(SIDE2:) Vår undersøkelse blant Side2-leserne viser at nærmere 60 prosent av oss kjenner noen som har vært utro på julebord.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Det er imidlertid kun 12 prosent som sier at de selv har latt seg friste til mer enn en flørt med en kollega på julefest.

Bakgrunnen for vår undersøkelse var at vi ville sjekke om myten stemmer, at folk er mer utro i førjulstiden. Og hvorfor er det slik akkurat da?

LES OGSÅ: Her må du betale julebordet selv

Hvorfor i jula?
- Mange forteller at de er ikke fornøyd med eget parforhold. Og en del går med misnøyen inni seg uten å dele det med partneren. Så kommer julebordet. Det kan være en kollega som en har ekstra god kjemi med og intensjonen er å bare ha det gøy. Dersom man ikke har klare grenser for hva er uskyldig flørt og hva er direkte utroskap øker faren, sier samlivsterapeut og daglig leder Kate Elin Søyland i Åpen Dialog i Sandnes til Side2.

Søyland tror at noen ser på julebordsesongen på samme måte som ungdommen ser på russetiden – et etterlengtet ubekymret friminutt!

- I tillegg er det ofte alkohol med i bildet, det er ingen unnskyldning, men for noen er det en utløsende faktor, forklarer Søyland.

SE TIPS:

Bli sexy på julefesten
Julens feteste festsko

Fylla har skylda
I vår spørreundersøkelse har 555 personer svart på spørsmål om utroskap og utroskap i forbindelse med julebord.

Blant disse mener 74 prosent at det er alkoholen og at det er lettere å bli fristet på et julebord som ofte er årsaken til utroskap.

Tillit til partneren
De fleste av oss stoler imidlertid på oss selv. Vi frykter ikke at vi selv skal hoppe til køys med noen på tradisjonsfesten før jul. Men partneren er vi mer usikker på.

30 prosent sier de er redd for at kjæresten skal være utro på julebordet.

Det kan være flere årsaker til at det er slik, mener Søyland.

- Vi er alle kjent med at det florerer av diverse utsvevende historier om hva som skjedde på sist julebord. Julebordet er en fest der mennesker som har jobbrelasjoner møtes, med eller uten partner, og stemningen er ofte høy. For noen kan det handle om sjalusi, det kommer an på graden av frykt. Dersom frykten for utroskap er liten, er det nok mer et naturlig instinkt om at man ønsker å verne om det man er glad i, sier hun.

Søyland mener at dersom man går med negative tanker og klump i magen og grubler på hva som kan skje, er dette en viktig grunn til å stoppe opp.

-Trygghet og tillit er en viktig del av fundamentet i et sunt og solid forhold. Dersom dette mangler kan det handle om en eller flere av disse faktorene: tidligere opplevd utroskap i nåværende eller tidligere forhold, lavt selvbilde, sjalusi, at partneren ikke viser tilstrekkelig sin kjærlighet, at partneren har lavere impulskontroll kombinert med at han/hun søker anerkjennelse via flørting, forklarer Søyland.

Hun mener det viktigste du kan gjøre er å finne ut hvorfor det er sånn.

Er det deg eller partneren som skaper denne usikkerheten? Eller en kombinasjon? Dersom det plager deg eller partneren er det viktig å få gjort noe med det, understreker samlivsterapeuten.

Sannhet eller ikke?
På spørsmål om hva man bør gjøre hvis man har vært utro, mener 33 prosent at affæren skal fortelles til partneren. 47 prosent sier at det får være opp til hver enkelt, og 14 prosent mener at utroskap bør holdes hemmelig.

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland understreker at det er viktig å spørre seg selv hvorfor man har vært utro, altså ha en åpen dialog med deg selv. Ta deretter følgene av resultatet.

Handler det om misnøye eller manglende følelser i eget forhold, ta kontakt med en samlivsterapeut. Da vil dere få mulighet til å styrke parforholdet og mange kommer styrket ut av krisen. Dersom forholdet ikke er liv laga, må det være bedre å få avsluttet det enn å leve i et forhold som ikke fungerer.

- Dersom du har det bra i ditt nåværende forhold får du ta det som en kraftig lærepenge og ta visse forholdsregler slik at det ikke skjer igjen. Dersom du mener at det er et nødvendig frynsegode å ha et sidesprang i ny og ne -skaff deg en partner med samme moral, sier Søyland.