(SIDE2): Sammen med sønnen Øyvind handler han kun diverse pålegg på slakteren Strøm-Larsen på Torshov i Oslo på julaften.

- Jeg prøver å være tidlig ute hvert år. I dag er det en hyggelig dag og kun småhandling som gjelder, sier Ulsrud til Side2.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Tar det rolig
Det er lite julestress i kjøttbutikken på den store dagen – folk er flinke til å være tidlig ute når det gjelder innkjøp av julematen.

- Julaften er en rolig og avslappet dag. Det er god stemning og for mange av dem som handler er det mest fordi det er tradisjon å handle litt på julaften, sier Erik Strøm-Larsen.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Erik er fjerde generasjon i den kjente kjøttbutikken som tilbyr egenproduserte varer som pølser, pålegg, spekemat og salater.

Tross for at julaften som oftest går til innkjøp av tilbehør, er det likevel noen få som kommer like før stengetid for å ha ribbe.

- Du har et par hvert år som kommer fem på ett. Også går det noe ferdigstekt ribbe i dag også.

Venter timevis
På julaften regner Strøm-Larsen å ha cirka 200 besøkende. Det er få sammenlignet med køen som var i starten av denne uken. Mandag og tirsdag var det cirka to timers ventetid på å få seg ribbe, pinnekjøtt, skinke eller annen julemat.

Espen Moe var blant kundene som ventet tålmodig på pinnekjøttet for to dager siden. 24. desember er han innom kjøttbutikken kun for å handle pålegg til julelunsjen.

- Jeg prøver alltid å være tidlig ute, fordi jeg vet at det er lang kø her før jul.

Engelske Marie Stockley har også sikret seg julematen på forhånd. Hun har bestilt kalkunen i god tid og er bare innom for å hente den.

- Biff og skinke har jeg allerede kjøpt. Og alt annet kjøpte jeg i går, jeg liker å være ferdig tidlig. Vi feirer jo julen i morgen, sier kvinnen som har flyttet til Norge for andre gang.

Flere tonn ribbe
Jan Strøm-Larsen opplyser at de selger cirka 10-14 tonn ribbe i løpet av desember.

- Det er mest ribbe det går i, så kommer pinnekjøtt som nummer to og deretter går det en del julepølser og medisterkaker.

Han understreker, som sin bror, at det ikke er mange lenger som kommer i siste liten for å handle ribba. Det var mer vanlig tidligere år.

- De fleste kjøper ribbe 21. eller 22. desember. Det kommer helt sikkert noen som skal ha ribbe på julaften, men det er ikke det store rush lenger. Jeg tror folk planlegger jula bedre nå, og begynner å tenke på maten i begynnelsen av desember og utover. Det finnes noen etterslengere, men det er få, mener Jan Strøm-Larsen.