Gå til sidens hovedinnhold

Sjekket opp av sjefen?

- Det er nok vanskelig for noen, sier familieterapeut.

(SIDE2): Julebord betyr god mat og drikke, men ofte innebærer det også en flørt eller mer med en kollega. Noen har kanskje også opplevd at sjefen kommer med noen ekstra fine ord på julebordet? Men hva gjør du hvis sjefen legger an på deg?

- Jeg tenker at det handler om maktforhold. I tillegg kan det være en fysisk eller psykisk dragning. For noen kan det være vanskelig at man må forholde seg til det etterpå, sier familieterapeut Lars Fengsrud i Familiehjelp AS .

«Mye flørting på julebord. Det virker som det er akseptabelt, og selv om man ikke liker at eldre herremenn i høyere stillinger forteller hvor søt og flink man er med en tydelig undertone av noe annet så smiler man og jatter mer. Det er godtatt av alle rundt og hadde man sagt i fra hadde man virket prippen. Men det ser ut som de fleste glemmer alt dagen derpå og alt er normalt på jobb. Hva som skjer på julebord, forblir på julebord», skriver en leser i forbindelse med vår undersøkelse julebord og utroskap.

BAKGRUNN:
Alkohol + menn i dress = utro damer
Derfor er vi utro på julebordet

Ikke vanlig
- Det er nok ikke mange som har opplevd å bli sjekket opp av sin overordnede, mener Fengsrud.

Han mener det er mer utbredt med flørting mellom kollegaer. Men har du i så fall hatt det ekstra koselig med sjefen på julebordet sitter man i saksa som arbeidstaker.

- Har man gjort det fører det til en del ting, har man avvist kan det også gi negative konsekvenser. Det er nok vanskelig for mange å forholde seg til det, sier han.

Hva gjør du?
Familieterapeuten synes det er vanskelig å si noe om hvordan man skal reagere hvis sjefen legger an på deg.

- Det spørs hva man vil, det er jo noen som handler på tilnærmingene. Det viktigste blir uansett å være hyggelig og bestemt. Det er lov å flørte, men det er noe med hvordan man gjør dette. Det går også en grense som hver enkelt må føle på - «dette er riktig for meg», eller «hit, men ikke lenger».

Dagen derpå!
Har du flørtet eller tatt ting enda lenger på julebordet, kan det bli vanskelig å komme på jobb på mandagen. Fengsrud sier at det kommer an på situasjonen hvordan du kan håndtere saken.

- Det kan være lurt å ta det opp med den det gjelder og uansett snakke om det. Det kan handle om at man ikke kan stå inne for det som har skjedd, eller at man ønsker å gå videre – noen vil jo det også.

Familieterapeuten påpeker at kommunikasjon er viktig. Man skal ikke fortolke eller forvente noe av det som har skjedd, det å avklare er viktig. Det gjelder både med tanke på hendelser på julebord, og i parforholdet generelt.

Hvorfor bedrar vi?
Fengsrud mener at utroskap generelt handler om flere ting. Noen har det i seg, og har lettere for å være utro på grunn av sin oppvekst og at personene har hatt mange partnere. Noen har rett og slett større mulighet for å være utro.

Men den vanligste grunnen er at det er dårlig kommunikasjon, eller lite kommunikasjon i forholdet.

- For noen handler det også om at forholdet er lite tilfredsstillende. Man føler seg lite verdsatt og det er en emosjonell avstand mellom partene. Ulikheter kan også være en grunn, eller at man har fått barn, eller at den ene jobber mye.

Er du da på julebord og har hatt et godt øye til en på jobb, kan det være letter å falle utpå enn ellers.

Tilgi, eller ikke tilgi
Har du begått utroskapstabben, og vil tilbake i forholdet er det flere ting som er viktig.

- Skal man tilgi må man legge det bak seg. Hvis man tilgir og hele tiden kommer tilbake til det som har skjedd, kommer man aldri videre.

Fengsrud understreker at det krever mye fra begge parter å tilgi en affære.

- Den som har vært utro må legge alt på bordet. For å kunne tilgi må all informasjon gis til den som har blitt bedratt, slik at man er sikker på at ting som har skjedd ikke dukker opp i etterkant. Det er mange runder man må gå, og snakke mye sammen. Det er krevende, og ikke mange får det til, men noen – og da handler det om å tilgi.

Vårt kvinnepanel har diskutert temaet: Ville du tilgitt utroskap?

Kommentarer til denne saken