(SIDE2): Mens mange lar seg rive med av kritikken mot julegodteri i butikken, er det de færreste som velger å la finklærne støve ned i skapet når egen bedrift inviterer til julebord.

JULEBORDSESONGEN 2010: Delta i årets anonyme spørreundersøkelse her

Mer enn én av ti har hoppet til køys
Da tar vi for oss av god mat og drikke, og det som ellers byr seg frem.

November og begynnelsen av desember er høytiden før høytiden når det kommer til festligheter. Lite tyder på at denne årlige begivenheten blir mer dempet i år med tanke på litt mer fart i økonomien i de fleste bedrifter.

I fjor kjørte Side2 en undersøkelse der vi spurte våre lesere om de hadde latt seg friste til mer enn en flørt med en kollega på julebordet. På det spørsmålet svarte 12 prosent ja.

Provoserte kvinner
At utroskap på julebordet er noe de fleste har et forhold til kan man lese ut fra svarene på spørsmålet om man kjente noen som hadde vært utro på julebordet. Da svarte 60 prosent ja.

En leser skrev blant følgende til Side2 om problemstillingen:

- Opplevd utroskap på julebord når julebordet inkluderer overnatting, da er det nærmest mer vanlig at det er noen som er utro enn ikke.

Samtidig var det et sitat som mange kvinner ble veldig provosert av som for alvor løftet debatten når vi skrev om temaet i fjor:

- Alle damer legger igjen moralen hjemme! Alkohol+ menn i dress = utro damer.

Flere reaksjoner fra fjorårets undersøkelse finner du her .

JULEBORDSESONGEN 2010: Delta i årets anonyme spørreundersøkelse her

Har du en god historie fra julebordet? Send en mail her(du kan velge å være anonym om vi gjør en sak på din historie).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skeier ut på fylla
Samlivsterapeut og daglig leder Kate Elin Søyland i Åpen Dialog i Sandnes fortalte i forbindelse med fjorårets julebordssesong til Side2 at alkohol ofte var en utløsende faktor for utskeielsene, men understreket at det ikke er noen unnskyldning.

- Mange forteller at de er ikke fornøyd med eget parforhold. Og en del går med misnøyen inni seg uten å dele det med partneren. Så kommer julebordet. Det kan være en kollega som en har ekstra god kjemi med og intensjonen er å bare ha det gøy. Dersom man ikke har klare grenser for hva er uskyldig flørt og hva er direkte utroskap øker faren, forklarte Søyland.

Dersom du først har slått kloa i bunken med bonger, eller sjefen lar baren være fri kan det være greit å gjøre en forhåndsberegning på hva du tyller i deg. Det aner oss at planlagt inntak ut fra en tabell er en plan som løper høy risiko for å bli glemt og forkastet, men du kan jo prøve.

Berusende tall: Så mye alkohol får du i deg

Alkohol og fet mat er også et bombenedslag i slankebølgen som stadig flere kaster seg på. I fjor fortalte Jeanette Roede at mange meldte seg på januarkurs allerede i november året før slik at de kunne angripe de ekstra kiloene så snart julehøytiden var over.

- Det er ikke noe i veien for å kose seg litt nå framover og smake på julemat innimellom. Men det er generelt viktig å begrense seg. Også når det gjelder alkoholen. Det er utrolig mye kalorier i alkohol. Du blir ikke mett av alkoholen, men det kommer gjerne i tillegg til all maten man spiser, fortalte Roede.

Full oversikt: Sjekk kaloriene i julematen