Gå til sidens hovedinnhold

Her serveres de eldre julematen på en helt ny måte

Siste uka i november ble det gjennomført vellykkede julebord for pasienter og pårørende på både Marka og Skjervum helse- og omsorgssentre.

(Hadeland)

På menyen hadde begge kjøkken julemiddag til gjestene sine (pasienter og pårørende). Begge kjøkken produserte mest mulig mat fra bunnen av, i tillegg til noen slag nystekte julekaker.

Nytt måltidskonsept

Det vanket mye ros til kokkene på sykehjemmene. Fremtidens eldremat ble presentert for første gang for gjestene på julebordet på Marka.

– Pasienter som tidligere fikk most mat, fikk nyte samme maten som øvrige gjester, bare med en annen konsistens, skriver Signe-Marie Johansen i en pressemelding.

Hun forteller at forskere er i gang og ser på nye måltidskonsepter og bruker samme metode som flere gourmetrestauranter.

– Dette er molekylær gastronomi – mat og kjemi i skjønn forening. Noen av pasientene har tygge- og svelgevansker og kokkene på begge sykehjemmene har nå nådd målet med nytt måltidskonsept for eldre og syke med spisevansker, forteller Johansen.

 

– Maten både ser og smaker godt

På julebordet utviklet kokkene formkost med André Frandsen i spissen. Han har hospitert hos en tidligere lærling, fra kjøkkenet på Marka, som nå jobber som kokk på St. Olavs hospital i Trondheim.

– Kokker og fagledere har også fått inspirasjon ved Nygaard bo- og behandlingssenter i Sandefjord og Sandetun sykehjem i Sande.

Under julebordene produserte kokkene appetittvekkende, velsmakende og næringsrik mat uten tyggemotstand.

 

– Resultatet er at maten både ser og smaker godt, samtidig som den er lett å spise. Ribba er bygget opp slik at den ser ut som originalen og det er viktig å opprettholde matens farge og lukt. Samtidig må konsistensen være lett å bearbeide. Når maten varmes opp må den ikke flyte utover, men beholde formen, sier André Frandsen.

Formkosten blir produsert i egnet maskin som bearbeider produktet og tilsetter et agarmiddel som er utviklet av alger. Maskinen kjører produktet glattere og holder en stabil temperatur.

– Kokkene og faglederne er så smått er i gang, slik at hverdagen etter hvert blir formkost for dem som trenger det. Det krever en del jobb å få dette på plass hver eneste dag med ulik meny, men kokkene er positive til det. Alle fortjener appetittvekkende mat som likner mest mulig på produktet. Det er uante muligheter med energirik mat som er lett å svelge, skriver Johansen.

– Det kastes mindre mat

Enkelte aktører tilbyr produkter til mennesker med behov for lettsvelgelig mat, men ved kjøkken på Skjervum og Marka er kokkene opptatt av hjemmelaget mat med rene matvarer som grønnsaker, fisk, fløte, meierismør, korn, egg eller frukt.

– Maten skal inneholde et høyt innhold av proteiner og energi. Det er viktig å tilføye at det også er god økonomi i spesialtilpasset mat, fordi det kastes mindre mat, skriver Johansen.

Kommentarer til denne saken