(SIDE2): Friske blomster hører julen til, og det er ikke bare julestjernen som bør få plass i hjemmet rundt disse tider.

Få inspirasjon fra bildekarusellen nederst i saken!

Må behandles riktig
- Min erfaring er fra faghandelen, men i forhold til popularitet er det nok julestjerner som fremdeles er de mest populære, avslører fagsjef for Interflora Jørn Inge Løssfelt, og påpeker at planten er følsom for lave temperaturer.

Han understreker videre at det er viktig at blomsten blir ordentlig pakket inn, og at den vannes riktig.

- Ved kjøp hos en faghandler vil man få gode råd og god innpakning. Røde julestjerner går det mest av naturlig nok, dernest hvite. I tillegg er det kommet andre spennende farger på markedet de senere årene.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

(artikkelen fortsetter under bildet)

Potteplantene
Men selv om julestjernen for mange er symbolet på jul, er den en rekke andre blomster som passer i julehøytiden.

- Dronningen av potteplanter til jul er Azalia, både hvite, røde og adventsfargede. Det er også en del spennende nye fargekombinasjoner i mindre mengder på markedet. Amaryllis går det også mye av, en elegant plante. Hyasinter, eller svibler, er også populære, de dufter jo også så godt. En plante som forresten er spennende og «up and coming», men som ennå ikke har slått helt gjennom, er Helleborus eller Julerose, sier Løssfelt.

Avskårne blomster
De senere årene har også blomsterbuketter fått økende popularitet, og eksperten vet hvilke det går mest av.

- De mest populære avskårne blomstene, er roser og tulipaner. Amaryllis og svibler går det også en god del av, opplyser Løssfelt og understreker at avskårne blomster krever mye vare- og fagkunnskap.

- «Alle» kan selge planter, men avskårne blomster krever mye mer vare- og fagkunnskap. Ønsker kundene i tillegg å få laget noe pent, enten i form av buketter eller dekorasjoner – så er faghandelen stedet å gå. Det levende og samtidig forgjengelige ved avskårne blomster gjør dem til noe helt spesielt, for oss i faghandelen og for kundene.

Les også: Spiselig julepynt

- Få tips fra ekspertene
Hvordan man best pynter medblomster til jul finnes det ikke noe fasitsvar på mener eksperten, men han har allikevel noen tips til oss mindre opplyste på området.

- En bukett tulipaner, en mer forseggjort bukett, en dekorasjon eller plante forandrer et rom ganske enkelt. En annen enkel ting er å tenke farger; enten som kontraster eller kompletterende/ton-i-ton. Til jul kommer man imidlertid ikke utenom rødt og hvitt, som passer til alt. Hvitt er ikke lenger bare nyttårsaften. Det skal være blomster i huset til jul. Gjerne ellers i året også, men i hvert fall da.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Når det gjelder blomster avhenger mye av personlig smak, men det er liten tvil om at blomsterbutikkene sitter på ekspertkunnskapen og kan gi gode tips og råd.

- Mer konkret med hensyn til hvordan er at den enkelte faktisk bør spørre i blomsterbutikken og få råd. Og selv om mengden og måten bestemmes av den enkeltes lommebok og smak, så er det mange svar som er riktige.

Når bør man bestille blomstene til jul?

- Det lønner seg å bestille snarest, spesielt hvis det er noen man ønsker sendt. Skal det sendes til kontoradresser må man huske på at mange har stengt den 22. og 23. i år. Er det noe man skal hente selv kan man selvfølgelig vente lenger, men spesielle ting er det viktig å si fra om god tid i forveien. Planter kan med fordel kjøpes inn minst en uke i forveien. Avskårne bør selvfølgelig kjøpes nærmest mulig jul, men igjen, bestill på forhånd. Generelt sett ønsker alle blomsterhandlere å selge ut mest mulig før jul – da følger naturlig nok at utvalget, både i variasjon og mengde, blir mindre i hvert fall på den 23. og 24.

Side2 gir deg daglige juletips frem mot jul!

I morgen: Jul ute og inne

Tidligere artikler i serien
1. desember: Feir jul på rojalt vis
2. desember: Slik får du hvit jul
3. desember: Fyll hjemmet med juleduft
4. Desember: Juletips fra interiøreksperten
5. desember: Moderne og nostalgisk
6. desember: La det glitre i hjemmet
7. desember: Spiselig julepynt

1271

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!