[Teknofil.no] Jul og julegaver trenger ikke alltid bety slips og sokker, i hvert fall ikke hvis du har slekt eller venner som faktisk er en smule datainteresserte.

Vi har funnet frem fem julegavetips til din yndlingsnerd.

Men husk at våre tips ikke nødvendigvis trenger være fra deg til noen andre.

Blir du inspirert kan du jo selv legge til noe på din egen ønskeliste. Har du vært ekstra snill og flink i år er det dessuten lov å gi seg selv en ekstra påskjønnelse i god tid før jul.

1. SSD

SSD er en harddisk basert på minneteknologi, og en slik kan gjøre store ting med datamaskinens respons og ytelse. Pengene strekker kanskje ikke til en ny PC til jul, og da er det å bytte ut din gamle harddisk med en SSD ett av de hotteste tipsene vi har.

Les mer: Verd å vite om SSD

Pris: Fra omtrent 800 kroner

Av konkrete forslag nevner vi Intel X25-M på 120 GB, som gir anstendig med plass og ytelse. Sjekk også ut Kingstons nye V+100-serie, som også kommer i form av et oppgraderingskit.

Kommentar: En ny generasjon SSD-er er på vei, og vil mest trolig bli å finne i butikkene allerede første kvartal 2011. Har du is i magen (og nok av andre ting å gi til jul) kan du med fordel vente på den.

Alternativ: Hybriddisken Seagate Momentus XT


2. Ekstern harddisk

Å brenne ut musikk og filmer til CD- eller DVD-plater er noe vi mer og mer sjelden gjør - i stedet har vi gjerne hele sulamitten på en ekstern harddisk. Av disse finnes det modeller med forskjellig størrelse, vekt og tilkoblingsmuligheter.

Pris: Fra under 500 kroner

Kommentar: Husk at det finnes forskjellige størrelser og modeller for forskjellig type bruk. Les vår kjøpeguide til ekstern harddisk for enklere å plukke "riktig" disk.

3. Minnepinne

Eksterne harddisker er ikke det eneste som kan ta vare på filer. En USB-minnepinne kan gjøre samme jobben og mere til, foruten å være hakket mer robuste og portable. Ulempen er at de koster mer per gigabyte lagringsplass enn det en harddisk gjør.

Pris: Fra en 50-lapp for 4 GB

Kommentar: Som tilfelle er med eksterne harddisker har minnepinner også forskjellige hastigheter, kapasiteter og egenskaper.

4. Hodesett

Datamaskiner er ikke lenger noe vi sitter med alene. Vel koblet opp mot Internett kikker vi på video, hører på musikk og snakker med andre på Skype eller når vi spiller. Vi trenger altså både høyttalere og mikrofon - eller et hodesett dersom vi ikke vil forstyrre andre for mye.

Det finnes mye å velge i når det gjelder hodesett. Et godt allroundalternativ er Sennheiser PC 333D. Det er egentlig et spillhodesett med surroundlyd, men fungerer også godt til musikk og samtaler.

Pris: Fra en tusenlapp

Alternativer: Som nevnt er det mye å velge i, og dersom du ikke har spesielle krav til kvalitet kan du klare deg fint med et sett til noen hundrelapper. Det finnes også trådløse varianter.

5. Mus

Hva ellers kan man gi til mannen som har alt fra før? Som mennesker har vi jo en tendens til å holde fast på ting vi er godt vant med, og sånn sett kan en grei mus holde over både to og tre generasjoner PC-er.

Men i mellomtiden går også utviklingen fremover, og nye ting kommer på banen. Ett av de siste skrikene er Logitech G700, en trådløs lasermus som skal være helt på høyde med kablede proffmodeller.

Pris: Fra 750 kroner

Alternativer: Skal du kun surfe og legge kabal trenger du kanskje ingen avansert spillmus, men du bør i det minste bytte ut den eldgamle musa med rullekule. En optisk mus får du fra under en hundrelapp og oppover.