Gå til sidens hovedinnhold

Det beste fra utlandet

Alle som har opplevd Jonas Kullhammar live veit hvilken energibombe vi snakker om. Her får vi han i rundt 10 timer!

Jonas Kullhammar Quartet
The Half Naked Truth 1998 – 2008
Moserobie/Tuba

Det er nesten ikke til å fatte, men Jonas Kullhammar er faktisk ikke mer enn 30 år!. Vi har liksom både hørt og hørt om den svenske tenorsaksofonisten, komponisten, bandlederen og plateselskapsgründeren i åresvis – og slik er det også.

Kullhammar inntok scena med et brak for rundt 10 år siden og har siden kommet med den ene bekreftelsen etter den andre på at han tilhører tetsjiktet uansett hva det er snakk om. Vi har vært så heldige på denne sida av Kjølen at Kullhammar har vært her relativt ofte, både med egne band eller sammen med norske venner, og uten unntak har det vært hyggelige, spennende og energiladde møter.

Hvordan man enn snur og vender på det er jeg likevel sikker på at hjertebarnet til Kullhammar er kvartetten han har leda siden 1998 og som består av de samme fire den dag i dag. Det vil Torbjörn Gulz på piano, Jonas Holgersson på trommer og Torbjörn Zetterberg på bass – noe av det ypperste Carl Gustav og Silvia har frambrakt de siste tiåra.

Kvartetten har turnert heftig hele tiåret de har eksistert og gitt ut fire cder underveis. Live har bandet vært et perfekt utgangspunkt for Kullhammars enorme melodiske og energiske søken og vi har så avgjort med fire sjelsfrender å gjøre.

I løpet av dette tiåret har heldigvis mye av det bandet har foretatt seg blitt festa til tape og her har Kullhammar & Co plukka ut det beste av det de har gitt folket. Vi snakker om et uhyre hardstslående ensemble i tradisjonen som Coltrane-kvartetten etablerte tidlig på 60-tallet, men JKQ har på alle slags vis etablert sitt eget uttrykk og sitt eget språk.

Her får vi 63 spor, de fleste gjort live, men noe fra studio også, samt to remixer av hitlåta «Bebopalulia» og en meget morsom Kullhammar på scena i Rochester, USA før bandet takka for seg på en konsert. Boksen vil kun bli solgt i 700 håndnumererte eksemplarer og vil garantert bli et samleobjekt på sikt.

Det er en gnist og spilleglede – joie de vivre – i denne kvartetten som savner sidestykke i dagens moderne jazz. Ja visst er det dyktige musikanter vi har med å gjøre, men det er liksom ikke det viktigste her: Her er det det kollektive uttrykket som spiller hovedrolla og dermed åpnes det sjenerøst også masse rom for hver enkelt og vi får en rekke strålende solistiske ekskursjoner fra alle fire.

Jonas Kullhammar Quartet har allerede rukket å bli en institusjon og «The Half Naked Truth» er intet mindre enn en musikalsk bauta.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken