Gå til sidens hovedinnhold

Fra stas til faenskap

Jonna Støme vil rote og rydde i våre fordommer i sitt første enmannsshow.

(SIDE2:) Jonna Støme (31) føler seg livredd og veldig klar til å innta Latter scene for første gang uten støtte av en makker. 13. januar er det premiere på «Fargerikt faenskap».

Mange har lurt på hvorfor han ikke har gjort det før. Han har vært i bransjen i ti år og mottatt stand up-priser. Han er en gjennomgangsfigur som programleder på NRK.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

- Jeg hadde lyst til å vente til jeg fant noe jeg virkelig ville snakke om. Jeg ville ikke at det skulle handle om meg. Jeg har jo ikke akkurat gjort så voldsomt fantastisk i livet, sier Jonna til Side2.

Fordomsfulle mekanismer
Men nå har han funnet noe annet som han synes er morsomt og fantastisk, nemlig sine egne og andre nordmenns fordommer. Støme mener det har skjedd et skifte i vårt forhold til det fremmede de siste årene.

- Det har skjedd en litt rar utvikling de siste årene. Før var det liksom mer stas med krydder. Jeg synes det har skjedd en endring bare i hvordan for eksempel media beskriver ting. Og hvordan vi snakker med hverandre og om hverandre. Jeg tror mange går rundt og føler seg litt fordomsfulle, men at de ikke tør si hva de mener. Jeg tror det er et stort behov for å lufte de tankene. I dag er det jo bare grusomme utspill fra lokalpolitikere i Frp som kommer fram, sier Jonna.

LES MER: Fikk Frp-grums på Facebook

Jonna akter å lufte mye i «Fargerikt faenskap». Sammen med blant andre regissør av Rune Andersens siste show, «Litt av en mann», Vemund Vik, har han de siste månedene skrevet og fundert om hvordan vi egentlig tenker. Pussigheten i den såkalte «negerdebatten» for eksempel.

- Jeg har fundert mye på hvorfor noen nærmest tviholder på sin rett til å si neger for eksempel når andre blir lei seg over det. Hvor ofte tviholder du på din rett til å gjøre andre lei seg og støtt? Jeg tror imidlertid den debatten rørte ved dette med «at du skal ikke komme her og fortelle oss hvordan vi skal formulere vårt norske språk, som er en del av vår identitet», sier han.

- Bare galt
De veldig velmenende vil antakelig få et spark av Jonna Støme. Det samme vil de veldig fremmedfiendtlige. Men alle vi som vaker midt imellom og tidvis forsøker å forsvare det vi mener er gale handlinger ved å forstå fremmede kulturer får også vårt pass påskrevet.

- Jeg mener for eksempel at tvangsekteskap, omskjæring av kvinner og dødsstraff av homofile ikke kan unnskyldes med kultur. Det er rett og slett dårlig menneskesyn, sier Jonna.

Jonna Støme er oppvokst på vestkanten av Oslo. Han sier hele hans bakgrunn er så norsk som den kan få blitt. Men han er halvt amerikansk. Og han er brun i huden. Det siste har ifølge ham selv ført til flere oppdrag for velmenende nordmenn og organisasjoner som mener han er et godt alibi for landets flerkulturelle befolkning.

- De ringer enten til meg, Johan Golden, Zahid Ali eller Lisa Tønne. Det er absolutt veldig hyggelig, men det er også litt rart, flirer han.

Mange vil nok likevel mene at om det er noen som bør kunne snakke om vårt fargerike fellesskap og mangel på å like det, så er det Jonna Støme. At hans noe mindre hvite hudfarge, gir ham et alibi for den slags.

Over streken er over streken
Det mener ikke Jonna Støme.

- Noen har sagt at du kan jo si hva du vil fordi du er brun. Men jeg kan ikke si pakkis bare av den grunn. Jeg mener at alle uansett hvordan de ser ut bør kunne si like mye om andre. Det handler om å våge og det handler om hvordan du sier det. Er du over streken, så er du over streken. Når det er sagt, så satser jeg ikke på at alle skal like alt jeg sier i showet. Men jeg håper at jeg kan ta med folk på tankerekker som de kanskje vil fortsette å fundere på når de går ut av salen.

Kommentarer til denne saken