Gå til sidens hovedinnhold

Slik reddet Ole Paus Jonas Fjelds monsterhit

Ole Paus maste i 15 år. Så betalte han Jonas Fjelds monsterhit av egen lomme.

(SIDE2): - Ole kjenner meg godt, og det er derfor han kjenner både solsider og skyggesider ved min eksistens, og det er veldig deilig å få en tekst som liksom sitter inni her, sa Jonas Fjeld og peker på hjertet.

En av våre største artister ble lørdag kveld hyllet i «Hver gang vi møtes» på TV 2. Fjeld berettet blant annet om sin spede musikkarriere da bandet hans, Frosk, opplevde å bli holdt fanget av mann med kjetting.

- Han sang om homofili, jeg spilte til dans

Fra å være humorband, gikk Terje Jensen, som artisten egentlig heter, over i Jonas Fjeld Band. Opp gjennom årene har han hatt stor suksess med ulike norske og amerikanske samarbeid. Men foruten Danko, Jones & Andersen er det nok Ole Paus-samarbeidet To Rustne Herrer de fleste forbinder Fjeld med.

At det skulle «bli de to» var ingen selvfølge. Fjeld tviholdt nemlig på å synge på engelsk.

Ole Paus og Jonas Fjeld møttes på en såkalt plattingdans i 1974.

- Vi spilte til dans på Finnskogen. Bandet mitt spilte til dans og Ole kom opp og skulle være sånn kunstnerisk innslag mellom danseøktene våre. Som han sier selv; Han sang to sanger om homofili og en sang om alkoholisme. På Finnskogen. Fortalte en lattermild Fjeld til Silje Nergaard, Bjarne Brøndbo, OnklP, Lene Nystrøm, Thom Hell og Inger Lise Rypdal.

Se Jonas Fjeld fortelle om en dramatisk spillejobb der han ble stengt inne

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=Uu974oeTtTqA4WlO4m-KEeCoiTQVlnc3CQqIq45AqiaFD_De90ovsO88lRgNqrCcsYjnWbykbtJNY8T2FXZYFb5YRbQrdtAtchPMK91ITi87NVhchit3aGSBHgFY78COnELJVDHNBjo&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Allerede i 1974 maste Ole Paus på Jonas Fjeld at han måtte synge på norsk.

- Og det tok mange år før jeg ga etter, fortalte Fjeld.

Premisset var at han sang på norsk

På 1980-tallet ble Jonas Fjeld Band nemlig oppløst og Fjeld selv flyttet til USA.

- Da jeg kom hjem i 1989, sa Ole nok en gang at «du må skrive på norsk». Men der og da hadde jeg ingen platekontrakt. Ole Paus hadde imidlertid hatt en revy i Bergen som gikk med solid overskudd. Og han sa til meg; «jeg skal betale for innspillingen, jeg». Premissene var at jeg sang på norsk og at han skrev tekstene, fortalte Fjeld.

De laget platen, men ingen plateselskaper ville ta i det ferdige produktet.

- Da gikk Ole Paus til sitt eget plateselskap, EMI, og sa «om dere ikke vil gi ut denne plata her, kan dere bare vinke farvel til kontrakten mi».

- Og så slapp de «Engler i sneen» på en singel. Og resten er historie, fortalte Fjeld.

- Låta var for lang

«Engler i sneen» er, foruten Paus-tekstede «Tordensky», « Nerven i min sang» og «Hun kom som en engel» den låten de fleste forbinder Fjeld med. Låten ble en monsterhit og er siden blitt en klassiker. Men plateselskapene fryktet for at den seks minutter lange «Engler i sneen» rett og lett ikke ville slippe til på radio.

Det var for øvrig OnklP som fremførte «Engler i sneen» under lørdagens «Hver gang vi møtes».

Inger Lise Rypdal – «Drammen i regn»

Silje Nergaard sang «Tordensky»

Lene Nystrøm sang «The Bells Are Ringing For You Now»

Bjarne Brøndbo sang «Til The Morning Comes» (opprinnelig fremført av Stein Albrigtsen)

Thom Hell sang «Kom som en engel»

OnklP sang «Engler i sneen»

HTML EMBED