Gå til sidens hovedinnhold

Slik lager du sunnere julemat

Side2s tips til en sunnere vri på julematen, uten at det går utover julekosen.

(SIDE2): Fordøyelsen din utfordres av fet julemat og mange føler seg tung og slapp etter en større julemiddag. Mye av julematen inneholder som regel mye fett og salt, men lite fiber. Det finnes massevis av feit og kaloririk julemiddager slik som ribbe, medisterpølser og pinnekjøtt, men det finnes også mye god julemat som er sunnere og som ikke gjør deg like tung i kroppen.

Næringsrik festmat

Rakefisk, lutefisk, kalkun, juleskinke og skinkestek er sunn festmat som også gir deg viktige mineraler og vitaminer. Eggerøre, kokte grønnsaker, surkål, rødkål, nøtter og klementiner er eksempler på annen typisk julemat som gir deg mange gode og viktige næringsstoffer.

Et tips når du skal lage saus er å bruke eplemost eller ferskpresset appelsin. Dette gir deilig julesmak og du slipper unna den fete fløten. Du sparer også en del kalorier ved å servere sjysaus i stedet for ribbefett til julemiddagen.

Blir slapp av julemat

Kroppen bruker lenger tid på å fordøye fet mate og om får for høye fettdoser om gangen er det mange som blir kvalme og som kan føle seg oppblåst.

Fiber, grønnsaker og frukt er med på å holde fordøyelsen og tarmene dine i gang, noe som kan være lurt å ha i bakhodet i julehøytiden. De aller fleste bør bli flinkere til å spise mer frukt og grønnsaker, enten om det er jul eller ikke. Minst en tredjedel av tallerkenen bør bestå av grønnsaker. Fyll opp tallerken med de klassiske julegrønnsakene som for eksempel rødkål, rosenkål, og erter, men også kålrabistappe og waldorfsalat vil gi deg vitaminer og fiber. Det å være fysisk aktiv vil også hjelpe for å unngå magetrøbbel og for å kvikne til i en ellers avslappende juleferie.

LES OGSÅ: - Ikke bli stressa om du går opp 1-2 kilo i jula

Sunnere julekaker

Bruk gjerne magrere fløtevarianter når du lager desserter, bakverk og saus - da sparer du både fett og kalorier uten at det trenger å gå utover smaken. Andre magre meieriprodukter som for eksempel kesam gjør baksten saftig og god. Kesam kan også erstatte smør i en paideig. Vaniljekesam passer ypperlig til frukdesserter og kaker.

En sunnere juledessert kan for eksempel kan ovnsbakte epler med kanel og vaniljekesam eller fruktsalat med hakkede nøtter.

Det er også store forskjeller på kaloriinnholdet i de ulike julekakene. En pepperkake inneholder rundt 25-30 kilokalorier, mens en krumkake inneholder rundt 90 kilokalorier. En kransekakering på 40 gram ligger på rundt 170 kilokalorier.

Det finnes også mange flotte alternativer som kan gjøre julegodterier og julebaksten sunnere. Vaniljekesam er for eksempel et godt alternativ til vaniljesaus og krem, mens sukrin og sukrinmelis kan erstatte sukker og melis. Desserter og julegodter med frukt vil gi deg viktige vitaminer og fiber. Mørk sjokolade inneholder mer kakao enn lys og jo mørkere sjokoladen er, desto mer kakao og antioksidanter inneholder den.

Glem heller ikke å drikke nok vann, både til måltider og ellers i løpet av dagen. De dagene du vet du skal spise en klassisk julemiddag med dessert så kan man også være litt mer påpasselig hva man spiser tidligere på dagen hvis du ønsker å passe på kalorinivået.

OPPSKRIFTER TIL EN LITT SUNNERE JUL:

Enkel grunndeig uten sukker (Kan brukes til flere ulike julekaker)
325 gram smør
450 gram (7,5 dl) siktet hvetemel
50 gram (1 dl) fiberfin
200 gram (2 ¼ dl) sukrin

Rør inn smøret i melet og ha i sukrin. Du kan også ha alt i en food processor og la maskinen gå til alt er grynet. Elt deigen sammen. La deigen hvile en time i romtemperatur. Kakene stekes på smurt plate i stekeovnen ved 175 grader i 10-12 minutter. Med denne oppskriften kan du lage for eksempel tyske skiver, sukkerstjerner, kakemenn, halvmåner med syltetøy.

Sunnere riskrem - 3 porsjoner
200 gram cottage cheese
2 dl Lett dessertfløte
1 ts vaniljepulver (kan sløyfes)

Pisk fløten til krem og bland sammen med cottage cheese og vaniljepulver. Rød saus lager du enkelt ved å koke opp 100 gram frosne jordbær/bringebær sammen med 40-50 gram sukrinmelis (smak deg frem) og 1/4 dl vann. La koke i et par minutter før du bruker en stavmikser til å få en jevn og glatt saus. Avkjøl og server sammen med riskremen.

Fruktsalat med vaniljekesam - 4 porsjoner
1/2 stk galiamelon
1 stk pære
1 stk banan
1 stk eple
2 stk kiwi
2 stk pasjonsfrukt
200 g jordbær
2-3 dl vaniljekesam

Kutt alle ingrediensene i små terninger, utenom pasjonsfrukten. Den deler du i to, skraper ut innholder og har det over resten av fruktblandingen. Server sammen med vaniljekesam.

Julekake
70 g smør
3,5 dl melk
½ pakke gjær (blå)
105 g (ca 1¼ dl) sukrin eller 80 g sukrin gold
1-2 ts kardemomme
2 ts sukker (for å hjelpe i gang heveprosessen)
450 g (9 dl) hvetemel
50 g (1 dl) fiberfin (kan byttes med hvetemel)
120 g (2 dl) rosiner
Et par never tørket frukt (kan sløyfes)
1 egg til pensling

Deigen kan gjerne lages kvelden før, og kaldheve i kjøleskap over natta. Smelt smøret og ha i melken. Varm opp til 37 grader. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen sammen med sukker. Ha i rosiner og sukat. Elt i mel, Sukrin og kardemomme. Deigen kan godt være litt løs, da blir den ekstra saftig. Ha deigen over i en godt smurt brødform, ca. 2 liter. Sett julekaken til heving under plast eller klede på et lunt sted i cirka 2 timer. Visp sammen egget og pensle kaken. Stek kaken nederst i ovnen på 175 grader i cirka 50 minutter (sjekk at den er gjennomstekt). Avkjøl på rist.

Hjemmelagde marsipankuler
90 g mandelmel
60 g sukrinmelis
2 eggehviter
1-3 dråper mandelessens

Bland sammen sukrinmelis, mandelmel, eggehviter og mandelessens. Tilsett mer mandelmel eller sukrinmelis ettersom hvor søtt du liker å ha det. La deigen hvile i cirka 15 minutter før du deler den i 12 like biter og triller kuler. Dypp gjerne marsipankulene i smeltet sjokolade til slutt og oppbevar kjølig. Hvis du ønsker kan du smaksette marsipanen med for eksempel noen dråper av ferskpresset appelsin, sitron, rom, konjakk eller lignende.

Hjemmelaget fruktnøtt-sjokolade
Mørk sjokolade (kokesjokolade, minst 70%)
Hakkede nøtter/tørket frukt/rosiner

Smelt sjokoladen i et vannbad og tilsett ønsket mengde av hakkede nøtter/tørket frukt/rosiner. Fordel sjokoladeblandingen i små former og sett kjølig.

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai

Kommentarer til denne saken