Gå til sidens hovedinnhold

A Namsosing in New York

Gitaristen Jostein Gulbrandsen forteller oss nok en gang at det er mer enn Åge Aleksandersen og DDE som kommer fra Namsos

Jostein Gulbrandsen Trio
Release of Tension
www.jostein-g.com

Da Jostein Gulbrandsens debut-cd “Twelve” dukka opp for 4 år siden, var det aller første gang jeg hadde hørt om gitaristen som har gjort jazzens mekka, New York, til sin hjemby. Sammen med blant andre Mostly Other People Do the Killing-saksofonisten Jon Irabagon og en annen utvandra nordmann, bassisten Eivind Opsvik, overbeviste Gulbrandsen direkte og oppfølgeren ”Release of Tension” bare bekrefter at det ikke er kun Lage Lund som holder den norske gitarfana høyt heva over there.

35 år gamle Gulbrandsen kommer altså fra Namsos, en liten by kjent for musikk, men mest for Åge Aleksandersen, Terje Tysland og DDE – ikke for jazz. Likevel har Namsos fostra den meget dyktige trommeslageren Espen Aalberg, mannen bak den heftige kvintetten The Core, og Gulbransen som etter studier i Kristiansand satte kursen for Texas og etter hvert New York. If you can make it there osv heter det jo om The Big Apple og stadig mer tyder på at Jostein Gulbrandsen er i stand til det.

”Release of Tension” blei spilt inn for 2 år siden, men har på ingen måte fått sliteskader av den grunn. Dette er tidløs, groovy og heftig jazzmusikk, alt skrevet og arrangert av Gulbrandsen, som aldri kommer til å gå ut på dato. Med seg har han trommeslageren Ronen Itzik, opprinnelig fra en annen jazzhovedstad (!), Jerusalem, også han fast bosatt i NY etter hvert og bassisten Ike Sturm. Til sammen utgjør de en meget homogen og tett trio som på alle slags vis snakker det samme språket.

Gulbrandsen spiller både akustisk og elektrisk gitar og med både nylon- og stålstrenger. Uten unntak har han valgt rett horn til rett låt og rett stemning. Det er en usedvanlig varme og personlighet i Gulbrandsens gitarspill og han og trioen hans har skapt et uttrykk som kler den melodiske åra på et framifrå vis.

Meg bekjent har ikke Jostein Gulbrandsen spilt her hjemme, i større sammenheng i alle fall, på svært lenge. For oppegående festivalarrangører er det bare å hive seg på internettet eller telefonen – Jostein Gulbrandsen ville ha blitt en vinner på enhver scene med denne vakre og personlige musikken.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken