Gå til sidens hovedinnhold

Jomfruelig humor

Denne filmen høres morsommere ut enn den egentlig er. Verken jomfruen, kompisene hans eller noen av kvinnene i filmen, er hysterisk morsomme på noe tidspunkt.

40 Year Old Virgin - USA 2005. Regi: Judd Apatow. Med: Steve Carell, Catherine Keener, Elisabeth Banks, Jane Lynch og Paul Rudd.
Aldersgrense: 15 år.

Det går for det meste i plattheter om sex, noe som ikke akkurat hjelper en lite fantasifull historie.

Tittelen sier det meste, Andy Stitzer har rett og slett vært uheldig så langt i livet. Ungdommelige prøvelser på sengekanten har endt med katastrofe, og traumene sitter fortsatt godt i når vi støter på den pliktoppfyllende lagerarbeideren.

Etter et pokerlag med kollegene kommer det frem at han er en aldrende jomfru. Både for hans nye venner og resten av elektronikkbutikken blir det et mål å få han pult.

All hjelpen og de komplikasjonene vår venn kommer opp i blir så uliderlig forutsigbart at hele handlingen blir et langt gjesp. All sexpraten blir aldri sjokkerende, og trekker dermed hele filmen ned i gjørma. Små anekdoter om kjærlighetens betydning virker i tillegg bare kunstig oppi all grisepraten om kjønnsorganer og seksuelle stillinger.

I noen få scener treffer vi en 40-åring som kan virke litt ensom og sårbar. Når han synger karaoke for seg selv i leilighet, skjønner vi at den sosiale antennen ikke er helt utviklet. Nerdete interesser, som dataspill og leketøy fra verden av tegneserier, gjør sitt til å stemple han som et utskudd.

Selve jomfruen er heldigvis ikke like patetisk som filmen. Steve Carell skal ha litt honnør for sin tolkning av einstøingen, som aldri fikk det helt til med det motsatte kjønn. Illusjonen av en vellykket fasade opprettholdes ved hjelp av de allerede nevnte leketøyene og andre ensomme geskjefter. Et lokk legges godt over savnet etter en ledsager og en partner i sengen – helt til kollegene gjør dette til sin livsoppgave.

Hva skal man med kjærlighet når man har en figur av Jernmannen, godt bevart i sin originale eske?

Les flere filmanmeldelser her.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken