Gå til sidens hovedinnhold

Julebordets kaloribomber

Julebordstiden er over oss nok en gang. Ernæringsfysiolog Camilla Andersen deler sine magre tips med deg.

(SIDE2): Så er julebordstiden her igjen. Og du har sikkert hørt det før: Julemat er fet mat! Men dette er jo tiden man skal nyte den gode maten og ikke ha dårlig samvittighet for noen ekstra kalorier. Vel, samtidig som du kanskje ikke har lyst til å mate kolesterolet ditt med for mye fett og å fortsatt holde figuren noenlunde i sjakk.

Spis en porsjon
Ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody.no gir deg oversikt over kalori-innholdet i julematen og noen tips på veien ut i litt magrere julebords-moro.

- På julebord er det gjerne satt meny og da er mitt råd å spise en porsjon og takke nei hvis det er flere runder med hovedrett. Spis det du får servert, men tenk mengder. Drikk gjerne alkohol til maten, men drikk moderate mengder. Ostetallerken og dessert er det heller ingen grunn til å hoppe over, men det er ikke sånn at du må slikke tallerken ren heller. Hvis en liten smak er tilstrekkelig for deg så er det lov å stoppe.

- Ikke spar opp kalorier
- Ikke unngå å spise hele dagen før du skal på julebord fordi du tror du skal spare kaloriene til julebordet. Hvis du kommer sulten vil risikoen være større for at du spiser mer enn du burde og mer enn moderate mengder. Sørg for en normal dag med normale måltider, men dropp gjerne middagen hjemme den dagen.

DIN KALORILISTE:

En gjennomsnitts kvinne har et dagsbehov på ca 2000 kalorier mens en mann har et gjennomsnittsbehov på 2300 kalorier, ifølge Camilla. Så blir det lettere å vurdere tallene i listen under.

LES FLERE SAKER PÅ HELSESEKSJONEN

MIDDAG

En middag med pinnekjøtt med vossakorv, kålrotstappe og poteter: Nesten 800 kalorier

En middag med lutefisk med bacon og ertestuing: 740 kalorier

En generell juletallerken: 750 kalorier

En middag med kalkunbryst, rødkål og poteter: 370 kalorier

HUSK: Det kan selvsagt være store forskjeller mellom to pinnekjøttmiddager eller lutefiskmiddag osv, avhengig av tilbehøret som serveres , men tallene viser i alle fall at en julemiddag har noen flere kalorier enn en hverdagsmiddag. Velg mager fisk eller kakun for å få et lettere måltid.

LES OGSÅ: Juleklare København

DESSERT

Creme Brulée: 200 kalorier i en porsjon som KOS beger

Riskrem med rødsaus: 160 kalorier i en porsjon som TINE beger

Karamellpudding med karamellsaus: 170 kalorier i en porsjon som et Piano beger

Multekrem: 300 kalorier i en porsjon på 1 ½ dl

Les også: Stor test av konjakker

DRIKKE

1 glass akevitt: Ca. 50 kalorier

1 glass vin: Ca. 80 kalorier

1 glass juleøl (4 dl): Ca. 170 kalorier

1 glass dessertvin: Ca 65 kalorier

1 glass cognac: Ca 50 kalorier

1 glass whisky: Ca 60 kalorier

TIL KAFFEN

Krumkake: 140 kalorier per stk

Pepperkake: 20 kalorier

Serinakake: 45 kalorier

Smultring: 116 kalorier

Kransekakestang: 70 kalorier

Kokosmakron: 55 kalorier

Kong Haakon konfekt: 50 kalorier i en bit

- Passer dressen eller kjolen fra i fjor vil jeg gjerne oppfordre til en ekstra skål – eller en ekstra bit av desserten. Og si ja takk til alle som byr opp til dans i løpet av kvelden. Da er jeg sikker på at du har kommet gjennom julebordsesongen uten ekstra gram eller kilo – så får nyttårsforsettet være å komme inn i samme dress eller kjole neste år også. Kos deg, men ikke ihjel. For mye av det gode er ikke godt. God fornøyelse!

Er du fornøyd med oss? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!