Gå til sidens hovedinnhold

Jon Øigarden har Tourettes syndrom

- Å være helt vanlig opplever jeg som kjedelig, sier skuespilleren.

(SIDE2): Skuespiller Jon Øigarden (41) ble som ung diagnostisert med Tourettes syndrom, en arvelig nevropsykiatrisk lidelse, som oppstår i barndommen.

- Jeg har bare en mild grad av det, noen greier jo ikke å kontrollere seg. For meg har diagnosen vært en styrke, sier Øigarden til Dagbladets «Inne & Ute».

- Jeg har alltid hatt det sånn
Den nevropsykiatriske lidelsen er preget av tics og, minst en, vokal tic, av varierende hyppighet. Øigarden forteller videre til magasinet at han har en rastløshet i kroppen, og at han alltid har beundret de som er veldig rolige.

- Jeg vet ikke hvordan andre har det, for jeg har alltid hatt det sånn. Men jeg har en puls for ting. I dag var jeg på en leseprøve hvor alle satt helt rolig og høflig og lyttet til regissøren. I slike situasjoner får jeg behov for å kaste litt bensin på bålet. Å være helt vanlig opplever jeg som kjedelig. Jeg dør litt av det. Jeg svinner hen, sier han til magasinet.

Suksess med «Halvbroren»
Øigarden er for tiden aktuell som Arnold Nilsen i NRK-serien «Halvbroren», basert på Lars Saabye Christensens roman med samme navn.

Serien har jevnt over fått svært gode anmeldelser fra anmeldere som fikk tilgang på sju av åtte episoder. Den er skrevet av Mette M. Bolstad over Lars Saabye Christensens bok og regissert av Per Olav Sørensen. Nicolai Cleve Broch har rollen som hovedpersonen Barnum, mens Frank Kjosås er halvbroren Fred. Og visuelt sett er den mest spennende TV-serien som norsk TV har prestert noensinne.

Da Lars Saabye Christensen slapp «Halvbroren» i 2001, ble den raskt en klassiker. Den har vunnet en rekke høythengende priser, deriblant Nordisk Råds litteraturpris. Saabye Christensen brukte 20 år på boka.

Romanen handler om Barnum (fortellerstemmen) og hans fem år eldre halvbror, Fred, som vokser opp i et hjem med kvinner, kvinner som i stor grad fortier sannheten. Fred kommer til da moren Vera blir voldtatt av en ukjent mann på tørkeloftet på Frigjøringsdagen 8. mai 1945. Barnum er den kortvokste sønnen til Arnold Nilsen, en sirkusartist fra Nord-Norge. Fred og Barnum er både ekstremt nære og langt fra hverandre.

SE BILDER FRA HALVBROREN HER.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken