(SIDE2:) For alle fans av britisk kostymedrama blir julen på NRK en fest. Statskanalen slår til med to ferske BBC-serier i romjula, samt noen velkjente klassikere.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

2. juledag viser NRK1 en BBC-versjon i to deler av Charles Dickens' «Oliver Twist» i ny og moderne drakt. Vi møter William Miller i rollen som den foreldreløse guttungen i victoria-tidens London, med Timothy Spall, kjent som Peter «Wormtail» Pettigrew i «Harry Potter»-filmene, som Fagin.

Sladrete landsby
28. desember begynner BBC-serie nummer to, nemlig den prisbelønnede «Cranford». Serien er basert på noveller av Elizabeth Gaskell og handler om innbyggerne i den lille landsbyen Cranford anno 1842. Det er en tid fylt av endringer og innbyggerne frykter en bølge av leiearbeidere fra industribyen Manchester som følge av den nye jernbanen som etableres.

Samtidig flytter unge Mary Smith inn hos sin mors venninner, søstrene Jenkyns - den omsorgsfulle miss Matty og miss Deborah, byens selvutnevnte vokter av etikk og moral.

I landsbyen er det er flertall single kvinner, og det blir stor oppstandelse når den gamle landsbylegen forteller at han søker etter en erstatter. Ryktene om den nye, unge legen sprer seg med rekordfart. Ikke bare er han høyt utdannet og fra London, han er også ungkar.

Vi finner noen av Storbritannias beste skuespillere i rollene, blant annet Judi Dench, Imelda Staunton, Julia Sawalha og Michael Gambon og serien har vunnet både BAFTA og Emmy-priser.

Ønskereprise
BBC er ingen novise når det gjelder kostymedrama, og opp mot jul sender NRK en av de aller mest populære seriene de har laget, nemlig «Stolthet og Fordom» fra 1995. Basert på Jane Austins berømte roman, og med Colin Firth i rollen som den gretten-sexy Mr. Darcy.

Jenter verden over snakker fortsatt om scenen der Darcy river av seg klærne og hopper i innsjøen, og fra og med 9. desember kan du nok en gang følge den umulige romansen mellom adelsmannen og Elizabeth Bennet. Serien går riktignok klokken 13.05 så de uten tidlig juleferie, bør programmere videospilleren...

Mer Dickens
Det blir også gjensyn med en annen BBC-produsert Dickens' klassiker, nemlig «Bleak House» som ble sendt i romjula 2005. Den sendes nå på tirsdager klokken 23.15 og første episode ble sent i forrige uke.

For de minste kommer den klassiske barneserien «Lånerne» fra 22. desember (to dager tidligere på NRK Super). Ian Holm spiller familiefaren i en familie av «lånere», 15 cm høye skapninger som overlever ved å låne ting fra de store menneskene. Serien er fra 1992 og basert på bøkene til Mary Horton.

Krim og tradisjon
Søndagskveldene i desember er satt av til krim, nærmere bestemt Agatha Christies «Hercule Poirot» som løser umulige krimgåter i 1920 tallets London.

NRK viser selvfølgelig alle de klassiske juleprogrammene i år også, og vi kan glede oss til «Grevinnen og Hovmesteren», «Tre nøtter til askepott», «Julenøtter», «Med Grimm og Gru», «Reisen til julestjernen» og alle de andre velkjente filmene og programmene.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!