(SIDE2): Planlegger du å gjøre årets julegaveinnkjøp på nett, kan det være en fordel å sende dine bestillinger så fort som mulig.

Se hvor du kan handle inn årets julegaver lengre ned i saken!

For selv om mange nettsteder opererer med kort leveringstid, er det mye som kan skje med varene på veien.

Midten av desember
Flere populære nettbutikker har også noe lenger leveringstid, og skal du sende innkjøpene videre til andre steder i Norge, begynner du å få knapt med tid om du vil at gavene skal nå fram til jul.

Postens hjemmeside opplyses det om at fristen for å sende pakker og brev er 16. desember. Det er derimot flere mer kostbare leveringsalternativer som gjør at du kan sende pakkene dine nærmere julaften.

Skal du sende pakker med Posten til et annet land i Skandinavia er fristen 13. desember, men skal gavene til andre steder i verden, opereres det med ennå lenger leveringstider.

Toll og mva.
Det er også viktig å vite om tollreglene om du har tenkt å handle fra utenlandske nettbutikker.

Varer med en verdi inntil 200 kroner, til personlig bruk, er fritatt fra mva. og tollavgifter. Bøker kan du derimot handle så mye du vil av, for her er det ingen avgifter.

Det er lurt å regne god margin ved omregning til utenlandsk valuta, om du kjøper varer fra et utenlandsk nettsted. Årsaken er at valutakursene det opereres med kan endres, og dermed føre til at varen øker til over 200 kroner på dens vei til deg.

Her kan du sjekke valutakursene fra Norges Bank.

For varer mellom 200 kroner og 1000 kroner ilegges det 25 prosent mva., pluss eventuelle tollavgifter. De fleste varene er tollfrie, men det er viktig å merke seg at du må betale toll på alle klær og tekstiler.

Du kan selv sende inn en forenklet tollbehandling på varer opptil 1000 kroner, og dette koster 108 kroner. Posten vil derimot gjøre fortollingen for deg for tilsvarende pris.

For varer over 1000 kroner kan du derimot ikke sende inn forenklet tollbehandling.

Les mer om tollreglene her.

Her er noen eksempler på hvor du kan kjøpe julegaver på nett:

Mote
Utvalget av motebutikker på nett er stort og variert. Mange butikker er også norske, noe som gjør at du slipper å bekymre deg for tollreglene.

La Redout
Her finnes både klær for dame, herre og barn, samt sko, sport, interiør og kosmetikk.

Nelly.com

Asos
Amerikansk nettside med fokus på hvordan du kan kopiere ulike kjendisstiler. Foruten dame, herre - og barneklær har de også salg av skjønnhetsprodukter. Innebygget valutakalkulator, som automatisk gir deg prisene i norske kroner.

net-a-porter.com
Er du på jakt etter designerklær, kan net-a-porter.com være løsningen for deg. Nettsiden, som ble startet av en tidligere ansatt ved britiske vogue, er full av rabatterte merkeklær og accessoirer - og her er det muligheter for å gjøre et kupp.

Victoria`s Secret
Du kan kjøpe både klær og undertøy fra Victoria`s Secret, men siden også dette er et amerikansk selskap må du være ute i god tid for å forsikre deg om at varene kommer fram i tide.

Baresko.no
Fordelen med denne siden er at de tilbyr gratis frakt, samt at de reklamerer med at de har god returordning.

Lille Vinkel Sko
Den populære skokjeden med utsalgssteder i Oslo og Vestby finnes også på nett.

Ellos
Hos Ellos finner du både klær, interiør, elektronikk, sko, sportsutstyr, leker og til og med reiser.

Skjønnhet
Skjønnhetsprodukter kan du handle langt billigere på nett sammenlignet med i butikken her hjemme i Norge. De utenlandske sidene gjør selvfølgelig at du må betale toll på det du handler.

Lookfantastic
Denne siden er proppfull av gode tilbud og herlige produkter.

Strawberrynet
Denne siden er det også mulig å gjøre gode tilbud på. Fordelen er at her slipper du å uro deg for tollen

Blivakker.no
Her er også produktene billigere, men den store ulempen er at du ikke kan betale med kort (må betale med bankoverføring).

Elektronikk

Komplett
På denne siden finner du ofte elektronikkproduktene til en rimeligere penge, samt at de har nyere produkter og det skal visstnok være enkelt å returnere varen om det skulle være nødvendig.

Siba
Siba har en mengde varer på elektronikksiden, og det er mye å spare ved å handle på nett. Her får du også opplyst pris på varen i butikk, slik at du kan se akkurat hvor mye rabatt det er å hente.

Jernia
Den 15. november åpnet nettbutikken Jernia.no. Den norske nettbutikken selger produkter til kjøkken, hus og hage. Omkring lanseringen har butikken også en god del åpningstilbud.

Foto
Vil du gi noe personlig til dine nærmeste, kan en fotogave være løsningen. De fleste fotobutikker har produkter som krus, puslespill og lerretsbilder som du kan få med ditt eget bilde. Andre morsomme gaver kan være å få ditt bilde trykt på en sparebøsse, pute, dørmatte, bildelotto eller konfekteske.

Eksempler på nettbutikker er Eurofoto, Japan Photo, Extrafilm, Nfoto og FotoKnudsen.

Diverse

Fra hele verden
Nettbutikken eBay inneholder både gamle og nye varer innenfor en rekke områder. Du kan handle varer fra hele verden, men siden dette er i hovedsak privatpersoner som selger sine egne varer må man være ekstra forsiktig med betaling og å sjekke sikkerhetsratingen til de som selger varene. Noen av varene legges på auksjoner, og det er gode muligheter til gjøre noen kupp.

Bøker
Det er momsfritt å handle bøker på nett, og det er mye å spare på å kjøpe fra utenlandske nettsider. Amazon.com er en av de største og mest kjente, og her er utvalget bredt og prisene rimelige.

Interiør
Den Oslo-baserte butikken Ruth66 har en rekke spesielle produkter, som det kan være vanskelig å få tak i andre steder. Retro stilen står i fokus. Nettbutikken har ingen direkte kort betaling, men du kan velge mellom å forhåndsbetale via din nettbutikk eller bli oppringt for å betale med kredittkort.

Gi oss dine beste online shoppingtips i kommentarfeltet under!