(Kultur): Torsdag er det verdenslansering av Moyes' nye roman. Også i Norge gleder Moyes' forlag seg til å slippe boka samme dag.

Og de har aldri tidligere trykket et så stort førsteopplag av noen bok, beskriver forlagssjef Anja Marheim i Bastion forlag.

- Forhåndssalget har tatt helt av, og vi har måttet justere opplaget flere ganger. Derfor trykker vi nå hele 200.000 eksemplarer av «Etter deg», sier hun til NTB.

Kan bli flere bøker

Men egentlig hadde Moyes altså ikke tenkt å skrive boka.

- Jeg hadde ikke tenkt å skrive noen oppfølger. Det har jeg aldri gjort med noen av mine utgivelser. Jeg våknet imidlertid en morgen og bare forsto at jeg måtte skrive. Jeg innså at jeg ikke var ferdig med hovedpersonene fra «Et helt halvt år», sier hun.

Dermed var avgjørelsen tatt:

- Rett etterpå var jeg i gang med «Etter deg». Til NRK sier Moyes at det også kan bli en tredje bok i serien, men at fansen må være tålmodige.

- Jeg har en idé til en bok nummer tre. Nå som jeg har klart å skrive en oppfølger, føles det naturlig å gjøre dette til en trilogi, sier hun.

Er rørt

Den engelske forfatteren sier at hun er rørt av at lesere fra hele verden nærmest har forlangt å få vite hvordan det egentlig gikk med hovedpersonen Lou fra boka som kom ut i 2013.

- Jeg har fått tusenvis av henvendelser. Det er klart det rører en forfatter at engasjementet er så stort, sier hun i en epost til NTB.

I «Et helt halvt år» er 26 år gamle Lou Clark ansatt i et halvt års engasjement for å ta seg av Will. Han er mann som har vært igjennom en alvorlig trafikkulykke og nå ikke bare er alvorlig skadd og lam, men også bister og bitter og preget av selvmordstanker. Lou går med ild og sjel inn for å overtale Will til å velge livet.

Prosjektet får en dramatisk avslutning. I oppfølgeren er det gått noen år, og Lou er nå deprimert og arbeider på en flyplass.

- Jeg håper mine norske lesere blir fornøyd med den nye boka, sier Jojo Moyes, som har besøkt Norge flere ganger og som trolig også kommer på lanseringsturné i løpet av høsten.

- Jeg har fått utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger fra lesere i Norge. Tatt folketallet i betraktning, så er Norge et av landene jeg selger aller best i, sier forfatteren som bor med mann og tre barn på den engelske landsbygen i Essex.

Bestselger

Ifølge Bastion forlag har Moyes solgt over 600.000 bøker på sine to siste utgivelser. Først toppet hun bestselgerlista med «Et helt halvt år», og da hennes «Den ene pluss en» kom ut i fjor høst, gikk den inn og tok førsteplassen.

Forventningene til «Etter deg» er derfor store, både hva gjelder salg og innhold. Akkurat innholdet har imidlertid vært omgitt av et slør av hemmelighold.

Marheim forteller at Bastion forlag har måttet skrive under på taushetserklæring, og har også fått streng beskjed om at de ikke engang får sende ut manus på forhånd til bokhandlerne, hvilket er et uvanlig kraftig skritt for å hindre lekkasjer.

Blant de få som allerede har fått lese boka, er imidlertid forlagssjef Anja Marheim.

- Kjærlighet

- Boka har alle ingredienser som er velkjente for Jojo Moyes bestselgere. Hun spiller på hele følelsesregisteret. Her er kjærlighet og varm humor. Det er imponerende å konstatere på hvilket høyt nivå hun leverer, bok etter bok. Jeg kan ikke forestille meg hvilket enormt press det må ha vært for henne å skrive en oppfølger til en av de siste års bestselgere verden over, sier Marheim.

Jojo Moyes er også solgt til Hollywood. Både «Et helt halvt år» og «Den ene pluss en», blir film. Filmen «Me Before You», som bygger på «Et helt halvt år», får verdenspremiere 3. juni neste år, med Sam Claflin (kjent blant annet fra «Hunger Games») og Emilia Clarke (kjent blant annet fra «Game of Thrones») i hovedrollene.

Innspillingen av «Den ene pluss en» er ikke startet ennå. (©NTB)