Gå til sidens hovedinnhold

Journalister bet vekter til blods

Da den nynorske journalistforeningen Norsk Bladmannalag hadde årsmøte i Bergen, ble en vekter bitt til blods og politiet måtte tilkalles. Avsløringer om medlemsjuks i Norsk Målungdom skal være stridens kjerne.

Det skriver Bergens Tidende.

Det er dyp splid blant medlemmene i Bladmannalaget, og i helgen utartet det hele til slosskamp med vektere.

Avslørte medlemsjuks
- På grunn av erfaringer med voldelig atferd fra enkeltelementer, hadde vi engasjert to vektere for å forhindre at uvedkommende skulle forstyrre årsmøteavviklingen, sier Bladmannalagets nyvalgte leder, Anders Moe, til Bergens Tidende.

To av journalistene som deltok på møtet avslørte for to år siden medlemsjuks i Norsk Målungdom og det skal fortsatt være bitre følelser rundt saken.

Moe mente at rundt ti av de frammøtte personene ikke hadde noe på årsmøtet å gjøre, og da disse ble avvist av vekterne tok følelsene overhånd for et par av journalistene. De gikk til fysisk angrep på vekteren, som endte opp med bitemerker.

Både Moe og de utestengte journalistene tilkalte politiet.

Medlem eller ikke medlem...
Redaktør Christian Fr. Stabell i Os og Fusaposten og BT-redaktør Olav Kobbeltveit ble begge godkjent som møtedeltakere, men valgte likevel å bli stående utenfor sammen med de andre målfolka som ble nektet adgang. Stabell sier at journalistene som ble avvist i døren også er medlemmer av Bladmannalaget.

- Det som er problemet i organisasjonen er at formannen har hatt full styring med hvem som har vært medlemmer etter hans oppfatning. Jeg har ikke visst hvem han regner som medlemmer før jeg fikk en liste denne uken, sier Stabell.

Den tidligere lederen i Bladmannalaget, Lars Bjarne Marøy, sier til NRKs Kulturnytt at hans konklusjon etter møtet er at nynorskfolk ikke er i stand til å drive seriøst organisasjonsarbeid.