(SIDE2:) Caroline Berg Eriksen (26), også kjent som Fotballfrue, fikk sitt første barn denne uken. I dag la hun ut et bilde av seg selv på Instagram, hvor hun viser en flate mage, bare fire dager etter fødsel.

Les mer: Her er Fotballfruen fire dager etter fødselen

Seks til tolv uker

De færreste kvinner vil være like heldige som Eriksen og få flat mage så kort tid etter fødsel, ifølge jordmor Ingeborg Lagergren ved Slemdal Private Jordmortjeneste.

- Det tar litt tid å få tilbake den normale magen. Det avhenger av utgangspunktet, men er man normalvektig og normalt trent, vil det ta seks til tolv uker, sier hun.

Dersom man har en god bukmuskulatur før svangerskapet, vil man komme fortere tilbake til normalen enn hvis man er utrent og overvektig.

Livmor på størrelse med en håndball

Men også for normalt tynne og trente kvinner, vil det som regel ta tid.

- Man har noe som kjennes som en tom «pose» på magen. Huden har vært utvidet, og det tar tid før den blir normal igjen, sier Lagergren.

I tillegg bruker livmoren tid på å trekke seg sammen igjen.

- Etter fødsel er livmoren på størrelse med en håndball. Det tar seks uker før den reduseres helt. Så man kan ikke regne med å få en slank mage rett etter fødsel, sier jordmoren.

Under graviditeten vil de rette bukmusklene dele seg, og etter fødsel tar det tid før disse møte igjen. I denne perioden vil man kunne kjenne et «hull» i magen. Det er derfor ingen vits i å trene situps før «hullet» er borte - som regel etter seks uker. Har man tatt keisersnitt bør man vente enda lenger.

Blir aldri den samme

Selv om de fleste opplever at magen etter hvert vil bli tilnærmet normal, vil de fleste merke forandringer i kroppen.

- Tenåringsmagen får du ikke tilbake. Det pleier å ta et år før kroppen er normal, men for de fleste blir den aldri den samme - spesielt når man har født flere barn, sier hun.

Hun påpeker at det finnes unntak, og at Eriksen er blant disse.

- Erfaringen tilsier at de fleste bruker tid på å få tilbake fasongen, sier hun.

- Det er bare å glemme

Lagergren mener at man ikke bør ha som mål å bli tynn rett etter fødsel.

- Absolutt ikke! Det finnes unntak - det finnes 60-åringer som er uten rynker og ser ut som de er 30. Men snittkvinnen bruker seks til tolv uker på å få normal mage igjen, sier hun.

- Dette er ikke noe kvinner skal strebe etter - det er bare å glemme, sier Lagergren.