(SIDE2): - Et år fant julebordet sted på Danskebåten, og der benyttet de tre eierne seg av de kvinnelige ansatte som om det var deres private harem. Alle eierne var gift, og hadde barn hjemme. Da jeg poengterte det overfor noen av de andre, fikk jeg beskjed om at dette var tradisjon, sier «Silje» til Side2.

Hun forteller sin historie etter at side2 på tirsdag skrev om privatetterforsker Knut Brende i M16. Han er en av flere privatetterforskere som har nok å gjøre i julebordsesongen, og får stadig henvendelser der folk ønsker å få partnerens bedrifter kartlagt.

Silje er 35 år gammel og på grunn av det hun forteller om seg selv og de andre involverte, er hun anonymisert. Silje bor i Oslo, og har deltatt på julebord siden hun var 22 år. Til Side2 forteller hun gjerne om sine egne erfaringer fra de mange julefestene arrangert av arbeidsgiver hun har vært på.

Har du erfaring med utroskap på julebord? Tips meg på trine.stalsberg@nettavisen.no

Og om utroskapen hun har observert - eller vært del av.

- Et annet av julebordene fant sted i bedriftens lokaler, med fri alkoholservering, og tre av de gifte mennene holdt på med andre damer der.

Heller ikke damene som hadde seg med kollegaer var nødvendigvis single.

- Hun ene skulle gifte seg tre uker etter julebordet.

40-åringen
Silje legger heller ikke skjul på at også hun har gjort sitt på julebord og andre jobbfester.

- Jeg har benyttet meg av tilbudet ja, for å si det slik. To av gangene har jeg vært i et forhold. Første gangen hadde jeg og han kranglet, blant annet ble jeg beskyldt for å ha vært utro uten å ha vært det. Så jeg tenkte at jeg like godt kunne være det, siden jeg likevel fikk kjeft for det. Den andre gangen var det en som var så utrolig fin og vi hadde så bra kjemi. Dessuten hadde jeg allerede vært utro en gang, så da kunne jeg jo like godt være det igjen sier Silje, og forteller at hun etter andre gangen gjorde det slutt med kjæresten.

- Jeg fant ut at dersom jeg kan være utro, så var det ingen vits å være i forholdet. Men som singel, ser jeg ikke noe galt i å ha det moro på julebordet, sier Silje, som mener menn i en viss alder er mer utro enn andre.

- Menn som er 40 år, pluss/minus to år og har to barn, er ikke trofaste. Det er de som legger an på meg, sier hun, og avviser at hun er spesielt attraktiv.

- Jeg er ingen lekker blondine, og jeg har litt for mye vekt både foran og bak. Men jeg tror menn i den alderen ikke bryr seg om det. Så lenge de får sjans på noe utenfor husets fire vegger, driter de i utseendet, sier hun, og tror forklaringen ligger i hva de oppnår, utover det seksuelle.

- De vil ha spenning og bekreftelse på at de er attraktive. Og kollegaer er jo mennesker man kjenner og har et godt forhold til, og dermed hopper man lettere til sengs sammen.

Ikke no' stress
Selv om det er snakk om at gjerne flere av kollegaene vet hva som har skjedd, har hun aldri opplevd at slike forhold blir et problem i ettertid.

- Enkelte ganger er det en engangsforeteelse, andre ganger utvikler det seg til en gjentagene affære. Men uansett har det aldri vært noe press, det er bare en litt ufin greie som har utviklet seg til noe mer. Slike jobbforhold, engangs eller langvarige, har aldri fått etterspill, det har aldri blitt noe stort baluba på jobben i etterkant. De involverte tar seg kanskje en prat, men ingen andre involverer seg.

Holder kjeft
Silje har selv blitt bedratt av en kjæreste, da han - ironisk nok - var med jobben på Danskebåten. Den gang kom hans kamerater og fortalte Silje hva som hadde skjedd.

- Men slike ting er ormebol, så mange vil ikke involveres. Det er en grunn til at man sier at ektefellen er den siste som får vite noe. Det er nok enklere for venner enn kollegaer å involvere seg også. Og kvinner er nok mer troende til å gi beskjed enn menn er, sier hun og forteller om to kollegaer som hadde innledet et forhold og som ble fersket av broren til mannens kone - han sa aldri noe videre om hva han hadde sett.

Også Siljes opplevelser er slike:

- Jeg har hatt mer enn min andel forhold til gifte menn, og jeg har aldri blitt sladret på, selv om både kollegaer og andre har visst om det. Folk vil ikke blande seg.

Uten partner
Hun har gjort seg noen tanker på hvorfor julebordene utarter på den måten.

- Det som er felles for disse julebordene er at ektefellen aldri er med. De gangene partner er invitert, skjer ikke slikt, sier hun og poengterer at hennes erfaringer med utroskap er gjort i sammenheng med fester i private bedrifter.

- Jeg har også jobbet i det offentlige, og der er det virkelig ikke på samme måten. Det er et helt annet miljø for jobbfester.

Hun mener også at utroskap under julebord får mye oppmerksomhet fordi det er da de fleste bedrifter holder sammenkomster som også involverer alkohol.

Har du erfaring med utroskap på julebord? Tips meg på trine.stalsberg@nettavisen.no

- Dette er ikke bare et julebordsfenomen. Der det er jobbsammenkomster og alkohol, der skjer utroskap, mener hun.

Silje har heller ikke mye til overs for menn som kommer med kommentaren «Jeg har aldri vært utro før», når de skal sjekke opp.

- Jeg tenker at har noen vært utro en gang, så gjør man det igjen. Den sirkelen skal ikke starte med meg. Så sier en mann at han ikke har vært utro før, så takker jeg nei

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

HTML EMBED