Tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Grethe Fossum tar et oppgjør med partiets asylpolitikk og ber partileder Jonas Gahr Støre begynne å tenke med hjertet.

Les også: Ap har gått tilbake 11 prosentpoeng på ti måneder

– Jeg opplever det som at de er i ledtog med Fremskrittspartiet, og Fremskrittspartiet tar avgjørelser på et helt annet verdigrunnlag enn det vi gjør, sier Fossum til TV 2.

Hun anklager Støre for å ha glemt ordet solidaritet.

Saken fortsetter under.

- Ønsker å vise solidaritet

– Det er veldig mange mennesker som har det vondt, ikke bare flyktninger, men også medlemmer av Arbeiderpartiet som har solidaritet i ryggraden, og som ønsker å vise solidaritet med flyktningene, sier hun.

– Jonas, du må begynne å tenke med hjertet og sørge for at flyktningene blir tatt imot med den verdighet og respekt de har krav på, oppfordrer Fossum, som på 90-tallet arbeidet for å gi bosniske flyktninger permanent opphold i Norge.

Støre mener Norge har en human flyktningpolitikk og sier kontroll ved grensene er nødvendig for å kunne lykkes med god integrering.

– Vi kan ikke ha det slik at Norge har en åpen dør for alle som kommer gjennom farefulle ferder til vårt land, sier Støre til TV 2.

Les også: Utsendelser bekymrer ordføreren i Sør-Varanger

Mobiliserer for syrisk småbarnsfamilie

En kristen syrisk småbarnsfamilie er blant dem som venter på å bli sendt til Russland, uten å ha fått vurdert asylsøknaden sin. – Umenneskelig, sier flyktningaktivister om returene.

Det syriske ekteparet Dallia Asaad (33) og Samer Wardeh (42) kom over Storskog til Norge 25. oktober i fjor sammen med sine tre barn på elleve, ni og halvannet år. Nå returneres de fordi de menneskesmuglerne skaffet dem feil visum.

– Da vi betalte 22.000 dollar for å ta den arktiske ruten til Norge, hadde vi ingen tanker om hvilket visum vi fikk til Russland. Før krigen i Syria har vi aldri vært utenlands. Vi var fire dager i Russland, og nå vil ikke norsk UDI vurdere vår sak. Vi blir sendt i døden av norsk politi, sier en fortvilet Dallia Asaad til NTB i 30 kuldegrader i Kirkenes.

– Hva skal skje med oss når vi uten penger sendes til Russland? Vi er desperate, sier Dallia.

Familien flyktet fra byen Hama, der de opplevde at IS jaktet på kristne.

– Trygt i Russland

50-60 personer som venter på retur, befant seg onsdag i det som kalles Ankomstsenter Finnmark i Kirkenes. De har ikke fått asylsøknaden sin behandlet, men er bortvist i tråd med asylinstruksen som regjeringen ga UDI før jul. Politiets utlendingsenhet (PU) planlegger å sende en ny buss torsdag. Tirsdag ble 13 mennesker returnert til Murmansk.

– De som returneres nå, er personer som har gyldig opphold i Russland. Det betyr at de kan oppholde seg trygt i Russland, sier Utlendingsdirektoratets stedlige leder i Sør-Varanger Siri Rustad til NTB.

Hun sier norske myndigheters vurdering av Russland som et trygt land, må legges til grunn.

– Ikke trygt

Omkring 100 personer demonstrerte med fakler og sang mot utsendelsene utenfor ankomstsenteret onsdag kveld.

– Vi reagerer veldig sterkt på det som skjer her, de umenneskelige transportene ut av Norge, sier Eirik Nilsen i gruppen Refugees Welcome to Arctic til NTB.

– Vi har ikke tro på at det er trygt i det hele tatt, fortsetter han.

(Saken fortsetter under.)

Varaordfører Lena Norum Bergeng (Ap) uttrykte sin bekymring i en appell.

– Dette handler om å ta vare på de humanitære tradisjonene som Norge og Sør-Varanger er kjent for, sa hun.

Overlatt til seg selv

Helsingforskomiteen, som samarbeider tett med flere organisasjoner i Russland, har liten tillit til at russiske myndigheter vil ta ansvar for dem som nå blir returnert.

Det er en reell fare for at menneskene som blir satt av nord i Russland, i verste fall kan fryse i hjel i kulda, ifølge seniorrådgiver Inna Sangadzhieva.

– De er helt overlatt til seg selv. Hvis de ikke har penger og ikke kjenner språket, må de bare håpe at noen kan hjelpe, sier hun til NTB.

Sangadzhieva har brukt onsdagen til å ta kontakt med Civic Assistance Committee og andre organisasjoner som hjelper ulovlige migranter og asylsøkere i Murmansk, Moskva og St. Petersburg, for å varsle om dem som returneres fra Norge.

Får klær og matpakke

PUs leder i Kirkenes, Tor Espen Haga, sier det er PU selv som tar beslutninger om uttransporteringene er forsvarlige.

– Vi gjør vurderinger av hvordan de skal klare seg videre, uten at jeg skal gå i detalj om det. Men siden du nevner klær, så gjør vi vurderinger av om de er godt nok kledd, sier han til NTB.

De som trenger det, får varme klær før utsendelsen. De får også med seg matpakke på turen, sier han.

– Vi setter dem av i en by i henhold til avtale med russiske myndigheter, enten Nikel eller Murmansk. Så må de klare seg selv, sier politioverbetjenten, som påpeker at det er russiske myndigheter som har ansvaret for det som skjer på russisk side av grensen. (©NTB)

Les også: Her er båten med 45 afghanske flyktninger i ferd med å synke