte han om han hadde noen tro på Jarl Moe og disse selskapene. Han sa da at ja, det hadde han. Hvorfor skulle han ikke det?

- Jeg spurte så om han selv hadde investert egne penger i selskapene, men fikk da til svar at det hadde han ikke gjort fordi han ikke lenger hadde noen penger. Han fortalte at han hadde blitt utsatt for en svindel av sin agent, som hadde stukket av med over 100 millioner kroner.

Nordmannen forteller at når svensken fortalte dette syntes han synd på ham, og forstod at han ikke selv hadde mulighet til å investere hos Moe da.

Sven-Göran Eriksson gikk i fjor sommer selv ut i media og fortalte hvordan hans tidligere finansrådgiver Samir Khan svindlet han for 10 millioner pund, vel 100 millioner kroner.

Dagen etter den storslåtte kvelden dro nordmannen så tilbake til Sverige, hvor han bor.

- Etter den turen presenterte Moe og Helgesen meg for flere norske og utenlandske selskaper. Jeg investerte først i det ene, så det andre selskapet og til slutt hadde jeg satset flere millioner kroner.

Han fikk stadig vekk informasjon om hvor tett Moe og Helgesen var på selskapene, og han var blant annet hjemme hos Helgesen da han en periode bodde i Fredrikstad.

- For eksempel fortalte de meg at de skulle ringe i bjellen på Nasdaq når UCI Global skulle børsnoteres. Helt vannvittige historier, men jeg så ingen grunn til ikke å stole på dem.

- Fikk ikke aksjene mine
Nordmannen investerte blant annet i Jarl Moes selskap Tromeron og det norske selskapet F7, et selskap som driver med trading av fisk.

I den samme perioden kjøpte han også flere aksjer av Elling Wirum. Denne gangen i et selskap som heter Led Norway, et selskap som har rettighetene til energidrikken Lamborghini i Norge.

Etterhvert dukket det imidlertid opp et åpenbart problem.

- Jeg fikk aldri overført alle aksjene som jeg hadde kjøpt, og det var snakk om jævla mye penger, sier nordmannen.

Samlet hadde han investert mer enn syv millioner kroner på disse selskapene.

- Så etter at jeg hadde investert disse pengene, sier Elling Wirum følgende til meg: Bare så du vet det, så er Kristian Helgesen og Jarl Moe noen skikkelige skurker. Du bør ikke ha noe med de å gjøre.

- Og det sa han som hadde introdusert disse for meg i utgangspunktet!

Han forteller at han da fikk panikk og i lang tid forsøkte å få ut aksjene, uten at det skjedde noe som helst.

- Dette er ren svindel og det er helt utrolig at de kan holde på som dette. Det er snakk om vannvittig mye penger og jeg håper at jeg kan få noe igjen, sukker nordmannen.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Tørrfisk-hjelp
F7-topp Michael Breines Oredam sier at han møtte den svenske fotballtreneren i forbindelse med selskapet F7, som eksporterer fisk.

- Sven-Göran har jeg møtt en gang. Jeg ble introdusert for ham av Jarl Moe. Han skulle hjelpe oss å åpne noen dører i forbindelse med salg av sjømat, sier Ordam til Nettavisen NA24.

- Sven-Göran Eriksson hadde noen gode kontakter på tørrfisk i Portugal spesielt. Han nevnte også flere.

- Hva skulle han få av det?

- Vi kom aldri så langt. Det som var at han kontaktet ham i Portugal og jeg tok en prat med ham i Portugal. Det ble aldri noe av. For vår del ble det en dead end.

- I den perioden hjalp Jarl Moe oss med å skaffe investorer til F7. Der kom Jarl litt på vei, men ikke helt i mål. Han forsvant fra radaren rett og slett.

- Han hadde også kontakt med Kristian Helgesen som vi også har hatt litt dialog med, men han forsvant også fra radaren, sier Oredam.

- Ikke tjent noe
Sven-Göran Eriksson bekrefter at han kjenner Jarl Moe.

- Jeg har aldri hatt noen forretninger med Jarl Moe, men jeg kjenner ham, sier svensken som nå trener en klubb i Kina til Nettavisen NA24.

- Hvordan ble dere kjent?

- Det vil jeg ikke si. Jeg vil snakke med Jarl Moe først.

- Har du tjent penger på samarbeidet med Jarl Moe og Kristian Helgesen?

- Jag har ikke tjent noen penger på dem. Snella deg, jag må få snakket med Jarl Moe først. Vi hadde ikke noe møte. Vi var ute og drakk vin og spiste mat, sier «Svennis».

Etter hva Nettavisen NA24 erfarer, har «Svennis» også bodd hjemme hos Jarl Moe på Kypros.

Etter hva Nettavisen NA24 erfarer, har både Jarl Moe og Kristian Helgesen oppholdt seg på Bali den siste tiden.

Ifølge Ekspressen kan «Svennis» bli kalt inn til politiavhør i Sverige.

Jarl Moe og Kristian Helgesen har ikke svart på Nettavisen NA24s henvendelser. Elling Wirrum ba Nettavisen NA24 å ringe ham tilbake, da han ikke hadde tid å snakke. Det har ikke lykkes Nettavisen NA24 å få kontakt med ham etter det.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Les også: Alt om Johnsen Oil