Gå til sidens hovedinnhold

Slik avslører du jordbærjukserne

Mattilsynet sjekker ikke at jordbærene er norske.

(SIDE2): I Sverige har det Jordbruksverket avslørt fusking med jordbærene.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Jordbærjuks
Tyske jordbær importeres til Sverige og selges som svenske jordbær. Jordbruksverket har nå hentet inn analyser av jordbær i Tyskland, og bruker denne til å sjekke jordbærene som selges i Sverige, skriver Dagens Nyheter.

Her hjemme i Norge gjør ikke Mattilsynet noen form for kontroll av det norske jordbærsalget, bortsett fra det rent kvalitetsmessige.

- Vi har ikke fått så mange tibakemeldinger på at dette skjer i Norge. Derfor har vi heller ikke iverksatt tiltakt for å kontrollere dette, sier seksjonssjef Marit Kolle i Mattilsynet i Oslo og Akershus til Side2.

- Ingen oversikt
Hun opplyser at Mattilsynet over en periode på flere år kun fikk ett tips om falske, norske jordbær.

- Den gang var det en forbruker som ringte inn, og vi sjekket opp tipset. I dag har vi likevel ingen oversikt over omfanget av dette, sier Kolle.

Mattilsynet vil likevel følge utviklingen, og mener det ikke er en fremmed tanke at noen vil utnytte de norske bærenes omdømme.

- De norske jordbærene står i en særstilling hos oss nordmenn, slik at det er ikke utenkelig at noen ville prøve å tjene penger på å selge utenlandske jordbær som norske. Prisforskjellen er tidvis også ganske stor, sier seksjonssjefen i Mattilsynet.

- Rykter
Heller ikke hos Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker har man målrettet arbeid for å hindre falske jordbær i omløp.

- Vi har hørt rykter om dette flere ganger, men vi har aldri kunne påvise at dette er et problem, sier matkonsulent Torild Gulbrandsen til Side2.

Også hos opplysningskontoret ser de potensiale for at folk vil kunne forsøke å selge utenlandske bær som norske.

- De norske bærene er svært populære her til lands, sier Gulbrandsen.

Årlig spiser norske forbrukere seg røde på de søte jordbærene fra norske gårder. Totalt fråtser vi i oss 20 millioner - eller i snitt 4-5 per hode - jordbærkurver i året. Ifølge opplysningskontoret tilsvarer det åkrer på størrelse med nær 2500 fotballbaner.

Slik avslører du jukset
Men skulle du være usikker på om det er norske bær du har kjøpt, så har Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker laget en liste for Side2 over hva du bør se etter:

** Norske jordbær skal være røde tvers gjennom hele bæret
** Mange av de importerte jordbærene har større blader enn de norske
** Norske jordbær har som regel et friskere utseende

- I tillegg ville jeg ha snakket med de som selger bærene, og kanskje spurt hvilken gård bærene kommer fra, sier Torild Gulbrandsen.

De norske jordbærene er på markedet nå, og det ligger an til å bli mye bra bær i år.

- Det har vært litt forsinkelser, men nå ligger det an til å bli en veldig bra jordbærsesong, sier Gulbrandsen.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Kommentarer til denne saken