– Vi ser alltid det samme med jordskjelv dessverre, at tallet på døde og skadde stiger kraftig i den påfølgende uka etter skjelvet.

Det sier krisesjefen til Verdens helseorganisasjon (WHO) i Europa, Catherine Smallwood til nyhetsbyrået AFP.

Tallet på døde øker time for time, etter det katastrofale jordskjelvet som rammet sørøstlige deler av Tyrkia og nordlige deler av Syria natt til mandag.

Flere tusen er skadd, og et ukjent antall mennesker fryktes å være fanget i ruinene av sammenraste bygninger.

Det ventes derfor at tallet på døde vil stige etter hvert som redningsmannskaper får søkt gjennom ruinene.

– Vi ser ofte en åttedobling i forhold til de første tallene, sier Smallwood.

Fryktet for livet under jordskjelv: – Alt er kaos

Hentet ut nyfødt baby

Et gråtende spedbarn er hentet ut av ruinene av en boligblokk i jordskjelvrammede Syria. Babyen ble tilsynelatende født under bygningsmassene.

Den nyfødte jenta ble funnet i den lille byen Jinderis nordvest i Syria, nær den tyrkiske grensa.

Moren fødte jenta mens hun var begravd under restene av en fem etasjer høy boligblokk som ble jevnet med jorda i jordskjelvet mandag, opplyser slektninger og en lege til nyhetsbyrået AP tirsdag.

Navlestrengen var fortsatt festet til moren, Afraa Abu Hadiya, som var død da de to ble funnet. Babyen er den eneste i familien som overlevde jordskjelvet, forteller en slektning av dem, Ramadan Sleiman.

Frykter 20.000 døde

Flere enn 7.300 mennesker er så langt bekreftet omkommet i jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria, ifølge oppdaterte tall fra begge land.

Verdens helseorganisasjon frykter at dødstallene er langt høyere og anslår at om lag 20.000 personer kan ha mistet livet.

Over 8.000 personer er reddet ut av kollapsede bygninger i landet.

President Recep Tayyip Erdogan kaller jordskjelvet den verste katastrofen i Tyrkia siden 1939 og sier man ikke kan spå hvor mange flere døde man kommer til å finne.

Både opprørskontrollerte og regimekontrollerte områder er rammet.

Flere titalls etterskjelv

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS hadde hovedskjelvet en styrke på 7,8.

Episenteret var ved den lille byen Pazarcik, nord for den større byen Gaziantep, og skjelvet inntraff litt over klokken 2 natt til mandag lokal tid.

Det er meldt om over 40 etterskjelv, hvorav det sterkeste hadde en styrke på 7,5.

Bekymret over stillhet fra jordskjelvrammede områder

Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret for områder i Tyrkia og Syria der det ikke har kommet ut informasjon etter mandagens jordskjelv.

– Vi er i særdeleshet bekymret over områder hvor vi ikke har hørt noe fra, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus på et ledermøte i WHO tirsdag, ifølge NTB.

– Kartlegging av ødeleggelser er en måte å skaffe oss forståelse av hvor vi må rette oppmerksomheten vår, sa han.