OSLO/(Side2): - Det er klasseforskjell på disse to bærene, og det er absolutt verdt pengene å kjøpe de norske, sier Espen Eriksen til Side2.

Han og kameratgjengen har akkurat utført en blindtest med norske og belgiske jordbær - og dommen er soleklar.

- De norske bærene er mye friskere og søtere, sier Gunnar Halle, etter å ha smakt på et nyplukket bær fra Lier.

Mange har ventet lenge på de norske jordbærene etter at en rekordvarm mars-måned gjorde at alt lå til rette for en rekordtidlig start på sesongen. Men en kjølig april førte imidlertid til en utsettelse av jordbærsesongen, og ifølge ekspertene er det først etter 20. juni man kan regne med at det blir tilførsel av betydning i år.

Allikevel er det norske bær å få tak i - om man er villig til å betale for dem.

- 55 kroner for en kurv er lavt
For 55 kroner får du en kurv norske, nyplukkede bær fra Lier, en betydelig høyere pris enn det jordbær fra for eksempel Belgia koster.

- Jeg husker da pappa kom hjem med norske jordbær da jeg var liten, så jeg føler at 55 kroner for en kurv er lavt om man ser det i forhold til levestandarden vi har nå, sier Eriksen.

De andre gutta nikker, mens de smatter i seg de røde bærene.

- Denne her var skikkelig slapp, skyter Christian Engfelt inn og holder opp et bær av den belgiske sorten.

Mandag skrev Nettavisen om norske jordbær til 65 kroner kurven. Provoserende pris syns mange;

- Venter med å kjøpe
Tiril Bryn er også sikker i sin sak når det kommer til hvilke bær som smaker best.

- Disse er mye søtere enn de andre, sier hun og peker på de norske jordbærene.

I utvalget Side2 har gått til anskaffelse av er den norske sesongvaren mindre i størrelse og rødere i fargen sammenlignet med den utenlandske sorten.

- Jeg pleier å vente med å kjøpe bær til prisen har gått litt ned, men da bruker jeg å kjøpe masse bær, smiler hun.

- Folk er bevisste på kvalitet
Til tross for at de norske jordbærene både er mer etterspurt og ofte søtere på smak, er det mange som stiller seg svært kritisk til den høye prisen jordbærsesongen innledes med.

Hvert år raser debatten om hvorvidt det er verdt å betale den skyhøye prisen, men til tross for dette er det ingenting som tyder på at jordbærselgere har problemer med å kvitte seg med den etterlengtede sesongvaren.

- Det er stor etterspørsel etter de norske bærene og vi opplever at folk er bevisste på kvalitet, sier Terje Gjervang, daglig leder på Centra Jacobs, på Holtet i Oslo til Side2.

Butikken som er kjent for et vareutvalg av de sjeldne har kunnet tilby sine kunder norske jordbær i omkring to uker, og Gjervang kan fortelle at de røde bærene selger til tross for at prisen er høy.

- Det er alltid stor interesse for de norske jordbærene. Kvaliteten varierer, men bærene er tradisjonelt kjent for å ha mye smak.

- Mye smak i dem
Gjervang er usikker på hvordan tilgangen til bærene vil bli i nærmeste fremtid, men det er ennå tidlig i sesongen og prisen vil mest sannsynlig holde seg høy en stund.

- Med en gang det blir varmt i været og tilgangen øker så vil prisen på bærene synke. Det er fortsatt kaldt og vi trenger varme for at bærene skal modnes.

- Fordelen er at når bær vokser over tid så blir det mye smak i dem.

I likhet med mange andre utsalgssteder selger Jacobs utenlandske jordbær, fra Belgia til halve prisen av den norske – noe som ikke stopper kundene fra å gå till innkjøp av den dyreste.

- Kvaliteten på utenlandske bær kan være både og. Det avhenger av hvordan sesongen har vært i det landet bærene kommer fra, sier Gjervang.