I dag forbinder mange julen med fødselen til Jesus og ser på det som en kristen høytid. Sannheten er at julen, slik vi Norge kjenner den, har blitt feiret mye lenger enn kristendommen har vært kjent her til lands. Og lengst har vi kjent til Jôlnir - det mange mener er opprinnelsen til julenissen.

Jôlnir besøkte menneskene flere ganger i løpet av året. Noen ganger i en slede bak en stor hest (andre ganger ridende på den) på himmelen som en del av den store jakten (en jakt på troll og hekser), og andre ganger med gaver til menneskene. Denne mannen hadde en kappe, et langt hvitt skjegg og kunne alltid sees midtvinters. Han fikk også rapporter om hvem som var slemme og snille blant menneskene.

Du kjenner ham best under navnet Odin.

Historien om Odins gaver til menneskene (blant annet runene), hans ferd over nattehimmelen på Sleipnir og hans utseende ble blandet med legenden om St. Nicholas etter at kristendommen kom til Nord-Europa. I tillegg ble dette blandet med historiene fra andre deler av Europa om Sinterklaas.

St.Nicholas var en prest som var kjent for sine gaver til fattige, mens Sinterklaas var en mytisk person som gjorde mye av det samme som Odin (dog med en forskjell: Han sendte små mennesker ned piper for å sjekke om de var snille eller slemme, og brukte altså ikke ravner).

Med den store fremveksten til kristendommen i Europa var det et punkt hvor kristendommen aldri klarte å slå den hedenske historien helt vekk - i historien om julenissen. Den opprinnelige mannen som ble feiret midtvinters i Nord-Europa.

Den moderne julenissen stammer fra diktet A Visit from St.Nicholas. Du kan lese diktet fra 1823 her. Senere ble dette diktet illustrert med en person som ligner veldig på Odin og Sinterklaas, og mindre på St.Nicholas i Harpers Bazaar. Noen år senere gjorde Coca-Cola bildet enda mer populært.