Gå til sidens hovedinnhold

- Julen er en tikkende bombe

Slik unngår du krangling i jula.

JERNBANETORGET (SIDE2): Tirsdag stilte flere kjendiser opp på juletrepynting arrangert av Opplysningskontoret for juletrær.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Også samlivsrådgiver Gro Isachsen sto klar med julepynten.

- Julestemningen handler jo om de gode følelsene. Men for noen par blir julen en tikkende bombe. Om man får for god tid til å dyrke kranglene, framfor det gode samholdet. Hvis ikke begge legger godviljen til, så vil det kunne bli fryktelig vanskelig for noen. Også har du så mye savn oppe i det hele, savnet etter barndomsjulen med de trygge luktene, sier hun til Side2.

- Risikerer dårlig jul
Problemene oppstår når ulike tradisjoner skal veves sammen.

- For mange er det vanskelig å avvike fra tradisjonene. Det er helt spesielle tradisjoner og ritualer som skal til for å få julestemning. Og hvis ikke den stemningen kommer, så blir det ikke en god jul, sier Isachsen.

Små og helt enkle ting ved julen kan være det som skal til for å ødelegge juleidyllen.

- Når det kolliderer med hva vi skal gjøre, hvordan vi skal gjøre det, når vi skal gjøre det og med hvem vi skal gjøre det, så kan enkeltting ved julen utløse krangler. Ribbe eller pinnekjøtt-diskusjonen kan være nok til at man får en krangel, sier Isachsen.

- Snakk sammen
Men ifølge samlivsrådgiveren trenger ikke kranglene oppstå, dersom man har snakket sammen på forhånd.

- Ofte handler det bare om å diskutere på forhånd og bli enige på en skikkelig måte. Kanskje handler det om å ta julemiddagsdiskusjonen på forhånd, slik at man ikke begynner å krangle når situasjonen oppstår i butikken, sier hun.

Og havner dere i en krangel på julaften, så har Isachsen følgende råd:

- Begynner man å krangle på julaften, så setter man seg ned. Man står ikke og roper til hverandre på julaften. Også tenker man løsning, og legger godviljen til og finner kompromisser. Det skal ikke bare være den ene parten som firer på sine krav, begge må være kompromissvillige. De fleste har ganske kort strikk på julaften. Da skal vi kose oss. Et alternativ kan også være å glatte over, ved å si at «denne diskusjonen tar vi ved en senere anledning», sier Isachsen.

Dersom man nettopp er blitt sammen, kan det være vanskelig å avgjøre om man skal feire jul sammen eller hver for seg.

- Veldig ofte er det naturlig å feire jul sammen når man har flyttet sammen. Andre igjen velger å vente til de får barn. Da blir det vi og vårt, og man kan skape helt egne tradisjoner, sier Isachsen.

- Slå opp før jul, ikke i julen
Er man derimot et par som krangler mye, og det kan være på vei mot slutten, så er også julen vanskelig. Skal man gjøre det slutt eller legge inn litt ekstra godvilje, og forsøke videre?

- For mange kan det hjelpe å avgjøre forholdet før julen. For om den store krasjen kommer i julen, så blir det en vond jul. Skjer det midt i julen, bør man ha et støtteapparat og et alternativ enn å komme ut med å føle seg utrolig ensom og sviktet. Da blir vi mer sliten etter julen enn hva vi var før. Man kan også forsøke å holde forholdet gjennom julen. Kommer man seg gjennom julen, er det gode muligheter for at forholdet er verdt å ta vare på, sier Gro Isachsen.

- Krangler ikke i julen
Blant kjendisene som hadde møtt opp til juletrepyntingen var artist Mia Gundersen. Gundersen forteller at hun ikke klarer å krangle i julen.

- Det blir helt feil for meg. Julen er en tid hvor man skal slappe av, kose seg og nyte. Det er det julen handler om. Da er det ikke tid for krangler og dårlig stemning, sier Mia Gundersen.

Hjemme hos Gundersen-Lelienhof er det Mias ektemann Marcel som tar seg av gavene, forteller hun.

- Jeg er så heldig at jeg har en mann som elsker julegaver, og som i tillegg er utrolig dyktig på velge ut. Han kjøper til både fjern og nær, og ser fort hva slags gaver som passer hver enkelt, sier Mia stolt.

- Har hengt opp julepynten
Hjemme hos Guri Schanke er mye av julepynten allerede kommet på plass.

- Jeg liker å starte julen tidlig, og pleier faktisk å sette fram juletreet en uke før jul. Julepynten starter jeg med rundt første søndag i advent, sier Schanke.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Kommentarer til denne saken