Gå til sidens hovedinnhold

Vår dom over julens filmer

Sherlock, mirakler eller gryende fascisme? Her er vår guide til julefilmene.

(SIDE2:) 2. juledag har tradisjonelt vært den store kinopremieredagen i landet. Det er den også de fleste steder i år, men noen byer, som Oslo, starter tidligere og åpner kinoene for alle de nye julefilmene allerede 1. juledag.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Årets julefilmer viser en jevnere og sterkere kinouke på lenge. Og som vanlig er programmet ganske variert. Mange venter på «Sherlock Holmes», mens andre er minst like spent på den store europeiske filmvinneren «Det hvite båndet».

Familier og de minste kan glede seg stort til førpremieren på «Pelle Politibil går i vannet», denne gang i animert tilstand.

Og så har vi selvfølgelig «Avatar» som tjuvstartet julefilmene den 18. desember.

Les anmeldelsen:Et vakkert vidunder

FOR DE VOKSNE:

Mirakelet i Lourdes

Denne nesten ukjente østerriske filmen er faktisk årets store julevinner. «Mirakelet i Lourdes» handler om lamme Christine som egentlig bare vil ha selskap. Men siden hun er bundet til rullestolen, er det begrenset hvor hun kan reise. Christine derimot er mer opptatt av å få komme seg rundt og er mindre kresen på reisefølget. Når hun kommer til mirakelbyen Lourdes begynner ting å skje, men hvem får det til å gjøre det?

Les anmeldelsen:Et lite mirakel av en film

HTML EMBED
video_embed(12946,1);

Det hvite båndet

Det er nok ikke uten årsak at Michael Haneke trakk på smilebåndet da han hørte at «Det hvite båndet» var julefilm i Norge. For dette er ingen kosefilm. Derimot er «Det hvite båndet» filmen som vant Gullpalmen i Cannes og årets European Film Award. Haneke har gitt oss forstyrrende filmer som «Funny Games» før. Her utforsker han grobunnen for fascismen.

Les anmeldelsen:Skyld og skam i Tyskland

HTML EMBED
video_embed(12943,1);

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes er tilbake, i Robert Downey jr.s tolkning. Heseblesende action og litt mindre tenking preger denne nye versjonen av Arthur Conan Doyles detektiv. Men møkka og muggen er til å lukte på i det rå victorianske London.

Les anmeldelsen: Heseblesende Sherlock

HTML EMBED
video_embed(12899,1);

It's Complicated

Rampete Meryl Streep med like rampete Alec Baldwin og Steve Martin beviser at lidenskap, glød og uansvarlighet ikke stopper selv om man fyller femti.

Les anmeldelsen:Vittige, modne Meryl

HTML EMBED
video_embed(12882,1);

New York, I Love You

For fans av New York og mosaikkfilmer er denne filmen, satt sammen av en rekke små morsomme og absurde filmhistorier, vel verdt å se.

Les anmeldelsen: Du herlige New York

HTML EMBED
video_embed(12942,1);

The Imaginarium of Dr. Parnassus

Terry Gilliam er tilbake i absurd eventyrstil i en film som har fått mye oppmerksomhet siden det var under innspillingen av denne at filmens ene hovedrolle, Heath Ledger, døde. Det har gitt både Gilliam og filmen et helt nytt fokus som faktisk redder den i all sine vimsete fremtoning. Et must for Gilliam-fans.

Les anmeldelsen:Ledgers siste fanfare

HTML EMBED
video_embed(12945,1);

Departures

Cellisten Daigo Kobayashi må finne seg ny jobb når orkesteret han spiller i blir nedlagt, men lite ante han at når han søker stilling i et firma som driver med avganger at det er siste reis de snakker om. Denne japanske filmen fikk Oscar for beste utenlandske film.

Les anmeldelsen: Lunt om døden

HTML EMBED
video_embed(12948,1);

FOR UNGDOMMEN

På vei mot stjernene

Erika vil bli skattet dokumentarfilmskaper, Maja vil bli stor skuespillerinne. Men sistnevnte ser ikke helt ut som en hollywoodstarlet, og Erika er egentlig brylliupsfotograf. Dog er denne svenske ungdomsfilmen en real gledesspreder med en av svenskene store kommende stjerner i hovedrollen.

Les anmeldelsen:Stor kommende stjerne

HTML EMBED
video_embed(12949,1);

FOR DE MINSTE

Pelle Politibil går i vannet

Dette er en norsk førpremiere enkelte steder i landet før jul. Den kjente helten, politibilen Pelle, er nå kommet i animert tilstand og med stemmene til Robert Stoltenberg, Eldar Vågan, Pernille Sørensen og Bjørn Sundqvist. Og det er blitt en riktig bra filmopplevelse for hele familien.

Les anmeldelsen: Mer moro for unga

HTML EMBED
video_embed(12944,1);

(Ikke anmeldt: Alvin og gjengen 2 og Forførelsens kunst)

Kommentarer til denne saken