Gå til sidens hovedinnhold

Ble hengt på direkten

Utbryterstuntet til Jonathan Goodwin gikk plutselig fryktelig galt.

(SIDE2:) I flere sekunder hang utbryterartisten Jonathan Goodwin flere meter over bakken i en renneløkke, mens han sakte svingte fram og tilbake. Utbryterkongen hadde gjort en kritisk feil i det nøye planlagte stuntet på direktesendt TV.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Men for å begynne med begynnelsen. Som sjuåring fikk Goodwin, nå kjent fra Discovery-programmet «One way out», tak i boka som skulle sette en ny kurs for livet hans. Boka handlet om den verdensberømte og myteomspunnede utbryterartisten Harry Houdini.

Yrke: Utbryterkonge
Som så mange andre smågutter var sjuåringen interessert i superhelter på den tiden, og ble veldig fascinert av Houdini som han så som en virkelighetens superhelt. Alle tingene han leste om i boken, hadde faktisk skjedd på ordentlig.

Fra da av var yrkes valget klart. Jonathan Goodwin skulle bli utbryterkonge.

- Jeg husker veldig godt at jeg lette overalt i garasjen til jeg fant et tau som jeg tok med til faren min. «Kan du binde meg fast? Jeg vil se om jeg klarer å komme meg løs», spurte jeg. Og det var en skikkelig morsom lek fra da av, forteller han til Side2.

Lekte med tau
- Tau er noe av det morsomste å komme seg løs fra, fordi det er aldri det samme to ganger. Håndjern er kjedelig, for har du først funnet metoden er det enkelt å komme ut. Med tau derimot kan den som binder deg improvisere og gjøre hva de vil. Jeg lekte den leken masse med faren min, helt til jeg ble for god for ham, sier han.

Men det var ikke bare tau den unge Goodwin eksperimenterte med. Resten av barndommen ble brukt til å øve på å holde pusten lenge i badekaret, åpne hengelåser og stort sett alle ting som han ville trenge for å bli en stor utbryterkonge. Alt gikk på skinner i sju år, før Goodwin bestemte seg for at nok fikk være nok.

Ikke kult nok
- Jeg sluttet da jeg var 14 år. Både fordi jeg innså at det nok ikke ville være den mest innbringende karrieren jeg kunne velge, og fordi jeg hadde oppdaget jenter. Å kunne holde pusten i to minutter i badekaret var ikke nødvendigvis den kuleste måten å tiltrekke seg en partner, ler Goodwin.

De neste årene ble dermed brukt til å studere TV-produksjon, noe som også ble Jonathans første karriere. Og det var her han fikk sjansen til å filme noen av sine gamle utbryterstunt og la dem ut på YouTube. Plutselig var det blitt til en fulltidsjobb.

Slapp med skrekken
Goodwin lagde en rekke show på den britiske Channel 4, og det var på et av disse programmene Jonathan skulle gjøre galgestuntet.

Han var en av deltakerne i en serie som het «Death Wish Live» og stuntet besto i at han fikk hendene låst sammen med håndjern, og en renneløkke lagt rundt halsen. Han fikk 30 sekunder på å komme seg ut av hånjernene og få av seg renneløkka før han eventuelt ble heist flere meter opp i lufta etter halsen.

Etter 30 sekunder er det nettopp det som skjer og i nesten ti sekunder henger Goodwin å spreller med beina før tauet blir kuttet og TV-skjerm gikk i svart. Goodwin slapp med skrekken og et par skrubbsår på halsen, men forteller at det var en forferdelig opplevelse.

Se stuntet her
(artikkelen fortsetter nedenfor)

HTML EMBED

- Jeg var aldri i livsfare, det hadde jeg forsikret meg om. Da folk ble hengt i gamle dager, var det det plutselige stoppet ved enden av tauet som drepte. Man knekker nakken og dør med en gang. Vi hadde av åpenbare årsaker valgt en litt annen metode der jeg ble løftet opp av en motvekt som bare veide litt mer enn meg. Så jeg ble heist opp forholdsvis langsomt, forteller han.

- Men det var skikkelig dramatisk og veldig smertefullt. Du bør aldri, aldri, aldri prøve dette hjemme. Det var forferdelig, men ikke livsfarlig. Og det var et uhell.

Flaut
Goodwin mistet nemlig det lille redskapet han behøver for å få åpnet håndjernene da det var fem sekunder igjen. Etter det var det ingenting å gjøre bortsett fra å vente på å bli hengt.

- Det var de lengste fem sekundene i mitt liv. Det var grusomt og på direktesendt TV, så hele greia var forferdelig flaut.

Og det var denne forlegenheten som gjorde at han ikke ropte stopp da stuntet gikk galt.

- Jeg hadde sagt gang på gang at «hvis jeg ikke kommer fri, blir jeg hengt» på TV. Det hadde vært så flaut hvis jeg helt på slutten hadde ropt «vent litt, kan vi avbryte»? Redselen for å dumme meg ut var rett og slett større enn redselen for å bli hengt, ler han.

Sære stunt
Galgestuntet er ikke det særeste stuntet Goodwin har prøvd seg på. Han har blant annet gjort et stunt der han risikerte å bli brent på et heksebål og et der han ble dekket av to hundre tusen bier mens han satt på en vaskemaskin som snart skulle starte sentrifugeprogrammet. Han har hatt en bil parkert på hodet sitt, hoppet fra et hustak ned i en tønne med vann og blitt begravd levende.

Les mer: Her begraves han levende

Faktisk lagde han en serie som het «De syv teiteste tingene å bryte ut av». Det med biene kom ikke på lista engang.

- Jeg ble sydd inn i en død ku i det programmet. Det var ganske teit, ler han.

Giftsjokk
Biestuntet gikk heller ikke helt etter planen, og Jonathan ble stukket 30 ganger og fikk giftsjokk.

- Egentlig var jeg jo heldig med så mange bier. Jeg tror de likte meg. Man kan dø fra ett eneste stikk hvis man er allergisk, så det er egentlig et ganske farlig stunt.

Jonathan hevder at han aldri vil risikere livet sitt for et stunt, og at han ikke egentlig er spesielt nervøs før han gir seg i gang med de gærne stuntene sine.

Liveshow
- Jeg har en filosofi om at man bekjemper frykt med kunnskap. Jo mer man vet om stuntet og hva som kan gå galt, jo mindre skremmende blir det. Man er mest redd for det ukjente, sier han.

I tillegg til serien hans på Discovery Channel, er 29-åringen opptatt med å skape sitt eget liveshow. Akkurat som helten Houdini.

- Jeg håper alt faller på plass og det blir en realitet en eller annen gang til neste år. Jeg vil nok først prøve det ut i USA, men det hadde vært kjempemoro å ta det med til Europa. Kanskje Norge?

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken